tirsdag, januar 06, 2009

HELLIG TRE KONGER

Tidligere holdt man de tolv juledage i hævd, de var tid til eftertanke og ro. Nu er julen over, så snart vi er forbi 2. juledag, men ”enkelte beholder også juletræet” frem til Helligtrekonger ifølge denne artikel, jeg er så en af de enkelte.

Egentlig plejer det først at være i morgen, jeg rydder huset for julepynt, men dagen i dag er en fridag efter en aftenvagt og julelukning er vel en meget passende aktivitet, når man er lidt træt og energiflad.

Tidligere tændte man også et specielt helligtrekongerslys, det har jeg ikke været vant til, men nogle gange tændte vi enkelte lys i juletræet. I dag vil jeg tænde lysene ved min julekrybbe og lad dem brænde ud, mens jeg bærer julen ud.

Her kan man læse om andre skikke, bl.a. at gå med stjernen, hvor man gik rundt og sang og fik en skilling. Dette tiggeri blev forbudt herhjemme, men stjernemændene kendes stadig i Sverige, hvor de kan være en del af Luciaoptogene.

Her i Vendsyssel har jeg hørt om at gå med rumlepotten dvs. at lave nytårsløjer, ikke bare nytårsaften men også helligtrekongersaften.

Uddrag fra Peters Jul:

”Se, nu er da julen straks forbi;
det er helligtrekongers aften.
Så ender den rare jul; men vi
er glade, at vi har haft den.
Tre lys har vi tændt – tænk engang! –
for kongerne, de, som bragte
Jesusbarnet en julepresent;
vi ved det, for Far har sagt det.
Her sidder vi ved vort lille bord
og ser, hvordan lysene brænde;
når de er slukkede, siger Mor,
at så er julen til ende.”

14 kommentarer:

  1. Dejligt at læse om Lene, på Agersø hvor jeg kom som barn og ung løber man Hellig tre Kongers løb...rundt til de forskellige der bor på øen, udklædte og må ikke røbe hvem man er...der gættes jo men kun i det skjulte, for man røber ikke over for den udklædte at hun/han er genkendt...man trakteres med slik og kager og andet godt...I det hjem jeg besøgte var der altid tændt Hellig tre Kongers lys...en hyggelig aften. Jeg kommer da helt til at savne den tradition :-)

    SvarSlet
  2. Vi har også stærke Helligtrekongers-traditioner hernede - men det er jo først i aften ;-) Jeg må væbne mig med tålmodighed lidt endnu...

    Det er skønt at holde traditionerne i hævd synes jeg!

    SvarSlet
  3. Jeg troede faktisk, at helligtrekongersaften var i går aftes?
    I hvert fald var det der, jeg "afjulede" - ingen nisser og intet juletræ og næsten ingen grannåle i dag.
    Det er hyggeligt med helligtrekongerstraditioner - selvom jeg ikke selv holder dem i hævd.

    SvarSlet
  4. Jeg er ikke så stærk i det der med traditioner, men jeg ønsker dig en god juleafrydningsdag. Vejret er lige til det - i hvertfald her, hvor der er koldt, blæsende og koldt.

    SvarSlet
  5. Anne, det løb læste jeg også om på en af siderne, det lyder rigtig hyggeligt. Jeg er sikker på at Sorøs børn ville elske hvis du startede den tradition op ;-)

    SvarSlet
  6. Nille, når blot traditionerne efterlader glæde og ikke pligt ;-) så elsker jeg også traditioner :-)

    SvarSlet
  7. Conny, nu bliver jeg da i tvivl :-) men pynten ryger først i dag :-)

    SvarSlet
  8. Tak Helle, jeg hygger mig med lys og radio :-)

    SvarSlet
  9. Jeg har aldrig som barn haft trationer omkring Heligtrekongersaften,men der var vist godt nok noget med, juletræet ført blev smit ud efter den 6 januar

    SvarSlet
  10. Conny, vore traditioner var lys i træet og så ud med det dagen efter :-)Og så hyggede vi os med julesmåkager og julepynt længe efter at alle andre havde taget pynten ned :-)

    SvarSlet
  11. Tak for en meget fin beskrivelse af hellig tre kongers aften.

    Hellig tre Kongers aften er en af de dage jeg aldrig selv har været med til at holde og som jeg ikke rigtigt har kunnet finde ud af at bruge på en god måde. Jeg syndes sådan set at dagen er fin og har flere gange taget tilløb til at give den en "funktion" i vores hus, men det lykkes ikke for mig fordi jeg simpelthen trænger så meget til hverdag i januar.

    Jeg tror faktisk jeg skriver et lille indlæg og linker til din fine beskrivelse.

    SvarSlet
  12. Marina, hverdag er det også hos os, vore børn er flyttet hjemmefra, så de får lige en tanke med på vejen mens jeg pakker julepynt ned :-)
    Og dejligt at du kan bruge mit indlæg :-)

    SvarSlet
  13. Det er sådan en fin beskrivelse, så jeg linker til den igen i år.

    SvarSlet
  14. Det er du er hjertelig velkommen til, Marina :-)

    SvarSlet