lørdag, september 30, 2017

Landmandsliv anno 2017, den sidste dag i september

Radarbillederne ligner en gyser; den bølge af regnvejr, der går op over Jyllands vestlige side kan vælge at gå lige forbi os eller at ramme os. Vi krydser fingre. De næste dages regnvejr er absolut ikke velkommen. Der er landmænd, som endnu ikke har fået kornhøsten i hus, og der sidder mange kartofler i den våde jord rundt omkring. Det der går godt, kommer ikke skidt tilbage, og vi er taknemlige for at de kartofler, vi har fået op, er gode og smagfulde. Denne uge har været god med lange arbejdsdage, men det er unge mennesker, som er friske på at arbejde og tjene penge. Vores faste medarbejder og landmanden er alderspræsidenterne i flokken.

DSC_4610

Jeg fik en kompliment, og det var det, for det sagde vores medarbejder selv. Men ordene har fået mig til at fundere og grine over, hvorfor jeg havde svært ved at tage den som kompliment. Hun er vel 20 år yngre end mig, og jeg fik først hilst på hende forleden aften, hvor de arbejdede rigtig længe og jeg derfor smurte aftenmadpakker til dem og hentede pizzaer til efter arbejdsdagens slutning. Ordene lød sådan: Jeg har jo set dig flere gange og jeg må sige, du holder dig godt nok godt. Efterfulgt af ordene; at medsøstre skulle sørge for at komplimentere hinanden. Når man er sidst i 30erne, føles det at være i 60erne nok som noget langt væk. Lidt ligesom jeg føler, at dem i 80erne er langt væk. Hverdagen i 30erne er en ganske anden end den i 60erne. Har man børn, er de ofte på vej til teenagealderen, jeg er i den alder, hvor ens børn er voksne og selv er først i 30erne, de har måske endda selv børn. Ordene, du holder dig godt nok godt, er jo positive, så hvorfor føler jeg mig så gammel ved netop de ord? Måske lidt som første gang nogen siger til deres børn; pas lige på, så damen kan komme forbi, og jeg kigger mig rundt efter damen og indser, at det er mig.

DSC_4605

Ayla er ikke tilfreds, landmanden har brug for al sin koncentrationsevne ude i traktoren med kartoffeloptageren. Han er ofte ude og henne i traktoren ved siden for at hjælpe de unge, så det går ikke at have Ayla med i traktoren. Om lidt bliver hun helt sikkert endnu mere utilfreds, for jeg skal have handlet ind, og så må hun være i hundegården. Bryggerset ville hun splitte af, hvis hun blev ladt alene herinde. Der er bagt banankage og kartoffelboller, og i dag har jeg eksperimenteret med at bruge resten af den grove kartoffelmos med gulerødder i stedet for revne kogte kartofler i dejen. Det resultat er jeg spændt på. Der er stort forbrug af brød, pålæg, smør, kage og sodavand, når der smøres seks eftermiddagsmadpakker hver dag. De tre medarbejdere fra vikarbureauet er ikke vant til at få noget fra arbejdsgiveren, selv om de har lange arbejdsdage, så de er imponerede over serviceniveauet. Landmanden og jeg har det sådan, at når folk skal arbejde mere end otte timer, så må vi sørge godt for dem.

DSC_4611

Jeg tjekker lige radarbilledet igen, uf, det er godt nok tæt på os, jeg håber virkelig, det går udenom. Uanset vejret må du have en rigtig god lørdag.

300917

18 kommentarer:

 1. Jeg håber, I har det samme vejr som os. Så vil landmanden nemlig være glad :)
  Lad os lige høre, om den der rest kartoffelmos var lige så god som alm. kogte kartofler til bollerne. Det er da en god måde at bruge madresterne på :)
  Mette L

  SvarSlet
  Svar
  1. Mette, vi har stadig tørvejr :-) Og bollerne blev rigtig gode, så det er sidste gang at jeg gør det. Måske skulle jeg lege madblogger og skrive opskriften på loggen :-)

   Slet
  2. ... gætter på, du mener 'ikke sidste gang' ... :)
   Mette L

   Slet
  3. Korrekt gættet :-)

   Slet
 2. På et tidspunkt var der en sygeplejestuderende som komplimenterede at det var flot, at jeg i min aldre brugte powerpoints. Hmmm ... Den havde jeg også temmelig svært ved at tage som en komplinent - jeg følte mig oldtudselem gammel :-(

  SvarSlet
  Svar
  1. Sigrid, jeg kan i den grad følge dig :-)

   Slet
 3. Hos os holdt det tørt indtil sidst på eftermiddagen, så mon ikke det har været noget afd et samme oppe hos jer.
  Der er ikke mange i 30erne med børn på vej i teenagealderen. Den gennemsnitlige alder for en førstegangsfødende er 29, så 30erne er småbørnsårene nu. Det var nok lidt anderledes for 30-40 år siden ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ku' heller ikke helt få det regnestykke til at passe :) Jeg er i 50'erne (godt nok i starten) og min yngste har lige forladt teenageårene.
   Mette L

   Slet
  2. Laura, vi fik en hel dag, så det var dejligt. Jeg mente sidst i 30erne, altså 39, og da var mine børn 9 og 10,og dem ville jeg ikke kalde småbørn, men mere på vej til teeanageralderen :-)

   Slet
  3. Mette, næh jeg hoppede lige fra sidst i 30erne til at skrive 30erne, men mente altså 39 ;-)

   Slet
 4. Vejrudsigten for søndag ser også god ud, - i hvert fald for Vrads, hvor jeg skal sidde i en togvogn og strikke :) Jeg krydser fingre for kartoffel-optagnings-søndag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, her regnede det meget hele natten og formiddagen med, men vi skulle heldigvis sortere kartofler :-)

   Slet
 5. Jeg ville også tænke mit, hvis nogen sagde, at jeg holdt mig godt. På den anden side set, prøver jeg tit at liste det ud af folk ved at sige: "Jeg er kun 53", men de bider ikke på, så jeg holder mig nok ikke godt; tværtimod bliver jeg mere og mere gråhåret.

  God søndag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Hanne oo i lige måde. Ja vi vil da gerne se yngre ud, og det var vel også det hun sagde :-)

   Slet
 6. Man skal da være tidligt ude, hvis børnen er på vej i puberteten, når man er i 30'erne :) jeg fik mine da jeg var 27 (meget tæt på 28), 31 og 33 (meget tæt på 34), så de var først i puberteten, da jeg var 40+ - men ja, der er forskel på livet med små og mindre og lidt større og så livet, når de er flyttet hjemmefra - men ikke til det værre. Jeg er vild med livet med voksne børn og livet alene med min mand.

  Det regner i dag, men jeg har hørt, at det klarer op senere - mon I så kan arbejde lidt i marken, eller er den stadig for våd?

  God søndag, vi er på vej ud i bilen, vi skal køre tur og se på alt og intet - jeg tager kameraet med, hvis nu solen kigger frem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, se mit svar til Laura og Mette ;-) mine var 9 og 10, da jeg var 39, ike små, heller ikke store, men godt på vej
   I dag skulle der sorteres, og det var godt, for der har regnet meget.
   Og jeg kunne se på instagram, at I fandt solen ved havet, skønt :-)

   Slet
 7. Hvor jeg håber, at vejret var med jer i går. Her i Midtjylland begyndte det for alvor at regne efter kl 14, men det er meget forskelligt, hvordan regnen falder. I og alle landmænd trænger til at blive færdige med høsten.
  Når du får at vide, at du holder dig godt, så er det jo fordi, du har nået en alder, hvor nogle mennesker har et billede af, hvordan folk så ser ud. Når det billede bliver brudt, får du en kompliment. :-) Måske siger det noget om afsenderen, der ikke har så nuancerede opfattelser. Måske fordi det er svært at sige "Wow, du ser godt ud" uden samtidig at sige noget om alder?
  Dejligt at læse, at I forkæler jeres medarbejdere fra vikarbureauet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, vejret var med os i går, vejrudsigterne er til gengæld nedslående, men det gider vi ikke bruge tid på at ærgre os over.
   Jeg er helt sikker på, at hun mente det samme som den unge læge, der sagde til mig, hold da op, det havde jeg ikke troet, det ser du ikke ud til. Se den kompliment kunne jeg følge :-)

   Slet