torsdag, november 28, 2019

Lys og luft

I forgårs i nyhederne havde de et indslag med, at vi får alt for lidt lys i vinterhalvåret, og det er med til, at mange døjer med vintertræthed, for nogle enkelte tenderer til vinterdepression. I indslaget var også et firma, hvor medarbejderne blev opfordret til at bruge 15 minutter af deres frokostpause til at gå en tur. Selv i det mest grå vejr som i går fik de 2000 gange så meget lys, som hvis de sad indendøre. Flere af de interviewede følte, at eftermiddagens arbejde blev mere effektiv.

Adspurgt sagde professoren, som havde undersøgt, hvor meget lys vi får om vinteren, at der var ikke mange, der ville kunne gøre dette. Og det var jeg glad for. Vi er rigtig mange, for hvem en gåtur i de få dagtimer, der er, ikke kan harmonere med vores arbejde. Og skulle vi så slås oveni hovedet med dette? Vi blev enige om herhjemme, at mange får tidligere fri om fredagen, så weekendens tre dage måtte så bruges til at få lys på kontoen.

Jeg savner en god gåtur som i søndags, jeg savner den friske luft, og jeg havde håbet, at de to hverdagsfridage ikke gik op i alt det, jeg skal nå inden weekendens arbejde. Der skal gerne være plads til en gåtur, om så den kun bliver kort. Men jeg er en "hyggefis", jeg elsker husets hygge med små lamper tændt rundt omkring, brændeovnens varme og en anledning til at spise juleboller, småkager og alle slags julekager fra bageren.

Det blev nu ikke hyggerierne, der forhindrede mig i at komme ud i dag, men arbejdet løb fra mig, og jeg forsøgte at følge efter. Og nu kigger jeg ud af vinduet i en pause fra regnskabet, det er mørkt og jeg tror, jeg prioriterer at få regnskabet færdigt i aften fremfor en gåtur i mørket. Så er der en frisk fredag med plads til forbedringer på lyskontoen.

Får du fyldt lys på lyskontoen i disse dage?

fra søndagens gåtur



10 kommentarer:

  1. Ja, masser af "frisk" luft ( jeg bor jo i Roskilde ) samt "lys", da det har været kedeligt mørkt regnvejr hele dagen.

    Dagens indkøb bliver foretaget til fods og i dag blev turene på 2,50 samt 7,16 kilometer, så jeg får da rørt mig. indtil videre er det blevet til 16.716 skridt i dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt gået, Tine, det er dejligt at du kommer ud og nyder lyset samtidig med at du får motioneret.

      Slet
  2. Jo mørkere det er i vejret, jo mere har jeg behov for at komme ud. Jeg har været så heldig, at jeg igennem det meste af mit liv, de fleste dage har haft muligheden for at komme ud i dagslys. For tiden går jeg helst langs stranden, hvor der er lidt mere lys, end andre steder.
    Jeg synes, det ser så hyggeligt ud med ild i brændeovnen, stearinlys, tæppe og bog indendøre, men jeg trives bare bedst, når jeg er ude.
    Vejrudsigten lover sol i morgen, så du kan måske få fyldt lidt på lyskontoen i løbet af fredagen :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nana, det må være dejligt at have mulighed for at komme udenfor om dagen i den mørke tid. Lige om lidt tager jeg støvlerne på og går en tur :-)

      Slet
  3. Det påvirker åbenbart mere, end man umiddelbart går og tror. Jeg elsker naturligvis de lange, lyse sommeraftener, men vinterhyggemørket er såmænd heller ikke at foragte ... fordi, netop som du skriver, at med ild i brændeovnen er det bare dejligt. Jeg er nødt til at springe over lækkerierne, men det går alligevel - selv om det nok skyldes, at jeg ikke kommer nok ud at gå ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, hver tid sin charme. Jeg burde springe lækkerierne over og jeg burde gå ture, min vægt stiger støt og roligt :-)

      Slet
  4. Jeg fylder på lyskontoen med lysterapi ��
    Har, ligesom du, ikke mulighed for at komme ud i dagens lyse timer, men bruger dagligt mine ørelys i 12 minutter. Det giver energi og overskud, jeg kan tydeligt mærke forskel, når jeg glemmer dem. Og så er det dejligt overkommeligt med de 12 minutter, jeg har tidligere brugt dagslyslampe, men det tager jo meget længere tid, så det kunne jeg ikke få passet ind i rutinerne.
    Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Jette, ørelys har jeg aldrig hørt om, så det måtte jeg google. Det lyder spændende og meget alternativt :-) Skønt at du kan mærke forskel og så kan klare det på 12 minutter.

      Slet
  5. Jeg forsøger ihærdigt, men sikke noget gråt sjaskvejr, vi har haft - håber lyset kommer som lovet i dag :)

    SvarSlet
    Svar
    1. A+K, det håber jeg også. Og med dine arbejdstider, så er det lige før at turen på arbejde også foregår i mørke selv om det er midt eftermiddag :-)

      Slet