torsdag, juli 17, 2014

ALPEBONDEN

har også børn, der går i skole. Og mens vi pakkede motorcyklen efter overnatning på alpehotellet, blev jeg mindet om, at selv om vores livsvilkår er forskellige hos Vildmosens bondeægtepar og Alpernes bondepar, så deler vi nok flere ting sammen, end jeg umiddelbart forestiller mig. Også her sørger for kvinderne for, at børnene kommer med skolebussen, og så er det hyggeligt lige at få en snak sammen, inden man kører hver til sit.

Hotel Panoramic


På vej til Val d'Isére og Col de l'Iseran havde jeg tid til på bagsædet af motorcyklen at fundere over, om der mon i et af husene, vi kørte forbi, også fandtes en landmandskone, der havde en blog. Hvorfor ikke? Mennesker har gjort det muligt at leve blandt bjergene med el og vand. Masser af ledninger i luften og paraboler på husvægge synliggør menneskets trang til at få forbindelse med omverdenen.
Igen i år så vi hvordan den mindste plet med mulighed for dyrkning af jord blev udnyttet. Vi så ingen overvægtige alpebønder, for der bruges energi, når de stejle skråninger med græs skal slås og rives sammen, så der er hø til kreaturerne vinteren over. Måske derfor forfalder man (jeg) let til at tro, at resten af deres hverdag også er som i gamle dage, men jeg er sikker på, at jeg tager fejl. Jeg kunne rigtig godt tænke mig en gang at besøge en alpebonde. At få lov til at opleve og fornemme hvordan deres liv leves, her hvor udsynet må søge opad, her hvor solen hurtigt forsvinder for den ene dalside, her hvor bjergene sætter begrænsninger, men også leverer muligheder for skønne oplevelser, aktive oplevelser, vandreture om sommeren og skiture om vinteren.Måske sidder der en alpelandmandskvinde med en kop te (nej det er nok snarere en kop kaffe) netop nu og taster et indlæg, måske tænker hun også over, hvordan en landmandskvinde i andre lande lever.Jeg, en landmandskvinde anno 2014, nyder solen og morgenen på terrassen, jeg øver mig i blot at være. Denne sidste fridag før de fire dage med aftenvagter skal nydes. Jeg sluttede af med en ualmindelig hektisk weekend med aftenvagter før min ferie,  og jeg kan høre at weekenderne ikke har ændret sig. Jeg ved også, at alle i ledelseslaget gør hvad de kan for at få det ændret, men det er jo ferietid med ferievikarer, ikke blot hos os, men hos alle personalegrupper, så det faste personale må belave sig på at trække det hårde læs. Så jeg slapper af og nyder denne stille morgenstund, hvor datteren endnu sover. Snart skal jeg til fysioterapeut og senere venter et besøg hos min far sammen med datteren. I aften får vi gæster til aftensteen, der er nok at glæde sig over.


Må du finde glæde i denne torsdag med lovning om sol og mildere vinde. Vores feriedag nr. 2 på motorcykel i de franske alper startede gråt, men her kom der også sol.

16 kommentarer:

 1. Ja det er helt sikkert en eller flere i disse husene som har en blogg.
  Flotte alpehus og en nydelig natur.
  Lykke til med jobbhelg. Jeg skal også jobbe i helga,
  Siste jobbhelg før jeg tar ferie. Skal bli godt med noen dager fri nå.
  Har vært en hektisk jobbperiode etter at første pulje gikk
  ut i ferie. Ha ei flott helg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde Astrid. Må I få en god ferie. Lad os håbe at vi begge to får en stille arbejdsweekend :-)

   Slet
 2. Det er sjovt at filosofere over, hvordan mon folks hverdag er der, hvor man kommer ud som turist. Mon ikke det kan lykkes dig at komme på besøg hos en alpebonde engang.

  Min torsdag er startet dejligt med havbad og solbadning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er sjovt at tænke på andres hverdag. Det lyder skønt med havbad som morgenstart, jeg har end ikke været i vandet endnu!

   Slet
 3. De lever nok ikke så primitivt, som vi måske forestiller os - man ser jo mobiltelefoner de særeste steder, så mon ikke også internettet er nået helt ind i både den inderste alpedal og op på den øverste alpetop?
  Åhhh, hvor jeg savner Østrig. Men det har jeg vist sagt før - og der er kun én ting at gøre ved det .:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, internettet er helt sikkert overalt, og du må da til Østrig igen :-)

   Slet
 4. Et dejligt indlæg Lene. Skønne billeder og overvejelser fra sædet af en motorcykel. Jeg nyder så meget at se dine fotos og følge dig på rejsen og husker, hvordan det er at være dér.

  Ofte har vi på vore ture i de norske fjelde og i alperne snakket om, hvad folk dog lever af, når de bor deroppe i bjergene langt fra alting. De er jo ikke bønder alle sammen, tror vi. Vi har også set en bjergbondekone køre kvikt mange kilometer ned ad et bjerg og samle børn op, der skulle i skole.

  Vi havde en pudsig oplevelse i en minilandsby højt oppe i Dolomitterne. Vi stoppede ved en lille restaurant i håb om et måltid aftensmad, før vi skulle finde et sted at holde for natten. Da vi kom ind, var der fyldt med mennesker, de fleste mænd med grønne filtede tophuer og garvede ansigter og hænder. Helt tydeligt italienske alpebønder. Det var som at komme ind i en helt anden verden for 50 år siden. De var totalt optagede af deres eget og værdigede os ikke et blik. Mad fik vi ikke, for konen var alene og havde travlt med de lokale. Det var ligesom at bevæge sig usynligt rundt i en tidslomme, hvor tiden var gået i stå, og vi listede lige så stille afsted igen. Ved siden af fandt vi en lille butik med lokale varer, så vores aftensmad kom til at bestå af lokalt brød, ost og tomater. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ilse, det var da en god oplevelse, og pudsig er da det rette ord :-) Godt I fik mad andetsteds

   Slet
 5. Jeg kunne nu godt unde dig at opleve de andre landes landmænd - for jeg er helt sikker på at der ligger en række spændende oplevelser og venter derude. Men det kræver jo tid, og det har jeg ikke indtrykket at I har mest af på ferier. Men skægt at forestille sig hvad der er deres livsvilkår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Overleveren, tid er ikke det, vi har mest af, men så må vi sørge for at være raske når vi bliver pensionister, så vi kan finde et B&B i Alperne :-)

   Slet
 6. Alperne er så skønne og der er så smukt. Selv har jeg vandret meget i de sydtyske alper, og prøvet at leve mig lidt ind i det liv, de lever der. Det må være fantastisk at komme til alperne på MC og virkelig at mærke friheden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, jeg drømmer om vandreture i alperne, og mon ikke det er det, der står næst for? Vi kan mærke, at vi har lyst til en anden måde at holde ferie på :-)

   Slet
 7. Hyggeligt at læse dine tanker om alpebondekoner ;-) Vi mennesker har nok mere til fælles end vi umiddelbart tror. Måske kan du søge på nettet under couchsurfing - og finde nogle, der låner deres sofa ud til overnatning ;-) Måske er det mest unge mennesker, der gør det. Men der er sikkert nogle i Østrig? Eller motorcykeltræf med østrigske motorcyklister? Nej, nu må jeg slutte med at fantasere ;-) Du har sikkert selv gode ideer, hvis dine tanker skulle føres ud i livet. Sommetider skal man også bare tænke, forstille og drømme - og lade det blive ved det ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, vi får se om det bare bliver ved drømmen, dine forslag er rigtig gode :-)

   Slet
 8. "De andres liv" er altid spændende at fundere over. For én ting er sikker: bondegårdene ligger der ikke for turisternes skyld. Oppe på sæteren i Norge, hvor vi er kommet i nogle år, gik der ikke kun får løst rundt, men også kvæg - med klokker. Og de havde ikke til sinds at flytte sig, bare fordi der kom et par vandrere gående på vejen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg kan fortælle dig at alpekøerne heller ikke flytter sig fordi der kommer en motorcykel :-)

   Slet