lørdag, april 11, 2020

Påsketravlhed og tankernes vandren hist og pist

På sin vis en tid så normal som altid, og så alligevel ikke. Hvor hun sagtens kunne gå flere uger uden andet selskab end det, der var på gården og arbejde, så længtes hun nu pludselig efter at se dem alle, alle dem, som hun havde kær, alle dem, som havde en betydning i hendes liv.

Hvor hun før godt kunne synes, at det der krammeri indimellem var en jungle at bevæge sig i, for hvornår krammer man og hvornår krammer man ikke, så længtes hun nu efter at kramme.

Lige nu var det dog gårdens arbejde, der fyldte. Det var lørdag, det var vaskedag, vaskemaskinen snurrede allerede. Det evindelige spørgsmål, hvad skal vi have til aften, skulle der findes et svar på. Udenfor var der koldt, det frøs 2 grader, da hun gik i seng ved midnat, og luften føltes bidende kold, da hun hentede hundenes madskåle ind i varmen i morges.

Alle tre mænd var i gang på traktorer, medarbejderen, landmanden og akademikeren (han havde en fest, kunne slet ikke få nok af traktorkørsel og følte sig hensat til sin barndom og ungdom, hvor han hjalp sin far på deres lille gård). Så om lidt skulle hun smøre de første madpakker til landmanden og akademikeren. På bordet stod der kringle, som de skulle have i eftermiddagsmadpakkerne. Lige her og nu fandt hun tilfredsstillelse i at være noget for andre, at være en del af det fællesskab, som fik gården til at fungere. Andre gange glædede hun sig til, at landmanden ville lade sig pensionere og flyttet til en mindre gård. I over 37 år havde det været gården, der bestemte, hvad de kunne og ikke kunne.

Sidste år havde hun tænkt tanker om livet omkring sin fødselsdag. Tænkt på hvor mange friske år hun mon havde tilbage. tænkt på at hvis hun lignede sin mor og far, ville det være 12 år, nu var det så 11 år og havde hun ændret noget? Næh. Det var som om, at det krævede mere energi og vilje, end hun kunne mønstre. Det var lettere blot at fortsætte i samme spor som vanligt. Og det gik jo også meget godt.

I dag tænkte hun ikke på længden af sit liv, men mere på længden af sit arbejdsliv. Hun var spændt på hvordan hendes krop ville tage, at hun hver dag skulle være med i plejen. Fingrene brokkede sig indimellem og trætheden var mærkbar, når hun kom hjem. Men samtidig var det utroligt givende at pleje og behandle patienter.

....

Senere: begge medarbejdere var kørt hjem, landmanden kørte i marken, afsluttede pløjning på de marker, de havde nået i dag. Aftensmaden, en ny opskrift, var færdig og holdt sig nu varm i ovnen og kartoflerne gjorde det samme i en gryde i sengen. Hundene havde nydt resterne fra aftenmaden de sidste par dage og blundede nu på bryggersgulvet. Hun ville dog ikke være i tvivl om, hvornår landmanden vendte tilbage til gården. Så snart traktoren nærmede sig gården, ville begge sidde med blikket rettet mod døren. Og var hun ikke i nærheden, ville de også henholdsvis hoppe op på bryggersbordet og stå med posterne på bordet.

Meget ukarakteristisk for hende var alt vasket op og sat til side efter tilberedning af aftensmaden. Opvaskemaskinen var tømt og var næsten fyldt igen. Vaskemaskinen skulle snart i gang med den sidste portion vasketøj. Det føltes godt at kunne gå påskesøndag i møde med et ryddeligt køkken og en tom vaskekurv. Små glæder i en anderledes tid.


5 kommentarer:

  1. Du skriver så godt om hverdagslivet. Om de dage der er flest af. Og som sommetider kan forekomme trivielle. Jeg kan næsten mærke, jeg er der :-) Eller jeg har været i noget, der ligner ...
    Når jeg læser om GPS-styret traktor, er jeg ved at falde omkuld - haha. Det er jo kun en menneskealder siden, min far gik og pløjede med heste. Men hvor er det godt og hjælpsomt for landmanden. Jeg elsker billedet af Dexter, der står og venter og er klar med velkomsthilsen.
    God påskesøndag til dig og dine. Det er skønt at stå op til et ryddet køkken :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Betty. Ja der er sket meget siden vores fædre startede med markarbejde.
      Og god påskesøndag til dig og dine.

      Slet
  2. Just another day ... - men det er det jo ikke.
    Jeg holder bare så meget af dine hverdagsbeskrivelser. Du får det kedelige til at være interessant og spændende at læse om :-)
    John er ikke akademiker, men han havde et travlt og ansvarsfyldt arbejde, og han nød simpelthen at hjælpe far med at pløje og harve. Han koblede helt af denne verdens stress og jag - det er nok også sådan, jeres akademiker har det :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Ellen, og det hjælper mig at holde fokus på livet :-)
      Om man er akademiker eller ej, så tror jeg at det at køre traktor er afstressende for os andre. Det blot at tage en fure ad gangen, nyde fugle og dyrelivet omkring sig og ikke skulle forholde sig til andet end at køre lige (og det gør GPSen så nutildags) :-)

      Slet
  3. Hanne, ja det er med at vide hvornår man skal købe og hvornår man skal lade være. Tak fordi du delte din fortælling om din morfar.

    SvarSlet