søndag, september 17, 2017

Det føles godt

Traktorerne brummede omkring mig, siden sidst på formiddagen kunne jeg også høre mejetærskerens lyd i det fjerne. Lyden akkompagnerede mig i mit udendørs arbejde, jeg har langt om længe fået fjernet svalernes efterladenskaber på solbænk og fliser samt luget foran stuehuset. En vis forhenværende tømrer lover mig hvert år, at der kommer en tynd træbjælke op under svalerederne (et trick vi i tidernes morgen så i Bon Bonland), så de kan leve i fred, og jeg kan blive fri for svineri. Landbruget har det med at komme i vejen for den plan. Og så smågriner jeg lidt i det skæg, jeg ikke har, for lovet og lovet er måske så meget sagt, han har sagt ja, når jeg har mindet ham om det, men så kan jeg jo spørge mig selv, om det ja kommer pr refleks eller har været omkring hjernebarken og blevet lagret i hukommelsen? Jeg kender godt svaret, jeg har trods alt været en del af landbruget i snart 34 år.

DSC_4551

I går valgte jeg at fokusere på ikke at gå på nettet hele tiden og ikke kigge bevidstløs ind i en serieskærm (det er normalt det jeg orker). Jeg kom som sagt ud, jeg fik lånt bøger og læste flere af dem, jeg smurte madpakker og gik ned til kornmarken med dem, jeg lavede aftensmad og vaskede tøj. Det føltes godt, så jeg vil forsøge at følge samme opskrift i dag. Jeg håber, at de byger, der er lovet, vil gå udenom os. Vi kan nå langt med kornhøsten, hvis bare …

Hjernen er allerede i gang med planlægge aftensmad i dag og i morgen, måske er der en mere, måske er der to mere til eftermiddags og aftensmadpakke samt sen varm aftensmad, måske bliver der bare os to (og i det sidste tilfælde hedder det rester). Jeg skal til Vejle til møde i morgen, hvor jeg tager hjemmefra klokken seks og først er hjemme ved halv otte tiden om aftenen. Det harmonerer dårligt med et travlt landbrug med lange dage med behov for mange madpakker. Pyt, det må jeg organisere mig ud af.

DSC_4550

En af de bøger jeg læste, eller rettere fik læst færdig, var Svend Brinkmanns Stå fast. Hvor jeg tidligere ikke har været imponeret over den, fik min velvilje over for de meninger, han kommer med i interviews, mig til at få læst den færdig. Jeg tror det, der irriterede mig, måske netop er det faktum, at han valgte at skrive bogen på samme måde som selvhjælpsbøger, den genre han gør op med, og da jeg ikke kan fordrage selvhjælpsbøger, så gjorde det det svært for mig at læse hans bog. Bagefter fandt jeg en udsendelse på DR2, hvor man fulgte SB i tiden omkring hans nye udgivelse Gå Glip. Det er tydeligt, at han på den ene side er glad og nok også beæret/benovet over al den virak og fokus, der er på hans budskab. På den anden side har han det svært med det, for nu er han netop blevet guruen, ham man følger for at få et godt liv. Lige nøjagtig det han opponerer mod.

Det er tydeligt at han, som trods sin unge alder, virkelig har forsket og publiceret meget, bliver lidt irriteret over, at det eneste offentligheden har fokus på, er de sidste tre letlæste bøger. Samtidig med at han godt forstår det, fordi forskning ofte er tungt og svært at forstå for de fleste af os, også journalister, som gerne skal have enkle punchlines. Jeg læste et interview med ham, hvor han siger, at det da er et problem, at der aldrig før er publiceret så meget af den forskning, der foregår, men ingen læser det. Forskerne skal publicere så meget som muligt i diverse højt estimerede tidsskrifter, fordi universitetet bliver belønnet for hver artikel. Det får mig til at tænke på den artikel, jeg sammen med to andre skal skrive, for hvor skal den publiceres? Jeg skal da ikke lægge skjul på, at det for mig vil være betydningsfuldt, hvis den blev optaget i et velanset international tidsskrift, men egentlig var det vel bedre, at den kom i et tidsskrift, som faktisk blev læst af sygeplejersker? Sv mit eget fagblad bliver ikke læst af mine kolleger, de er for trætte, når de kommer hjem. Så det er sådan nogen som mig, der skal formidle tidskrifternes budskab.

DSC_4549

Landmanden er gået ud for at gøre mejetærskeren klar, jeg tjekker radarbillederne, vi skal vist være heldig, hvis bygerne går forbi os. Gid de måtte opløse sig, så det kun bliver en snert af en vanddråbe, der falder. Nu må jeg hellere komme i gang med denne arbejdssøndag, som jeg håber, det bliver. God søndag til dig.

170917

17 kommentarer:

  1. Det var godt, at vejret artede sig så nogenlunde. Det er et kvajet system, som belønner det at få artikler publiceret, uanset om det er inden for medicin eller ej. Det frister (presser?) til et ræs, hvor det ikke først og fremmest er kvalitet, man har for øje. Det er det evindelige markedssyn, som efterhånden anvendes på alt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, vejret kom lige med en enkelt regnbyge, men heldigvis kunne vi begynde at høste ved 15 tiden,
      Og ja belønningssystemer kan have modsatte effekt af det ønskede.

      Slet
  2. Det er lidt svært med den publicering - jeg husker udmærket hvordan man kappedes på arbejdet om at få offentliggjort et eller andet. Det kunne, udover det, du allerede har nævnt, måske også kaste lidt lønforhøjelse af sig :-)
    Sikke et vejr I har haft - for det meste ... bliver I færdige i morgen hvis vejret holder tørt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, ja prestige og måske også en måde at vise sin berettigelse på i det offentlige regi, for der kommer der nok ikke en lønforhøjelse.
      Som jeg skrev til Hanne, så gik mejetærskeren i stykker, så nu er der hyret en maskinstation med en stor mejetærsker til i morgen. Den skulle gerne kunne tage det hele inden regnvejret sætter ind igen tirsdag.

      Slet
  3. Hanne, det lyder godt nok som et vildt vejr. Vi fik tørvejr, men så gik mejetærskeren i stykker, suk.

    SvarSlet
  4. Det er godt nok utroligt, så udsat I har været ift. den høst. Nu krydser vi fingre for, at det kommer til at gå, som du svarer Ellen.
    Mht. publicering, så er der jo ofte mest prestige i at publicere internationalt, så det gør vi jo også inden for min branche. Men vi laver også kortere, mere læsevenlige referater på dansk, når de så er kommet ud, så det danske publikum og praktikere også får glæde af indholdet.
    Mette L

    SvarSlet
  5. Godt, I kunne komme i gang med høsten. Men hvor ærgerligt med maskinnedbrud. Jeg håber, vejret holder i morgen, og maskinstationen kommer som lovet.

    SvarSlet
  6. Hvis ikke det er vejret, så er det maskinerne - suk altså :-( Jeg håber for jer, at maskinstationen kan klare det hele i en ruf. Den publiceringsstrategi, som Mette L. nævner, må være noget nær det optimale. Kan I kopiere?

    SvarSlet
  7. Mette, jeg kan ikke få lov at kommentere under din kommentar, så nu gør jeg sådan her :-)
    Vi kom i hus med høsten :-)
    Når I sender kortere referater ud på danske er det så til journalister generelt eller til et fagblad?

    SvarSlet
    Svar
    1. Vi har jo en hjemmeside, som mange ser, så referater/kommentarer lægges ofte der, og så kan de sendes til specifikke journalister, hvis vi har noget, vi gerne vil ha' ud i offentligheden, hurtigere end journalisterne selv kan opsnuse det. Men vi skriver også i relevante fagblade, vi skrev ex. i Altinget (det er vel det nærmeste politikerne kommer på et fagblad) om den voldsomme overhyppighed af selvskade og selvmordsforsøg blandt unge anbragte sammenlignet med unge generelt.
      Mette L

      Slet
    2. Mette, og jeg synes det lyder som en god måde at få jeres forskning ud til offentligheden. Det er måske sværere for andre områder, hvor offentligheden ikke er så interesseret (jeg tænker ikke mit lille område, men inden for universiteterne)

      Slet
  8. Betty, jeg kan ikke få lov at kommentere under din kommentar, så nu gør jeg sådan her :-)
    Det klappede med kornet så nu er det i hus :-)

    SvarSlet
  9. Fruen i midten, jeg kan ikke få lov at kommentere under din kommentar, så nu gør jeg sådan her :-)
    JA det har virkelig været op ad bakke med vores mejetærsker i år. Men vi blev færdig.
    Jeg tror måske, at Mette sidder i et regi, hvor de kan sende pressemeddelelser ud, det vil vi ikke kunne gøre. Men måske vil vores fagblad eller hjernesagen eller andet blad tage en kortere version

    SvarSlet
  10. Dejligt hvis i er blevet færdige med at høste. Det har været en sej omgang i år....og så skal der såes...det er osse op ad bakke. Svalerne...det er også et kæmpe problem her hos os...jeg så hos Claus Dalby at der var sat nogle strimler med pigge op imod duer....mon det også kunne bruges til svaler....??? garanteret ikke , de smutter ind og ud af rederne med lynets hast, så vil de nok også bare flyve imellem pindene....det skal undersøges inden næste år...

    SvarSlet
    Svar
    1. Joan, det er virkelig en sej omgang. Nu kæmper vi med kartoffelhøsten, vi fik 9 mm i dag på kort tid, så nu ligner det igen Venedig eller rismarker.
      Svaler gør jo godt, selv om de sviner meget, så hvis bare jeg kunne få de brædder op inde på gårdspladsen, så lever vi med det frygtelige svineri i laden og på alle vores ting der :-)

      Slet
  11. Jeg tænkte på jer i går, hvor vi i en (kort) periode havde et voldsomt regnvejr; men yngstedatteren og svigersønnen var hjemme i Herning, og de havde nærmest haft høj sol hele weekenden, så jeg håbede på det samme for jer. Men det er da godt nok træls med en mejetærsker i udu.
    Jeg så vist den samme udsendelse med Brinkman; dog blev jeg så irriteret over formen, at jeg ikke fik hørt ordentligt efter hele vejen igennem. Det ender nok også med, at jeg må prøve i det mindste en af hans bøger. Jeg kan godt lide lidt Rasmus Modsat. At læse den lidt mere nørdede forskning ligger nok ikke lige for; men jeg forstår hans frustration over det skæve fokus.
    Jeg håber, du havde en god dag i Vejle.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, vi er færdige med kornhøsten. Vi har bare brug for mere tørvejr og i længere tid til vores kartofler, som jo er hovedafgrøden.
      Tak jeg havde en god dag :-)

      Slet