mandag, februar 25, 2019

Hjertefryd og mad

Uden mad og drikke dur helten ikke. Til daglig gider jeg ikke lave mad, men i og med det er blevet min lod i den daglige husførsel, så skal det være noget, jeg kan få overstået hurtigst mulig. Derfor er min hjerne konstant i gang med at planlægge, hvad vi skal spise og hvor meget der skal handles ind. Og nogle gange hedder menuen blot tøm køleskab og sørg for at have nemme løsninger i fryseren.

Weekenden har været den rene hjertefryd, for søn og svigerdatter har været hjemme fra fredag til søndag aften. Så går min hjerne også i gang med at danne sig overblik over, hvad har vi, hvad er deres yndlingsretter, hvad har jeg energi til at lave osv. Og alt for ofte får jeg købt ind til et ophold på en hel uge. Denne gang blev det nu meget tilpas.

Jeg hentede de to skønne mennesker ved lufthavnen efter arbejde. Inden nåede jeg at købe fastelavnsboller til eftermiddagsteen. Det var skønt at se dem igen, landmanden havde ikke set svigerdatteren siden i sommer, jeg havde haft en skøn weekend med hende i december og sønnen for kort tid siden.

Aftensmaden blev af den nemme slags, sådan plejer weekenderne at starte her hos os. Gode kinaruller fra det lokale vietnamesiske spisested sammen med ris og karry. Vi snuppede også nogle vietnamesiske forårsruller dertil. Vi fik snakket, slappet af og hygget os. Det er dejligt, når vi alle fire kan gå ind i hver vores digitale verden, men ikke længere væk end at vi blot kan se op fra skærmen, og så er de der alle sammen. Hundene blev også kælet for, vores svigerdatter er rigtig glad for hunde.

Lørdag skulle gæsterne have lov til at sove lige så længe de overhovedet orkede. Svigerdatteren havde haft nattevagter, sønnen var ved at blive syg. Landmanden tog på handlen med sine to hunde i bilen. De vil hellere ligge i bilen end være i hundegården herhjemme. Jeg handlede ind og fik trænet i LOOP. Vi mødtes alle til en god frokost med sild, laks, røræg, røget dyrekølle, hjortespegepølse og gode oste. Lige som det var mit yndlingsmåltid som barn, er det også noget sønnen skatter højt.

Om eftermiddagen gik vi en lille tur forbi søen og skoven, mens jeg havde en browniekage i ovnen til aftenens dessert. Vi havde inviteret svoger og svigerinde til aftensmad, det er altid et hit for vores børn. Når begge ens bedsteforældrepar er døde, er det guld værd med et skønt par, som er familie og er nogle år ældre end ens forældre. De kan tilbyde både at have kendt vores børn hele deres liv og at være livsvidner til vores børns voksne liv. Derudover er de altid garant for latter og gode snakke, også de dybsindige.

Resten af eftermiddagen gik med for mit vedkommende at lave mad. Jeg fik tilbud om hjælp, men lige der har jeg brug for at gå alene i køkkenet. Sikke en skøn aften vi fik. Mine mavemuskler var nærmest helt i kramper af grin. Vi hyggede os og kom vidt omkring i vores snakke. Menuen bestod af en kæmpe dyreryg (halvdelen af en ryg fra en kronhjort), som blev tilberedt på gammeldags vis. brunes i ovnen med bacon ovenpå, derefter hældes en god opbagt sovs over, og så passer den sig selv, til stegetermometeret siger ca. 68 grader. Herefter hviler den i 15 minutter. Den var helt perfekt.Tilbehøret blev gode kartofler, kogt nænsomt, sammen med sovsen, to forskellige slags salater samt hjemmelavet ribsgele. Salaterne var en bønnesalat og en hjertesalat med æbler og valnødder overhældt med friskpresset appelsinsaft. Desserten blev brownies med tre forskellige slags is til.

Næste morgen kørte jeg til bageren efter rundstykker. Derudover indeholdt morgenbordet godt rugbrød, blødkogt æg, vildtpålæg, gode oste og laks( man har vel en norsk svigerdatter som elsker fisk til morgenmad) samt bananpandekager. Så var vi godt mætte lige indtil eftermiddagsteen, som blev serveret sammen med brød, ost og resterne af is/brownies. Søndag blev en sofasøndag. sønnen var nu syg, svigerdatteren havde brug for blot at slappe af, landmanden ditto og jeg havde også, da søvnen stoppede efter 4½ time om natten. Så vi hyggede os med vores lille skærm, jeg er blevet hooked på at lægge syvkabale, det får min hjerne til at slappe af.

Aftensmaden blev sønnens yndlingsret, nemlig en vildtpie, den perfekte resteret, når man har vildtkød og en sjat sovs til overs. Dertil en købesalat, som er mit middel til at gøre aftensmaden sund; nemt og bekvemt. Herefter kørte landmanden de unge mennesker til flyet og jeg gik meget hurtigt i seng, for jeg var meget træt.

Ni timers søvn gør underværker, solen skinner, jeg har ved svigerdattrens hjælp fundet ud af at få poscast på min mobil, så jeg har støvsuget og gjort rent, mens jeg har hørt Bogselskabet.

PS jeg gik i seng fra en opvaskemaskine, der skulle tømmes og et køkkenbord, der var totalt overfyldt med ting, der enten skulle i opvaskemaskinen eller vaskes op i hånden. Jeg stod op og tænkte, det var da underligt, havde jeg virkelig husket forkert. Der stod nogle få ting på bordet, og da jeg åbnede opvaskemaskinen, kunne jeg med det samme se, at det var landmanden, der havde sat i. Der var også ting, som normalt ikke kommer i maskinen, men pyt. Det sker yderst sjældent, at han tænker på det. Det var det helt perfekte tidspunkt, han havde gjort det. Så finder jeg mig i  at finde ting forskellige steder i skabene og sætte dem tilbage på deres rette plads.
Og i dag starter jeg med en uges ferie, landmanden starter på den mest travle uge længe, så jeg kombinerer mit behov for ro og gåture i naturen og behovet for en landhusmor/kontordame/regnskabsdame på gården ved at tage på dagsbesøg i sommerhuset nogle dage og så dage med tid til at lytte til podcast, mens der nu gøres det, der er brug for herhjemme.



6 kommentarer:

  1. Lyder som en prægtig weekend! Virkelig, så hyggeligt :) Og at slutte af med en gang 'køkken asstistance' skal man absolut ikke kimse ad.

    SvarSlet
    Svar
    1. A+K, det var så skønt. Vi har jo ikke som jeres forældre vores børn boende tæt på, så vi stornyder sådan en weekend.

      Slet
  2. Ja, jeg kan jo sagtens sætte mig ind i, hvor meget du har nydt det og har hygget dig ... jeg laver også lutter livretter til mine og vi kan også sidde foran hver vores skærme og alligevel være sammen på den go'e og hyggelige måde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg kan godt forestille mig, at vi havde det på samme måde :-)

      Slet
  3. Det er dejligt med besøg af de kære, at kunne forkæle og genopleve tiden, hvor man nød at tænke på, hvad de unge gerne ville spise, - det lyder som en skøn mad-weekend. Og så en uges ferie til at toppe, hvor er du heldig.
    Tak for henvisning til Bogselskabet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, det var en dejlig weekend. og selv tak :-)

      Slet