lørdag, februar 29, 2020

Karantæne strøtanker

Karantæneramt er jeg ikke, om end man aldrig ved, for landmanden og medarbejder havde lagt en plan, da de hørte, at mit sygehus var udtaget til at skulle rumme mennesker ramt af coronavirus. Mit afsnit er blevet mindre, fordi man har inddraget vores undersøgelsesstuer, et kontor, et toilet og vores opholdsareal til isolationsområde, mens man gør en hel bygning klar til at være pandemiafdeling.
Pandemi betyder en sygdom, der breder sig over en hel eller flere verdensdele.

Hvor vi før fik dejligt lys til afdelingen gennem endevæggens store vinduer, er der nu sat en væg op på tværs af gangen og ingen dagslys til vores side af gangen. Vi er fuldstændig adskilt fra isolationsområdet. Det er helt fint, et land og hospitaler skal forberede sig på det værst tænkelige, når en ny virus dukker op, som man ikke kender omfanget af, men det massehysteri, der har grebet medierne og befolkningen kan jeg kun stå måbende overfor. Jeg fatter det ikke. Jeg kan godt forstå, at mennesker med kroniske sygdomme eller lavt infektionsforsvar (som patienter i kemokure o.l) bliver bekymret. Dem jeg er mest irriteret på, er medierne.

Forleden dag hørte jeg et interview i P4 Nordjylland med en overlæge fra blodbanken. Journalisten startede med at spørge til, hvad coronavirus betød for blodbanken. Det betød selvfølgelig, at donorer, der havde rejst i de hårdest ramte lande, fik karantæne. Så blev der ellers bygget op til katastrofe, hvad betød det for mængden af blod til patienter. Ingenting lød svaret. Jamen hvis der kom mange lande, som donorer fik karantæne for efter at have besøgt dem. Ingenting lød svaret, for heldigvis var der mange donorer, der ikke rejste og de var altid gode til at troppe op. Jamen hvad betød det for donorkorpset at man nu havde fundet en dansk person med corona. Ingenting lød svaret. Jamen hvorfor dog ikke. Så var det helt tydeligt, at overlægen ikke anede, hvad han skulle svare den unge journalist. Faktisk kom der en lille undertrykt latter, som jeg tolkede som et opgivende suk. Han endte med at svare, at han ikke kunne se, hvordan det at et menneske i Danmark havde fået coronavirus kunne have betydning for et stort donorkorps (han nævnte, hvor mange donorer, der var i Danmark, det kan jeg ikke huske)

Tilbage til landmanden og medarbejderens plan, og husk nu at glimtet i øjet og det skæve smil kan I ikke se. Landmanden meddelte mig, at hvis der kom patienter med coronavirus til mit sygehus, så kom jeg i karantæne og måtte ikke komme på gården. Hvortil jeg smilende sagde, så må I jo klare jer selv med mad og vasketøj, for så tager jeg i sommerhuset. Sikke en ferie jeg kunne få, hvis jeg kun havde mit arbejde og mig selv at tænke på.

I dag vil jeg dog tænke på landmanden og hans medarbejder. De sorterer hver eneste hverdag i ugen og har måttet inddrage lørdagen også. Det er hårdt, jeg husker selv, hvor smadret min krop var, når vi sorterede kartofler fra morgen til aften ugens fem hverdage, men dengang var vi altså tyve år yngre. Så jeg er ved at bage fastelavnsboller, som de kan få som dessert efter frokosten. Jeg skal have også have fundet på et eller andet lækkert til aftensmaden, hvor der helt sikkert skal indgå kartofler i en eller anden udgave. Så har du en god kartoffelopskrift, vil jeg gerne høre om den. Også selv om du først læser dette indlæg en anden dag end i dag.

God lørdag til dig.


13 kommentarer:

  1. Åh ja, Lene, er det ikke bare trist at høre (og læse), hvordan medierne helst vil have blæst det her op til den helt store udryddelsesvirus? Jeg er SÅ vred på journalister og medier og kan ikke forstå, at de kan se selv og hinanden i øjnene.
    Jeg delte et indslag på FB fra en, der på dokumentarfacon beder os om at falde ned og bruge fornuftdelen af hjernen. Den er der vist mange, der ikke har længere ... måske er deres hjerner angrebet af en virus, der laver kuk i vores indbyggede harddisk? :-)
    Det viser (igen), hvor stor magt medierne har, og hvordan de i mine øjne misbruger den. Heldigvis er der vist nogle, der er ved at indse, hvad det var de satte gang i og prøver at dæmpe sig og massehysteriet lidt ned, men de har været lidt for længe om det, tror jeg.
    Men nyd din karantæne, hvis din mand gør alvor af sin 'trussel' ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, sørgerligt at de, som skulle formidle, i stedet for forskrækker og pisker en stemning op.
      Jeg så godt dit opslag, men er ikke nået til at lytte til indslaget :-)
      Tak, jeg sørger vist for godt for ham til at han gør noget ved "truslen" :-)

      Slet
  2. Det er glimrende, at befolkningen oplyses fornuftigt om, hvordan man skal forholde sig for at mindske smittespredningen, men medierne slår en tone an, som var det byldepest og ikke en relativt harmløs influenza.
    Jeg er ikke bekymret for sygdommen i sig selv, men nok en kende for hvad restriktioner og hurlumhej kan betyde for mine rejseplaner.
    Men hvis hysteriet kunne forbedre den almene håndhygiejne, var det ikke så tosset - den trænger til et løft.
    Skulle det komme så vidt, ønsker jeg dig velbehagelig karantæne i sommerhuset :-)

    P.S. Jeg kunne i øvrigt ikke slå denne kommentar op, men fandt så ud af grunden: Jeg havde blokeret for tredjeparts-cookies. Da jeg fjernede denne blokering, var der intet problem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eric, oplysning er en god ting, og kommer vi til at blive bedre til håndvask, så er jeg enig at det er godt. Det andet gør bare folk mere forvirret.
      Det var godt at du fandt ud af hvad der blokerede dig :-)

      Slet
  3. Hanne, keep calm er en god ting. jeg fik aldrig skrevet en kommentarr til dit indlæg. Jeg er ikke enig med dig i at det skal tolkes som aldersdiskrimination. Jeg tror mere at man forsøger at sige, at der er visse grupper, vi skal være opmærksomme på og som selv skal være mere opmærksomme, men resten kan tage det roligt.
    Ja sikke en ferie, det drømmer jeg somme tider om, men om få uger har jeg faktisk ferie og selv om jeg skal sørge for noget herhjemme, så smutter jeg i sommerhus og har hele dagen for mig selv :-)

    SvarSlet
  4. Juhuu, jeg er inde!
    Tak til Eric for at løse problemet med kommentarer både her og på min egen blog 😁

    Jeg er nu lidt ked af, at borgere, som er bekymrede og bange udskammes og nærmest udstyres med sølvpapirhat. I Tyskland tager man ikke så let på coved-19, som i DK - forleden var virologen Prof. Dr. Alexander Kekule på tv og forklarede, at jo - corona virus er farligere end sæsoninfluenza. Hvis man påstår andet, så kan man ikke regne. Han forklarede også, at det ikke kun er ældre og svagelige, som rammes, ingen aldersdiskrimination her!, dette gælder kun for vira, som der er oparbejdet immunitet overfor, men ikke hos et helt nyt og for immunforsvaret ukendt virus. Det er dog ikke virus, der slår ihjel, men det kraftige immunrespons,der kommer fra lungerne, når det udsættes for et nyt og ukendt virus, får nogle til at udvikle ards, altså akut lungesvigt.
    Til morgen melder Chefvirologen hos Berlins Charite hospital så ud, at han forventer og har beregnet, at omkring 70 % af den tyske befolkning vil få infektionen i løbet af de næste par år. Ikke på samme tid, bevares, men en stor opgave bliver det og det vil også kræve menneskelige ofre.

    Vi skal ikke gå i hysteri, men det er - ifølge tyskerne - lige så slemt, at bagatellisere situationen, for så opstår der et kæmpe tillidstab i befolkningen til sundhedsmyndighederne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette, hvor lyder det godt. Måske skal jeg have skrevet Erics kommentar i et blogindlæg, fordi der kan være andre, som ikke kan kommentere.
      Interessant input, jeg synes ikke at myndighederne bagatelliserer det og så vidt jeg har forstået, har man set på tallene fra de smittede og ud fra det kunnet konkludere, at ja alle kan rammes, men der hvor det bliver kritisk og måske med døden til følge, er i de udsatte grupper. For mig er der noget beroligende i at vide at journalisten var smittet, hans syge hustru og søn, også med influenzasymptomer, var ikke smittet. Men vi får se. Tiden kan kun gøre os klogere.

      Slet
    2. Henriette, når jeg klikker på din blog igennem dit navn, dukker en gammel blog op. Din nyeste blog er den stadig aktiv eller blogger du under et andet navn?

      Slet
    3. Det er den blog, jeg sidst skrev på, har lige skrevet et indlæg, for at se om det virker :-)

      Jeg elsker infektionssygdomme og epidemier - oprindeligt startede jeg jo i lungemedicinen med tuberkulose som speciale. Senere blev det hiv/aids infektionen, jeg arbejdede med i mange år.
      Jeg vil godt understrege, at ingen af de tyske læger er dommedahsprædikanter, tværtimod, men de har erkendt, at virus allerede er frit i Tyskland og det derfor ikke nytter, kun at teste folk med rejsehistorik. Begge virologen mener iøvrigt, at de kan få dødeligheden ned i forhold til den, Who regner med.

      Slet
    4. Henriette, og blogindlægget dukkede op hos mig, som det skulle :-)
      Jeg håber at de danskes myndigheder får ret med deres taktik om at sænke tempoet, så vi ikke får kaotiske tilstande på sygehusene. vi får se.

      Slet
  5. Vi spiser denne ret fra en af brugsens kogebøger: 500 g kartofler & 300 g pastinak skrælles og skæres i store stykker. Koges i letsaltet vand 10 minutter for kartoflerne og 5 minutter for pastinakkerne. Hældes i et ildfast fad. I en skål blandes 600 g spinat (fra frost), 1 fed hvidløg, 100 g creme fraiche, 75 g revet ost, hakket persille, 1/2 tsk salt og peber.. Hældes over kartofler/pastinak og lidt revet ost drysses over. Gratiner i ovn 15 minutter v 225 grader og evt lidt ekstra grill tilsidst. Hertil grøn salat. Vi er 5 i familien inkl 3 grovsultne teenagere, så det kan være opskriften skal nedjusteres :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Pernille, tak for opskriften, den lyder lækker og skal helt sikkert prøves.

      Slet