torsdag, februar 28, 2019

Feriedage er gået med lidt af hvert

  • har lyttet til Brinkmanns briks med Svend Brinkmann. I forgårs lærte jeg noget om kloge folks bud på vaner, rutiner og vanebrud
  • lyttet til Detox din hjerne om, hvorfor kulhydrater ikke skader og at en varieret kost er budet på en sund kost, men også en kost hvor man kan tabe sig. Det afgørende er nemlig ikke, hvilke fødevarer du vælger, men at du spiser mindre kalorier, end du forbrænder. Det vidste jeg godt, det tror jeg alle, der har en sundhedsfaglig uddannelse har lært. Men selv blandt mine kolleger finder jeg håbefulde folk, der bruger den ene kur efter den anden i håb om at tabe sig. Den ene podcastdeltager fortalte om et forsøg, hendes studerende havde prøvet af. De regnede ud, hvad deres kaloriebehov var, hvorefter de beregnede, hvor meget chokolade de skulle spise hver dag for at få den mængde. Tog de på? Næh, men havde de fortsat mere end et par dage, var de begyndt at mangle vitaminer, mineraler og andre gode næringsstoffer.  
  • Et andet interessant eksempel var det med, at når vi har "syndet", så slår vi os selv i hovedet og tænker, så kan det også være lige meget, hvorefter vi går linen ud resten af dagen. Her regnede klienten og Anne Gaardmand ud, hvor mange kalorier det store morgenmåltid, som klienten havde forspist sig i, indeholdt. Herefter så de på, hvordan dagens kalorieregnskab ville se ud, hvis hun resten af dagen indtog et måltid sidst på eftermiddagen med fisk og grøntsager samt en skål A38 om aftenen. Dagen var i balance, så selv om man går all in på sin brunch, så kan man stadig, hvis man tænker sig om, ende med en dagskost, som er fornuftig med hensyn til kalorier og fordeling af kulhydrater, fedt og protein.
  • Nu støvsugede jeg, mens jeg lyttede, og jeg skal lige vænne mig til at lytte, samtidig med at jeg gør noget andet, så jeg fik ikke helt fat i de mange store og valide studier Morten Elsøe henviste til. Men som jeg hørte det, så skyldtes det vægtab, som nogle kan demonstrere og andre ikke kan, hvis man brugte low carb, high fat metoden IKKE det lave kulhydratindhold, men at de mennesker spiste mad med højt proteinindhold, som mætter mere og derfor spiste mindre kalorier, end de forbrændte. 
  • Der er vasket tøj, der er handlet ind, der er ordnet kontorarbejde (lidt men godt) og der er set fjernsyn hjemme på gården
  • Og så tog jeg i sommerhus tirsdag aften, vi skulle have installeret fibernet og jeg skulle have besøg onsdag
  • Det blev som altid et skønt besøg af Liselotte og Ella, og jeg fik de skønneste gaver, som jeg glæder mig til at tage i brug. Vi kom vidt omkring i snakken og jeg nåede at være tæt på færdig med Vesterhavssjalet.
  • Det skulle jeg have haft på i dag, hvor jeg gik en lang tur. Men den tur fortjener sit eget indlæg, så det må vente, til jeg får tid.
  • Jeg har nu sovet to nætter i sommerhuset ALENE! Første nat havde jeg barnepige i form af iPaden, som kørte med serier, der lullede mig i søvn. I går kunne jeg undvære og jeg fik endda en god nats søvn. Havde jeg haft et ur på natten forinden, ville den nok have vist en urolig nat, for selv om jeg sov syv timer, så var jeg træt hele dagen.
  • Koraften var med lyde, tramp, knips med fingrene og pianist med skønne evner i at akkompagnere os. Jeg var dejligt træt efter skønne oplevelser på en ferieonsdag.
Håber du nyder din torsdag, her skal jeg se Alene i Vildmarken. Med tanke på mine evner i at være alene i mørket er det underligt, at den serie vækker en længsel i mig efter at prøve den udfordring. Jeg hepper på Mette, hun er sej og jeg er vild med hendes hulebyggeri og madanretning. Hun har ret, for når man ikke får mad nok, så skal det lidt man får, laves om et festmåltid. Et bræt med en lille røget ørred, røde tranebær og lidt skovsyre lignede et instragrammåltid.





5 kommentarer:

  1. Det er en god pointe med LCHF, at vi i virkeligheden bare indtager færre kalorier, men hvis det virker ... og det kan sikkert ikke skade, at man prøver på at undgå at få for meget sukker. Hjernen får det sukker, den har brug for, for man kan (og skal) ikke helt undgå kulhydrater.
    Flot, hvis du kan lytte, mens du laver andet. Jeg kan kun lytte hvis jeg kører i bil eller hvis jeg strikker. Ikke mens jeg fx gør rent.
    Sagde de, hvor mange dage man kan leve af chokolade, inden man får mangelsygdomme? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, faktisk er sukker jo kun en lille del af kulhydrater. Mange undgår brød og andre gode næringskilder. Og her skriver Morten Elsøe også om hvorfor sukker ikke er årsagen til fedme epidemi: http://www.mortenelsoe.com/blog/sandheden-om-sukker Jeg har ikke nået at læse den. Og nej de nævnte faktisk ikke det med mangelsygdomme, det var min konklusion :-)

      Slet
    2. Og nu har jeg læst det lange blogindlæg, men det er godt og virker til at være solidt funderet. Håber du vil læse det, du er jo tilhænger af fakta og videnskaben :-)

      Slet
  2. Det lyder som helt fantastiske feriedage med en god blanding af hygge og praktiske gøremål. Tak for henvisningen til Brinkmanns briks, - det program har jeg overset, og jeg er VILD med Brinkmanns skarpe hjerne. Jeg må prøve at lytte der.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, selv tak. Tænk at jeg kan give dig tips om podcast :-)

      Slet