mandag, januar 21, 2013

EN BETTE LUR

At tage en lille lur på under 20 minutter kaldes også en powernap. Det giver energi, hjernen bliver frisket op og man kan lidt mere igen. Powernap har i en del år været tilladt i nattevagter, hvis der var tid til det. Nogle af mine kolleger skal absolut ikke powernappe, de synes, de bliver mere sløve. De fleste synes dog, at de dels er mere friske om morgenen, når de kører hjem, dels får en bedre søvn om dagen.

Nu er det sjældent, at jeg er i nattevagt, men de få gange, jeg har haft nattevagt i de senere år, har jeg brugt en powernap omkring klokken fire. Og det hjalp mig utroligt meget. I gamle dage, hvor jeg havde fem nattevagter i rap hver fjerde uge, havde jeg så mange problemer med at holde mig vågen omkring klokken fire. Jeg spiste og spiste, gik rundt og rundt, og om morgenen, når jeg kørte hjem, foregik det med åbent vindue og musikken godt skruet op.

Flere af mine kolleger bruger også en lille powernap på 10 minutter, når de kommer hjem om eftermiddagen, den giver lige den pause til hjernen, så hjernen bliver frisk igen. Det er udelukket for mig, for så kan jeg godt vinke godnat til min nattesøvn. I dag ville jeg alligevel lige tage en lille lur, det blev så til en time. Det hjalp på energien, til trods for at man siger, at over 25 minutters powernap gør én mere sløv end frisk. Nu er der lavet vildtpie til landmandens aftensmad de næste par dage, opvasken er taget, jeg skal i gang med at pakke, ordne det sidste vasketøj, rydde op og ryger nattesøvnen, ja så har jeg 4½ time i stillekupe i morgen, hvor jeg kan indhente søvnen.

Snupper du en bette lur inden aftensmaden til hverdag?

DSC06494

26 kommentarer:

 1. Da jeg var yngre kunne jeg sagtens snuppe en bette lur i løbet af dagen, og være frisk bagefter.. I dag går det slet ikke, det tager mig en krig at blive menneske igen, så jeg vil helst kun sove når det drejer sig om en hel nattesøvn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, jeg har også rigtig svært ved at finde mig selv efter en lur om dagen :-)

   Slet
 2. Jeg gør det aldrig, men i går var jeg så træt, jeg sover ikke godt om natten i øjeblikket pga mavesmerter, så jeg ville lægge mig en halv time. Manden min syntes så det var synd at vække mig, så jeg endte med at sove en time....og lå og vendte og drejede mig den halve nat. Og så er sådan en lur ikke det værd, selvom den er god, mens den er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Moster Tulle, du har også mange ting at tænke på nu, så det er ikke så sært at du er træt og at din søvn påvirkes. Håber at alt falder i hak og derefter giver en god nats søvn :-)

   Slet
 3. Jeg powernapper som regel ved 11 tiden om formiddagen. Jeg arbejder i aftenvagt og er hjemme ved midnatstid. Skal op igen kl 6.30 for at få ungerne op og afsted, så jeg har brug for en lille lur om formiddagen og det fungerer perfekt for mig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jane, jeg kan godt forstå, at du har brug for en formiddagslur. Nu hvor jeg ikke har børn hjemme, kan jeg sove til 8.30 efter en aftenvagt, og det er dejligt :-)

   Slet
 4. Jeg kan powernappe i bilen (altså som passager!), men sjovt nok ikke hjemme. Har prøvet, men falder altid rigtig i søvn, og så har jeg det lige som Inge: jeg kan simpelthen ikke vågne igen, så er jeg træt om dagen, går jeg hellere tidligt i seng.
  Men det er altså også 36 år siden, jeg har prøvet at have en nattevagt, der ikke er privat, så at sige (børne- eller børnebørns-nattevågen), så jeg har ikke problemet på samme måde som du.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, heldigt at det kun er som passager, det kan jeg også :-) Jeg er som sagt sjældent i nattevagt, men jeg har rigtig svært lige for tiden med skift mellem aftenvagt, fridage og dagvagter, min søvn er så dårlig.

   Slet
 5. Jeg er rigtig god til at tage en lur om dagen. Jeg kan sove en time efter jeg er stået op, - kommer jeg i vandret position, sover jeg :)
  Har jeg tid (bare en 10 til 25 minutter), tager jeg en lur over middag. Men aldrig efter klokken 16, og slet ikke i sofaen om aftenen.
  Kh Trine

  SvarSlet
  Svar
  1. Trine, dejligt at kunne sove uden at går ud over nattesøvnen :-)

   Slet
 6. Hver gang jeg gennem årene har prøvet at tage et powernap, er det ikke lykkedes. Selv efter en nattesøvn på 2-3 timer, kan jeg ligge 2 timer uden at søvnen indfinder siig. Så det ar jeg opgivet for længe siden. Et par gange om året tager jeg en ordentlig nattesøvn på 9- 10 timer. Ellers sover jeg generelt ikke ret meget, dog er der ikke noget så søvndyssende som bilkørsel, når jeg bare sidder ved siden af. Selvom jeg godt kan tabe hovedet et par gange kan jeg ikke sove.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pia, det må være skønt at kunne fungere med lidt søvn, det kan jeg ikke mere, desværre. Jo jeg fungerer, men jeg er helt ved siden af mig selv :-)

   Slet
 7. Jamen, middagssøvnen er den bedste søvn.
  Jeg vågnede som sædvanlig ved 4-tiden i morges, og huset går i dag først til ro nu kl. 23 af forskellige årsager.
  Havde jeg ikke fået min middagssøvn, havde jeg asocialt siddet i stolen og underholdt fra eget næsehorn.

  Jeg vil påstå at ½ time middag piller to timer af behovet for nattesøvn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Farmer, du er en rigtig landmand :-) Her er der jo folk på arbejde, så landmandens middagslur bliver som regel i stolen efter arbejde, og så sent i seng og slet ikke så tidligt op som dig.

   Slet
 8. Det kan jeg sagtens finde på... Min nattesøvn er også utroligt svingende, så der kompenseres indimellem.
  Go tur til øen 😃

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Jette, nogle gange må man bare sove om dagen, når natten har drillet :-)

   Slet
 9. Jeg er en af dem, der ikke aner om det er søndag eftermiddag eller torsdag morgen, hvis jeg vågner efter en god middagslur. Derfor gør jeg det næsten aldrig. Jeg bliver ganske enkelt utilpas. Så bliver det en stillestund i sofaen med lidt wordfeud (susannekhansen) eller et ugeblad, der bare kan bladres igennem, uden at man behøver at tænke alt for store tanker. Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg misunder min kære mand, som i den grad mestrer evnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Susanne, du bliver udfordret, når jeg kommer hjem, spiller jo kun på gemalens iPad :-) Og stillestunder er også værdifulde.

   Slet
 10. I weekenden kan jeg godt snuppe en lur men aldrig til hverdag, jeg er alt for sent hjemme om eftermiddagen til at det kan lade sig gøre.Men så sidder jeg som regel også og nikker i sofaen om aftenen, så i vinterperioden er jeg tidligere i seng end om sommeren..;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Annemarie, mørket indbyder også til mere søvn :-)

   Slet
 11. i perioder er en lur om eftermiddagen nødvendig, ellers sover jeg hele aftenen foran fjernsynet....og kan så ikke sove om natten..ikke til at forstå,vel?
  Så en lur på ½-1 time kan for mig rede aftenen og dermed også natten :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, godt at du endnu ikke er nået dertil, hvor al lur er forbudt for at få en god nats søvn :-)

   Slet
 12. Jeg har aldrig troet på konceptet, men er lige blevet klogere. I sidste uge hvor jeg havde svært ved at slappe af og kun havde sovet 1½ time om natten, lå jeg og hvilede og det lykkedes mig at sove i 15 min. bagefter var jeg frisk og klarede resten af dagen i fin stil - så jeg er blevet fortaler for en bette lur.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle, kunsten er netop som dig at holde sig til de 15 minutter eller maks 25 minutter, men jeg falder desværre så tungt i søvn, at jeg bare slår uret fra :-)

   Slet
 13. Selvom jeg synes, jeg har læst, at en lur i løbet af dagen faktisk er dårlig for ens nattesøvn, nyder jeg ofte en powernap med ovnuret sat på maks. 20 min., gerne med lidt stille radio i baggrunden. Jeg kan mærke i bilen på vej hjem fra arbejde, om det er nødvendigt eller ej.
  Hjemmefra har jeg jo lært, at middagssøvnen var HELLIG. Vi skulle være stille som mus, og det var lige før, det var forbudt at kammerater med hjemme at lege i den time.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, de kloge hævder, at det er godt, men kun hvis man holder det under et vist antal minutter, jeg har læst 15 -25 min. Og for mig ville ovnuret ikke være nok, for når jeg når til de 20 minutter, sover jeg så godt, at jeg blot fortsætter :-)

   Slet