mandag, februar 20, 2017

Så er den her igen

Morgen: Jeg kender den, den er ikke velkommen. Jeg ved, at den er midlertidigt på besøg, jeg ved også godt, hvad der giver den næring og hvad der kan få den til at forsvinde. At have fridag og at være alene er substrat for den. At være aktiv, at være sammen med andre, at sætte fokus på andres behov, at gå en tur, at lytte til en bog, eller at dyrke endeløs seriekigning er alle muligheder for at få den væk. Weekenden har udover gåtur og LOOP haft mest af sidste mulighed, så i dag skal der fyldes aktivitet ind i fridagen.

P1050214

Følelsen af katastrofe, følelsen af ikke at have kontrol, følelsen af min krops voldsomme reaktion som efter en ond drøm. Det er den følelse, jeg har her til morgen. Med det samme trækker jeg Alzheimerkortet, er det mon første tegn på en begyndende forringelse af mit kognitive niveau? Men det er ikke første gang, at følelsen banker på hos mig, så jeg ved godt, at det “bare” kan være, fordi der er meget glædeligt at se frem til i årets løb, og at det automatisk medfører mange tanker, praktiske som følelsesmæssige tanker. Det kan også være arbejdsrelateret, jeg vil jo gerne udfordres og vil gerne være med i alt og tager også ansvar for meget (det gælder så også familiemæssigt). Sådan er jeg, og så må jeg øve mig i at slippe kontrollen på nogle punkter og tage kontrollen på andre punkter. Jeg må også øve mig i at give slip på tanken om, at jeg ikke har nok uddannelse til de områder, jeg beskæftiger mig med. Det får mig nemlig til at sige ja til mangt og meget for at blive klogere og udfordret.

P1050216

Egentlig er det sjovt, at følelsen kommer i dag, jeg har jo haft den mest dovne weekend i meget lang tid. Til sidst var jeg nødt til at finde et strikketøj og en lydbog frem i går, for så skete der da lidt. Måske er det min hjernes måde at straffe mig på, lediggang er roden til alt ondt siges det, så kan jeg lære det!

P1050222

Eftermiddag: landmanden kom ind klokken ni og viste mig en facebookvideo, som fik mig til at grine så meget, at følelsen måtte give fortabt, den havde bare at forføje sig. Og siden hen tog fridagens små gøremål, gåturen og besøg hos fysioterapeut sig af at gøre fridagen god og kroppen afslappet. Jeg måtte dog lige tage en lille powernap efter eftermiddagsteen, men nu er jeg klar til de sidste gøremål og arbejdsdagene foran mig. God mandag aften til dig.

P1050224

20 kommentarer:

 1. Jeg kan levende forestille mig, at det må være en utroligt skræmmende tanke! Håber du får styr på tankemylderet, vi har det jo allesammen fra tid til anden, og nogle gange mere udtalt end andre uden at det betyder noget. Hvor ville jeg gerne skrive et eller andet, der ikke bare lyder så ordinært, som jeg synes, det jeg netop har skrevet, gør! Kram fra mig...

  SvarSlet
  Svar
  1. Skøreliv, tak for ordene, som ikke er ordinære. Det er jo noget, vi alle kender til, så derfor er det også godt, når vi holder hinanden fast i det. Derfor skrev jeg også om det, fordi det hjælper mig til at huske næste gang, at det går over, både gennem ordene, men også jeres respons :-)

   Slet
 2. Kender godt det at 'trække kortet' - jeg får også kræft flere gange om året ... i et par dage ...
  Hvad er det for serier, du ser, siden du kan bruge så lang tid på dem? Jeg mangler noget interessant at se, for der er sjældent noget, når jeg vil se tv.
  Hvis klokken ni er eftermiddag for dig, kan jeg godt forstå, døgnet sommetider går lidt i skuddermudder for dig ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det kort er nemt at få op, og når bare man er opmærksom på det, så kan det bedre takles.
   Den serie, jeg ser lige nu, er på viaplay, den hedder The Good Wife. Og så ser jeg også nogle krimiserier af lav lødighed, men de er gode, når jeg trænger til bare at se og ikke tænke :-)
   Hmm, jeg mente egentlig at den første del var skrevet om morgenen, og anden del om formiddagen, det, kan jeg godt se, kan misforstås :-)

   Slet
 3. Jeg genkender følelsen, du beskriver. Det er godt at have redskaber til at få den til at forsvinde igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Randi, det gør det nemmere at takle følelsen, når man genkender den.

   Slet
 4. Ad din forstyrrende følelse: jeg kommer til at tænke på det gode spørgsmål en underviser altid stillede, nemlig "Hvad er gevinsten?", eller på engelsk "What is the payoff?". Er det til at formulere hvad gevinsten er?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jørgen, hvis jeg forstår dig rigtigt, så er spørgsmålet hvilken gevinst der er ved at have følelsen? jeg tror det er et signal, som får mig til at tænke over de ting, jeg har gang i lige i øjeblikket og om der er noget, der skal ændres, men også at jeg bliver opmærksom på ikke at sige ja til alt, der kommer forbi min næse.

   Slet
 5. Jeg sender lige en masse god karma i din retning - jeg kender også alt til de dage, hvor alting pludselig føles uoverskueligt ... og fx følelen af ikke at være dygtig nok, kender jeg desværre også ret indgående.
  KH Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Helle, og det er jo utroligt, at vi stadig trods erfaringer med hver vores fag kan bringe os i en position, hvor vi tvivler på om vi er dygtige nok. Det er vi!

   Slet
 6. @ Kære Lene

  Jeg er måske naiv, men jeg kan slet ikke ud af dit indlæg se, hvilke kognitive problemstillinger, du ser. Jeg bilder mig ind, at jeg ved en del om den slags, og jeg genkender intet i din tekst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne, indenfor demensområdet taler man om forstadier til demens og kalder det mild cognitive impairment. Det går både på hukommelsen, på problemløsning og overblik samt på visuelle-rumlige færdigheder. Det har jeg ikke, men når jeg mærker angsten for ikke at have viden nok eller at have styr på det, så kan jeg nemt tolke det i den retning. I stedet for at tænke, at det nok mere skyldes at jeg har lidt for meget om ørerne. Årsagen skyldes, at det var sådan min fars sygdom startede, men der kom der hurtigt problemer med korttidshukommelsen. Især fordi min mor var alvorligt syg og det stressede helt naturligt min fars hjerne og skubbede til det, der i forvejen blot var antydninger. Så nej, du kan ikke læse ud af det skrevne, hvad det er jeg er bange for. Håber det gav lidt mening.

   Slet
  2. Kære Lene

   Så er jeg med igen! Tusind tak for forklaringen - den giver al den mening, jeg ikke kunne se af dit indlæg.

   En eneste gang har jeg været bange for demens: I en af mine dårligste perioder vågnede jeg op om natten og ville lave en kande kaffe og hygge mig lidt med PC'en. Jeg kunne bare ikke huske, hvordan man gjorde..

   Jeg blev bange, da jeg har lavet en mio. kopper kaffe i mit liv, og nu kunne jeg pludselig ikke finde ud af det. Gudskelov er det kun sket en eneste gang. Jeg er jo hverken læge eller sygeplejerske, men det er sådan, jeg tror, man ser tidlige tegn på demens. Jeg har været så bange for det, at jeg har talt med flere fagfolk, der siger, at jeg bare skal tage det roligt, for jeg går jo ikke med bare tæer i sandaler, når sneen ligger meter-høj, og jeg lægger jo ikke tandpastaen i køleskabet og den slags ting.

   Alt dette om mig selv bare for at sige at jeg forstår dig!

   Slet
  3. Hanne, det var godt, det gav mening :-)

   Slet
 7. En gang i mellem kokser mit overblik også totalt (fx op til vores netop afholdte ferie). Når det så kombineres med, at jeg ikke kan finde de rigtige - helt basale - ord, kan jeg godt gribes af total panik, hvor jeg tror, at nu har jeg for alvor tabt sutten. Det er virkelig ikke rart, mens det står på, og jeg har endnu ikke fundet den rigtige måde at tackle det på. Hvad gør du selv?

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jeg har en gang været helt i panik, fordi jeg ganske enkelt ikke kunne genkende navnet på en, der sendte mig en sms. Der prøvede jeg at tage den med ro og så gå systematisk frem. Og til sidst fandt jeg ud af at det var en af vores venner.

   Slet
 8. Hej Lene - fedt at du vil så og kan så mange ting - jeg tror du kunne have glæde af GTD - du kunne prøve at søge på David Allen coaches Dutch TV host Linda through GTD på Youtube - God tirsdag KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, tak for inspiration, umiddelbart tror jeg, at jeg instinktivt gør dette (getting things done), men nu må jeg lige læse lidt mere om det :-)

   Slet
 9. Hurra for landmanden og FB-video ;-) Han ved nok hvad du har brug for!

  SvarSlet
  Svar
  1. KS, det var lige hvad jeg trængte til :-)

   Slet