fredag, marts 20, 2015

Kan det betale sig?

Jeg overvejer for og imod. Kan det svare sig at lette en vis legemsdel og sætte sig i en bil for at køre ni km hen til nærmeste butik og se om de har flere beskyttelsesbriller tilbage? De melder jo overskyet i dag, så lige nu spås jeg ringe chancer for at se solformørkelsen. Omvendt ville det da være dumt, hvis skyerne lettede lidt på tyngden og så jeg ikke havde grejet til at se på solen. I går ville jeg slet ikke have været i tvivl, der var det skønneste forårsvejr, så jeg fik ligefrem lyst til at vaske havemøblerne! Men bagefter skyndte jeg mig så også at arrangere trappete og strik for mig selv, det skulle nødigt hedde sig, at jeg havde lavet noget i min ferie.

P1010894

Jeg sluttede eftermiddagen af med 5 km på gåben, aftenen blev tilbragt med to bøger. Begge havde jeg bestilt gennem de Sundhedsprofessionelles bogklub. Indimellem undrer jeg mig over hvem der står for udvalget, for nogle af bøgerne, især selvhjælpsbøgerne, virker mere som noget ethvert dameblad for sig selv ville reklamere for, og ikke noget en bogklub med fokus på det sundhedsfaglige og evidens bag bøgerne burde lancere. Bogen, jeg alligevel endte med at købe, handler om en sund mave. Bagefter har jeg spurgt mig selv, fik jeg noget med i den bog, som jeg ikke vidste i forvejen. Mit fokus blev nok rettet ind på områder, som jeg ikke havde tænkt så meget på. Man kan sammenligne det med at have en kikkert, som man ikke har fået indstillet ordentlig, så alt ses lidt sløret, man kan dog godt skelne ting fra hinanden, men først når man får hjælp til finindstilling, ser man klart. Det generer mig dog, at lægen reklamerer, ikke i det store, men nu er jeg jo trænet i at læse kritisk, så når der pludselig optræder visse kosttilskud med navn, hvor f.eks afføringsmidler ikke får sat et firmanavn på, så bliver jeg skeptisk. Og ganske rigtigt, lidt research viser at lægen har arbejdet i firmaer, der producerer kosttilskud. Og hos et af firmaerne reklamerer man også med foredrag med lægen. Det ændrer ikke på, at det er en let læst bog, hvis man vide noget om sin fordøjelse. Og ja dette emne er et tabu, trods det at netop problemer med fordøjelsen kan forpeste vores daglige liv, om det er oppustethed, forstoppelse, diarre, halsbrand eller sure opstød. Så bogen kan godt anbefales til at få god viden med sig, men set i bakspejlet ville jeg nok låne den i stedet for at købe den.

Den anden bog læste jeg i et stræk. Arno Geiger, tysk forfatter, har skrevet om tiden med hans far, som fik Alzheimers. Som forfatter har AG et skærpet fokus på de finurlige udsagn, som på den ene side virker ude af proportioner men på den anden side alligevel rummer en viden. Jeg kan genkende mange af AGs oplevelser med sin far, især det faktum at i det øjeblik man holder op med at ville fastholde den sygdomsramte i vores virkelighed og i stedet for træder ind det menneskes virkelighed, da genoprettes værdigheden og det er mærkbart, at det menneske føler sig hørt og man bliver faktisk også selv lidt klogere på livet.

Da min far ikke længere kan krydse broen over til min verden, må jeg gå over til ham. Derover, inden for hans mentale forfatnings grænser, men hinsides vort samfund, der er indrettet efter saglighed og målrettethed, er han stadig et agtværdigt menneske; og selvom han så ikke efter den almindelige målestok altid er helt fornuftig, så er han dog på en eller anden måde storslået.

Den bog kan jeg varmt anbefale, og den er så letlæst, at for en hurtiglæser som mig, da bliver jeg nødt til at læse den igen for at få alle guldkornene med.

God fredag til dig med skylag eller glimt til solen.

P1010874

16 kommentarer:

 1. Måske du vil få mere glæde af at læse denne her http://politiken.dk/kultur/boger/ECE2347353/forskers-hyldest-til-tarmsystemet-er-en-ren-bestseller/
  "Tarme med charme". For nylig udkommet på dansk. Skrevet af en ung tysk medicinstuderende.
  Den anden bog om demens lyder som en rigtig god bog. Jeg kan godt lide metaforen med at gå over broen til den andens verden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, den metafor holder jeg også af :)

   Slet
 2. PS. God fredag til dig også. Med eller uden solformørkelse ;-)
  Forfatteren til "Tarme med charme" hedder Giulia Enders.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :-) Jeg har læst et interview med forfatteren, og ja måske burde det have været den, jeg investerede i. Nu kan jeg så skrive mig på lånelisten i stedet for. :-)

   Slet
 3. Her i Roskilde ville det ha' været spild af penge at købe solformørkelsesbriller.. Her er og har været gråt i gråt hele formiddagen.
  Du må have en dejlig feriedag med afslapning og nydelse af friheden. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, solen brød igennem skyerne, da jeg gik ud fra LOOP 10.48, men jeg havde ikke fundet nogle beskyttelsesbriller ;-)

   Slet
 4. Her var der gråt i gråt, men pludselig mindede det om vinter og gav forventninger om snarlig sne - men det var jo bare formørkelsen.
  Når man har en dement pårørende, tror jeg, det må være givende at læse om andres tilgang til det, så man får det bedst mulige ud af den tid, man har sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg bemærkede ikke engang vejrskiftet, det gjorde min mand dog.
   Det var meget spændende at læse, fordi det er den erfaring jeg selv har gjort med min far :-)

   Slet
 5. Jeg har ikke meget fidus til den slags kostbøger, du omtaler - måske er de gode for dem, der slet ingen viden har om kost, men for folk som du og jeg er jeg overbevist om, at det er spildte penge.
  Vi havde brillerne (fået gennem Illustreret Videnskab), men det var både tåget og skyet. Dunkelt blev det dog, som Conny skriver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, trods min viden havde jeg det så skidt forleden dag at jeg tænkte, at måske kunne denne bog bidrage til at jeg så på tingene på en anden måde, og det har den også - lidt. Næste gang låner jeg dog en sådan bog :-)

   Slet
 6. Bogen om Alzheimers lyder meget spændende. Mht tarmfunktioner, er der kommet - i hvertfald på svensk - en bog af en ung tysk forsker. Den skulle være rasende god. Jeg stod med den i hånden i går, men indså at jeg var alt for træt til at læse noget fornuftigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, jeg har læst interview med den tyske forsker og det er helt klart dem, jeg skulle have købt. Nu tro jeg at jeg venter til den kommer på biblioteket. Betty har længere oppe skrevet navnet og titlen på dansk.
   Man kan nemt blive for træt til at læse noget fornuftigt i sin fritid, men de to bøger, som jeg købte, var meget letlæst :-)

   Slet
 7. Hvor er det hyggeligt med en strikketrappe :-)
  Her var det også meget gråt, men skyerne fungerede som et fint filter, så vi sagtens kunne følge med i formørkelsen alligevel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Benedicte, jeg nyder den første sol på et trappetrin :-)

   Slet
 8. En vidunderlig torsdag, feriedag / fridag du havde, og med så smukt vejr. Du nåede både blog, strikke , motion og læse. Alt er bonus til glædeskontoen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, glædeskontoen bugner efter denne ferie :-)

   Slet