tirsdag, juli 12, 2016

Tid tilovers (til minder)


Jeg er gået i gang med Min mormor hilser og siger undskyld, og selv om jeg kun har læst lidt af bogen, holder jeg allerede af den. Skønne formuleringer, som jeg glemmer, fordi der kommer flere skønne formuleringer. så i dag får du den, der fik mig til at grine i morges og mindes:
"Den eftermiddag lærte Else, hvad både lp'er og cd'er var. Da gik det op for hende, hvorfor gamle mennesker altid havde tid tilovers nu, for de måtte have brugt næsten al ders tid på at skifte sang på apparater dengang, før man fik Spotify"
Åh ja som jeg brugte tid på at skifte singlepladerne eller at vende dem. Det var stort den dag, min far købte en grammofonafspiller, hvor der var et stativ, som man kunne sætte flere plader i, og så kunne man høre flere sange i træk uden at skulle skifte. Sikke en koncert vi så havde, for vi var jo ikke i vores dagligstue, næh vi var stjerner. Vi sang og dansede som en drøm, ja faktisk var det ufatteligt at ingen opdagede os og gjorde os til stjerner i den virkelige verden. En af de første lp'er jeg husker, var  Dyrene i Hakkebakkeskoven. Vi boede i vores gamle hus og var efterhånden blevet fire børn. Min ældste lillesøster og jeg var flyttet ned i kælderen, og dengang var der ikke musikapparater i hvert rum. Vi havde endnu ikke fået kassettebåndoptager, men brugte vores forældres spolebåndoptager. Min far lavede så en anordning, så vi havde højtaler nede hos os og så kunne vi løbe op ad trappen, sætte en plade på og så løbe ned og høre den i kælderen. Det vakte glæde Lige så stort var det, da vi en dag hyggede os nede på værelset og pludselig hørte vi Klatremus i højtaleren. Kort forinden havde vi set skuespillet om dyrene i Hakkebakkeskoven på Aalborg teater, og inden da havde vi i årevis fået læst bogen op og sunget sangene, mens vores mor spillede på klaver. Nu havde vi den på plade! wow hvor var det bare godt. Jeg kunne alle sangene, jeg var Klatremus' veninde, som jeg lige nu ikke kan huske, hvad hedder, men som blev spillet og sunget af Susse Wold på pladen. Stadig i dag kan jeg synge de første linjer af Når en lille mus skal ud at gå, må hun se sig om og passe på ... Og resten af sangen kan jeg så finde på nettet. Åh ja jeg må være blevet en gammel kone, når enkle linjer i en bog kan fremkalde mange minder. Skidt pyt, gamle koner har det også sjovt, så det vil jeg putte i min dag. God onsdag til dig.
PS billedet er fra vores tur på motorcykel, skyer kan noget ganske særligt, de kan få os til at drømme, de kan få os til at se ting, som ikke er der. Og det er indimellem skønt at flyve væk, sådan som Else og Mormor også gør i den skønne bog.


14 kommentarer:

 1. "Åh disse minder". Det er nogle dejlige musik-minder, du har. Idéen med en højtaler ned i kælderen var genial. Ja da - I var jo uopdagede stjerner. Sikke en sød tanke.

  Hvem husker ikke kassettebåndoptageren, hvor man konstant måtte spole op/ind med en blyant? En spolebåndoptager har jeg dog aldrig haft.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, blyant og kassettebåndoptager hører uløseligt sammen. Nej du er nok for ung til spolebåndoptageren :-)

   Slet
  2. Nja, helt for ung til spolebåndoptager er jeg ikke. I 1980 boede jeg lidt sammen med en kæreste, der havde en spolebåndoptager af mærket Revox, som vist var det mest hotte dengang.

   Slet
  3. Det var længe efter at vi andre havde opgivet spolebåndoptageren :-)

   Slet
 2. Det er da så hyggeligt, når et eller andet pludselig fremkalder en strøm af minder.
  Jeg tror, jeg skal have anskaffet den bog :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det er hyggeligt og bogen kan jeg anbefale, den er sød og barsk på samme tid og velskrevet.

   Slet
 3. En af de bøger, jeg ser frem til at lytte.
  Uha, hvor jeg husker spolebåndets velsignelser. Min kusine og jeg optog fra radioen med mikrofon, og ve den der kom til at hoste. Vi kunne samtlige dansktop-sange udenad. Senere blev det lidt hårdere musik ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det kan du roligt gøre. Åh du og din kusine var som min søster og mig, al den tid vi fik til at gå med at optage :-)

   Slet
 4. Grammofonpladespiller med stativ og højttaler trukket til kælderen - jeres far har været fremme i skoene med det her!
  Jeg har i øvrigt lige gået mail fra Biblioteket - at bogen er klar til afhentning. Nu glæder jeg mig endnu mere til at læse den. Tak ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Liv, han var i hvert fald fuld af gode ideer :-) Selv tak og god læselyst, jeg er lige blevet færdig med den.

   Slet
 5. Det er en dejlig bog, jeg er i gang med den som e-bog.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, jeg har ikke læst de andre af forfatteren, men det skal jeg have gjort. Så vidt jeg husker har du læst dem?

   Slet
 6. Skønne minder.
  Det får mig til at tænke på en af mine forældres gamle plader, som jeg hørte igen og igen: Soundtracket til Tre små piger, med Susse Wold, Daimi og Malene Schwartz. Jeg tror stadig jeg kan alle sangene udenad - hvis jeg prøver :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, åh den film husker jeg, men har aldrig haft pladen :-)

   Slet