mandag, november 02, 2015

Novembermorgen

Mandag morgen er startet, ganske som den plejer. Mobilen kalder insisterende på mig, og jeg er med det samme klar. Der er ikke megen snuen eller strækken over min opvågning. Mens jeg vågner, lægger jeg tøj sammen, det har hængt til tørre i folkerummet, hvor der er dejlig gulvvarme, og tøjstativet skal væk, inden medarbejderne møder ind. Så gør jeg mig klar på badeværelset, inden landmanden står op, og mens han gør sig klar, brygger jeg te, sørger for mad til Istvan og dækker bord. Mens landmanden spiser sin morgenmad, tømmer jeg opvaskemaskine. Det er fridag, så min morgen starter en time senere end på arbejdsdage. Når landmanden går ud, sætter jeg mig ved computeren med min morgenmad og min kop te, jeg elsker denne stille stund alene.

Jeg er begyndt at tjekke nyhedsoverskrifter på de to tv-kanaler og fem af de store avisers hjemmeside, jeg er ikke nyhedsfan, det gør mig deprimeret og jeg føler ofte, at vi hver især læser det, vi vil læse og tolker det, vi læser, som vi gerne vil tolke det. Og nyhedsoverskrifterne på de syv medier bekræfter mig i, at vi alle har vores kæpheste. Det er der ikke noget nyt i, vi lægger hver især mærke til forskellige ting, når vi læser, når vi lytter og når vi ser. Det er det, der gør det så forbistret svært at diskutere følsomme emner, for vi er ikke særlig gode til at lade os oplyse af andre. Da jeg læste bogen Videnskabsteori af Jakob Birkler i forbindelse med min diplomuddannelse, gjorde det indtryk på mig og gav mening for mig, da JB forklarede hermeneutikernes filosofi, at vi alle har en forforståelse, som vi tager med ind, når vi lærer og at vi derfor ikke nødvendigvis har den samme forståelse efterfølgende, selv om vi har hørt, set, læst det samme. JB illustrerede det med, at vi hver har en lommelygte, den retter vi mod det, vi skal forstå, men jeg lyser måske på emnet fra én vinkel (min forforståelse af emnet), du fra en anden vinkel og dermed oplyser vore lommelygter ikke det samme.  Uanset hvor god vores lommelygte er, kan den aldrig oplyse alt, vi ser alle kun en flig af virkeligheden. Så hvis vi skal nærme os en fælles forståelse, er vi nødt til først at erkende, at vi alene har ikke hele sandheden, at vi hver især kun ser en flig af sandheden og at vi derfor må lytte til hinandens forståelse og spørge ind til den, for måske derefter at opnå en fælles forståelse og måske blive klogere. Det er nemt skrive, det er rigtig svært at gøre, og dermed er kimen lagt til forviklinger, misforståelser og fordomme. Når jeg fra sidelinjen følger med på Facebook eller andre medier, er det netop det sidste, jeg har indtryk af, og jeg er som en struds, jeg vælger at lukke ører og øjne, fordi jeg helst vil have fred. Det dur dog ikke, jeg er også nødt til at tage stilling, det er bare så forbistret svært, for hvad er det rigtige?

Nå det bliver jeg nok ikke klogere på sådan en tidlig mandag morgen. Jeg kan se at danske soldater sendes ud uden militærmanual, at danske kommuner bruger mange penge på midlertidige boliger til flygtninge, der er tilkendt asyl, at mennesker behandles og forvandles til dyr på Lesbos, at vi overuddanner i Danmark, alt for mange kommer på universitetet og starter ph.d.-uddannelse, at SKATs nedlagte gældssystem er skyld i op og nedskrivning af gæld, at pårørende slet ikke bliver hjulpet i forbindelse med beslutningerne om, at flere skal dø i eget hjem, og dermed knækker pårørende nakken på plejen i hjemmet. Og typisk for mig var den sidste nyhed den, jeg gerne ville læse i dybden, men jeg har ikke abonnement på nogle af e-aviserne, så jeg må undvære. Morgenens rutine er overstået, det er sidste dag, før hverdagen på sygehuset vender tilbage, der skal arbejdes igennem i dag med nogle af de ting, jeg gerne ville have nået i min ferie.

Jeg snupper dog lige en pind mere på strikketøjet og en kop te, mens lyset for alvor bryder frem. Solen er der ingen lovning på, så jeg vil nyde tørvejret. Må du få en god start på denne første uge i november.

P1030946

10 kommentarer:

 1. Dejlig med en morgen med tid til lidt af hvert :-) Er man nået så langt, at man erkender, at vi hver især opfatter alting i lyset af vores egen erfaring, er man nået langt. Men det er tit svært. Og ofte skyld at ting kører skævt, selv om man virkelig synes, man har gjort alt for at kommunikere godt og meget. Men hvad der er logik for perlehøns kan sagtens være vildt underligt for andre eksotiske fugle. God bedring til Istvan. Jeg ville have gættet på, at han som jagthund var vaccineret mod borrelia? - Og til sidst: Super sød og flot datter! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, man kan også blive helt holdningslammet, når man erkender :-)
   Og tak. nej jeg tror faktisk ikke Istvan er vaccineret.

   Slet
 2. Det er ikke ret længe siden, jeg første gang hørte ordet "forforståelse", men det giver så utrolig meget mening, for det er i lyset af det, vi opfatter alle de ting vi oplever. Dit billede (JBs) med lommelygten er godt og vældig forklarende.

  Om nyheder: Jeg ser hver aften TV Avisen kl. 18:30, jeg hører løbende DR Nyheder på min DAB-radio og jeg følger flere forskellige Nyhedsmedier på Facebook. Jeg føler mig således godt orienteret, men jeg tænker også over, at det hele er filtreret inden det når mig. Som du har jeg det også sådan, at det kan være en form for deprimerende (altså bare ikke i klinisk forstand).

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg kunne slet ikke se og høre så meget nyheder som dig, jeg skal kun have et minimum.
   Jeg holder meget af ordet forforståelse.

   Slet
 3. Jeg orker ikke at opsøge nyheder selv - har rigeligt i det, der kommer helt gratis i forbindelse med Johns nyhedsnarkomani. Jeg får dermed alle overskrifterne, og så går jeg måske i dybden med nogle ganske få ting. Fx har jeg lige sat mig lidt mere ind i det med EU-retsforbeholdet, så jeg ved, hvad det drejer sig om den 3. december.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, ja jeg flygter ud af stuen, for Jørn kan jo nærmest se nyheder konstant, nu hvor der også er TV2news :-) Flot at du har sat dig ind i det, det må jeg heller også gøre, suk.

   Slet
 4. Det er et virkelig godt billede JB giver. Jeg opsøger heller ikke selv nyheder, men jeg hører meget P1, hvor jeg får overskrifterne i timenyhederne og hvor der er mange programmer som beskæftiger sig med nyhedsstof. Tv-avisen 18.30 kører ( også her på grund af gemalen), men hvis jeg hører med, bliver jeg frygtelig irriteret. Både på den måde programmet er skruet sammen og på grund af overfladiskheden. Tidligere var jeg meget glad for Deadline på DR2, men må indrømme at jeg ikke orker at høre om alverdens fortrædeligheder på samme måde som tidligere. Vi får så mange oplysninger og informationer om menneskelig grusomhed, egoisme, katastrofer og elendighed. Alt sammen vigtigt, men også ubærligt. Min tiltro til fremtiden og håb for menneskeheden lider i al fald under al den fokus på det negative - og det vil jeg ikke slippe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Benedicte, tak for din beskrivelse af årsager til ikke at høre alle nyheder, det er lige sådan jeg har det.

   Slet
 5. Hvor er det en god forklaring du videregiver fra JB.
  Normalt hører jeg radio hver morgen og ser jeg nyheder hver aften på TV, og gerne et par stykker, men de sidste par uger i Spanien har været helt uden TV og radio.. og jeg har ikke savnet det et sekund.

  SvarSlet
  Svar
  1. Velkommen hjem, Inge :-) Og jeg kunne sagtens undvære nyheder, men det går nok ikke i længden.

   Slet