søndag, april 19, 2020

Det er nemt at glemme

alle de gode vaner, vi var kommet ind i, når solen skinner, tallene på indlagte patienter med corona går ned osv. Det viser et dansk studie. Og jeg kan også se det på nogle instagramprofiler, hvor man sidder tæt på selfiebilleder. Andre husker det stadig, nyder kaffen udenfor med god afstand mellem de små smittekæder (familier)

I følge de kloge hoveder er det nu, at vi skal minde os selv om stadig at vaske hænder, stadig at holde afstand, stadig at begrænse samvær med andre osv.

Det er en underlig tid vi er i, det er som om at det at få en tid hos sin frisør eller fysioterapeut pludselig bliver noget, hvor man (jeg) tænker, om de nu husker alle forholdsreglerne. Det er jeg faktisk helt sikker på, at de gør. De har brug for deres arbejde, men de har også brug for, at vi stadig tænker os om, så vi ikke pludselig eksploderer i et massivt smitteudbrud. For så går vi tilbage til stærkere begrænsninger.



Indlagte patienter bliver isoleret, enten fordi de er testet positiv for Covid-19 eller mens man venter på svar på testen. Isolation er alle afdelinger vant til at håndtere af mange årsager (norovirus/roskildesyge, multiresistente bakterier, influenza osv)

Det er hårdt at være patient, som er isoleret. Jeg hørte et oplæg om dette, hvor sygeplejersker havde interviewet patienter og pårørende om deres oplevelser, Det du får her, er min oplevelse af det oplæg. De pårørende bekymrede sig, de var bange for om nu vi, personalet, holdt ordentlig øje med deres kære. De havde sværere ved at gå hjem, når de havde været på besøg, fordi de følte, patienten var så alene. Patienten sagde ikke altid til, når de havde brug for at tale med et personale, fordi de ikke ville belaste personalet for meget.  Det var jo så besværligt for personalet med alt det udstyr, de skulle have på, før de kunne gå ind på stuen. Samtidig følte de sig alene og havde mange tanker, som de ikke fik talt med nogen om.

Alt det kan vi godt mærke, og i denne tid, hvor pårørende kun må komme ved ganske specielle lejligheder, gælder det endnu mere. Ikke blot for de patienter, der er isoleret, men for alle vore patienter. Faktisk giver de pårørende udtryk for, at de har fuld tillid til vores pleje, men de savner at kunne være der for deres kære, nu hvor de er blevet hårdt ramt af en blodprop/blødning i hjernen. Det kræver meget mere information telefonisk, samtidig med at patienterne qua deres skader har meget brug for vores nærvær på stuen. Også selv om de er isoleret.

Jeg tænker meget på de kolleger, som arbejder på pandemiafsnittet, hvor de konstant skal iklædes kitler, handsker, mundbind og briller. Vores patienter skal have hjælp til alt, en halvsidig lammelse gør, at man ikke kan bevæge sig på samme måde. Her er det personalet, der skal bevæge den side, så patientens hjerne får input fra begge sider. Det er varmt og hårdt, når man er iklædt kittel og handsker. Patienten har måske også besvær med at forstå det, vi siger. Her vil vi typisk bruge det non-verbale sprog til at guide patienten, Men nu er de afskåret fra at aflæse vores ansigtsmimik, ligesom vi heller ikke er så livlig i vores kropsmimik qua overtrækskitlen.

For patienten kan denne isolation også føre til hallucinationer og andre psykiske problemstillinger, fordi de aldrig får andre input end mennesker iklædt alverdens udstyr, og de ikke må komme ud fra stuen og se andre mennesker og få andre indtryk.

Endelig fandt jeg anemoner

Jeg har ikke været isoleret, men qua travlheden i marken og i kartoffelhuset har jeg nok at se til med at sørge for mad og andre støttefunktioner og ser derfor ikke andre end landmændene, men det føles ikke anderledes end ellers. Og der hvor jeg er kommet i disse dage for at handle, tænker folk sig om og holder afstand.

En dejlig weekend er slut, vi har rigeligt med rester til aftensmaden, og bliver der noget tilovers, har jeg to hunde, som vil elske lidt variation i deres aftensmad. Hele næste uge skal madplanen bestå af mad, der kan holdes varm i ovnen, til når landmændene har tid til at komme ind. Koteletter i fad, boller i karry i ovn, svensk farsbrød  (her en variant til grill, men ligner min gamle kogebogs opskrift) står på menuen de første tre dage, og har du gode tips til nye retter, så slå dig endelig løs i kommentarfeltet. Jeg trænger til inspiration.

Må du få en god søndag aften.

en skøn kvinde tænkte på mig på Dronningens fødselsdag

4 kommentarer:

  1. Coronaen giver så mange problemer, og det må være slemt at være sygeplejerske i denne tid.
    Nu hvor frisører og tandlæger må åbne igen, bliver jeg meget i tvivl, om jeg overhovedet tør bestille en tid.

    SvarSlet
    Svar
    1. Madame, det er hårdt for dem, der arbejder i coronaafsnittene, og det er hårdt for vores patienter. Vi har det fint trods begrænsningerne.
      Jeg har valgt at booke en tid hos min frisør, men jeg møder jo også i forvejen mange forskellige mennesker i min hverdag med tæt kontakt. Jeg satser på at de overholder alle regler.

      Slet
  2. Vi har lige hørt Kaare Mølbak udtale, at vores social distance nok kommer til at vare et år endnu, så vi kan lige så godt vænne os til tanken om, at vi er nødt til at kunne bevæge os rundt i samfundet, men med de samme stramme restriktioner, som vi har i dag.
    Igen må jeg sige, at jeg er glad for, at man via internettet kan komme i kontakt med både familie og resten af sin omverden, men jeg kan godt se, at det er et problem for de gamle og/eller de meget syge, som enten ikke helt kan finde ud af at bruge de til rådighed værende midler, eller som af anden grund ikke kan anvende dem. Det må være hårdt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, og heldigvis har jeg lige nu læst at han ikke mener at det er på samme vis som før påske. Så vi skal finde en måde at være sammen på, men med hensyntagen.
      Det er rigtig hårdt for de unge og for de gamle på plejehjem og alene i eget hjem.

      Slet