tirsdag, juli 01, 2014

EN DAG TIL MINDER

I dag kunne min mor være blevet 80 år. I dag kunne mine forældre have været gift i 59 år. Sådan blev det ikke. Min søster besøger vores far i dag og kører også forbi vores mors gravsted. Normalt savner jeg ikke, men hvis jeg møder friske og rørige kvinder på 80 år, så savner jeg. Så husker jeg min mors nysgerrighed på livet, hendes evne til at følge med i, hvad der skete, især på det kulturelle område. Jeg husker også hendes stædighed og insisteren på at leve et fuldt liv på trods af de genvordigheder som kræftsygdommen, store operationer og strålebehandlinger havde givet hende. Den selv samme stædighed som nogle gange kan gøre mig trist over, at hun ikke bad os om hjælp, men altid ville klare det hele selv, inklusiv det at leve med en mand, som langsomt blev ændret af sin Alzheimers.
Min mormor døde kort før sin 79 års fødselsdag. Hun sagde, da man havde fundet kræften i maven og ikke kunne gøre noget: nu skal jeg så til at forberede mig på at dø, og hvordan gør man så det? Hun var slet ikke færdig med at leve livet. Det samme gjorde sig gældende for min mor. Selv på hospice sørgede hun for at få nogle af de smukke ting hjemmefra med, så hun kunne nyde dem. Min mor satte sig spor, og et af de helt konkrete er den sidste sang, hun lærte os til jul. Den sang synger vi, når vi er sammen. Og når vi synger flerstemmigt med guitarakkompagnement af min bror, så mindes vi og glædes over, at hun insisterede på at lære os nye sange og på at vi skulle finde tid til at være sammen.
P1090301

Jeg har skrevet om min mor før,om hendes sygdom, om bryllupsdagen, om min mor og hendes mor og om den ganske særlige dag, det blev, dagen efter min mor døde.

18 kommentarer:

 1. Ja, kærlige tanker om de mennesker, der har været en del af ens liv. Jeg tænker det sådan, at jeg bærer de mennesker, jeg har elsket, med mig i tanken eller sindet i glæden og taknemmeligheden over den kærlighed, vi har delt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ilse, at bære elskede mennesker med i sindet er godt at kunne :-)

   Slet
 2. Din mor lever videre i jeres hjerter. Dejligt at din mor evnede at sætte sig så gode spor og minder.
  God mindedag til dig Lene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge, at kunne sætte gode spor skal vi vist alle tænke over :-)

   Slet
 3. Gode minder er dejlige at have - husk det :) Din mor var så meget, som mange mødre ikke er - glæd dig over det. Jeg ved, at du ved og husker.
  Sender gode og varme tanker til dig på denne minderige dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Helle, jeg husker og jeg ved og jeg er taknemlig :-)

   Slet
 4. Jeg vil ønske dig en god dag, hvor du forhåbentlig får masser af god tid til at mindes din mor og hygge dig med dejlige minder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, jeg har vist mindet min mor på den måde, som hun ville synes om, mere om det senere :-)

   Slet
 5. Det er aldrig i orden, når et godt menneske dør før tid - det tror jeg aldrig man kommer forbi at tænke.
  De gode minder har man heldigvis selv, så længe man kan tænke, og en mindedag en gang imellem er god at have. Jeg tænker næsten dagligt på min far. Ikke tænker dybt eller savner ham voldsomt, for 'tiden var inde', som man siger, så det var faktisk i orden, at han døde, men han dukker op i små glimt i rigtig mange situationer, og det er vel også en god måde at leve videre på :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, og da jeg er den ældste har jeg jo haft lang tid sammen med min mor, men mine yngre søskende og alle vores børn, de nåede ikke så lang tid. Jeg har det som sig, det er mere minder end savn, der dukker op i hverdagen. Når jeg bruger nogle af min mors ting eller gør noget, som jeg ved, jeg har lært af hende :-)

   Slet
 6. Et kæmpe kram til dig på en svær dag. Det er svært, jeg ved det selv, men jeg tror på at vi holder vores kære i live med vores kærlige minder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marina, og jeg kan fortælle dig at savnet og sorgen formindskes og minderne og taknemligheden øges. Det er barsk at miste begge sine forældre så tæt på hinanden som du gjorde, knus til dig.

   Slet
 7. Lene - dit indlæg i dag har virkelig rørt mig. Hold op hvor du skriver smukt om at mindes og savne. Jeg kom lige til at savne min egen mor rigtig meget. Jeg mistede hende da jeg var i første halvdel af tyverne og om få dage kunne være blevet 79 så hun er jo jævnaldrende med din mor. Hun har også sat mange gode spor i mit liv. Det er jeg meget taknemlig for. KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette, og det må være så svært at miste, når man var så ung som dig. Dejligt at din mor nåede at sætte spor :-)

   Slet
 8. så smukt og rørende at læse om!!! knus Marianne

  SvarSlet