tirsdag, april 28, 2015

Glasgow fik vi kun set en bid af

Livet går stærkt lige nu, og min typiske reaktion er at jeg sætter tempoet ned der, hvor jeg ikke skulle gøre det, og fokuserer på ting, som jeg skulle lade ligge. Så nu har jeg forsøgt at lave en struktur, som forhåbentlig gør, at jeg kan være tilfreds med mig selv, når sommerferien banker på døren om nogle måneder. I aften vil jeg tillade mig at kigge tilbage på konferencen i Glasgow, ikke så meget det faglige, mere med udgangspunkt i de få billeder, jeg nåede at tage af Glasgow, når vi ikke sad inde i konferencecenteret. Jeg har hundredvis af billeder fra de mange oplægs PowerPoint. Mine to unge kolleger har instrueret mig i at få mig en dropbox, det har jeg fået, men jeg kan ikke finde ud af at få billederne derover. Jeg satser på verbal guidning i morgen, selv om jeg godt kunne bruge at se det blive gjort, sådan lærer jeg nu engang bedst. Derefter kan mine kolleger også bruge billederne. Vi boede på et Ibis hotel tæt på konferenceområdet, så vi startede dagen med en skøn morgentur. Der var koldt om morgenen, men solen skinnede. Den runde bue er broen over floden Clyde, bagved skimter man bæltedyret, som var en del af konferencecenteret og hvor vi var til mange oplæg.

P1020131

Mine to kolleger syntes, byen så slidt ud, det gjorde den vel også, men jeg syntes alligevel, der var mange smukke gamle bygninger og også mange nye spændende bygninger.

P1020132

Broen over Clyde, som kun var en af mange broer, var selvfølgelig også afbildet på det officielle logo fra konferencen. Første dag handlede meget om de store studier og det helt store samtaleemne eller emner var, at det nu er påvist, at mekanisk fjernelse af blodproppen i hjernen, efter der er givet blodfortyndende behandling, har en god effekt. Vi har den behandling her i Danmark, men indtil nu har den kun været givet der, hvor trombolysen ikke har virket, og tidligere studier har ikke vist særlig god effekt af behandlingen. Det andet emne var at for første gang er det lykkedes en terapeut at udføre et stort studie om rehabilitering efter de mest strenge videnskabelige regler med blindet forsøg og med tilfældig udvælgelse til kontrolgruppe eller forsøgsgruppe. Blindet forsøg kender man fra forskning i lægemidler, hvor man ikke ved, om man får et aktivt middel eller placebo. I det her forsøg gik det på, at de, der vurderede patienterne, ikke vidste, hvilken gruppe patienten tilhørte. Emnet var tidlig mobilisering og aktivitet, og det er slet ikke færdig beskrevet, så vi venter spændt på, hvad den nærmere analyse af fundene viser.

P1020133

14 kommentarer:

  1. Det lyder som en spændende konference, kan I ikke hente alle PowerPoint oplæg fra konferencens hjemmeside efterfølgende..??

    SvarSlet
    Svar
    1. Inge, nej læger frigiver ikke deres powerpoint. Det er jo ny viden, som de skal publicere efterfølgende.

      Slet
  2. Slitage kan jo også have sin egen charme, mens splinternye byområder kan være helt uden sjæl. Det må være spændende at se og høre om, hvad man prioriterer at forske i på jeres område. Og så må det være meget spændende, hvis I kan bære nogle af de gode opdagelser og tiltag med hjem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten, jeg syntes rigtig godt om Glasgows sjæl. Som sidste år kan jeg konstatere, at vi er rigtig godt med :-)

      Slet
  3. Fruen har en god pointe, for der er forskel på at være slidt og at være nedslidt, men jeg husker nu også Glasgow som en by, der ikke imponerede mig voldsomt - ganske som de fleste andre skotske byer. I Skotland er det naturen, man skal nyde :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, jeg var faktisk imponeret af byen og gad godt se mere af den :-)

      Slet
  4. Spændende at være til en konference med det nyeste nye.
    Du må lokke landmanden med til Skotland engang.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, det var det, jeg synes dog ikke jeg har haft tid til at få fæstnet indtrykkene.
      Vi har skam været i Skotland men jeg drømmer om mortorcykeltur :-)

      Slet
  5. Hvor spændende med det studie i rehabilitering. Hvor i verden er det? Er terapeuten dansk?
    Fra min tid som terapeut var dilemmaet, at det ikke var etisk forsvarligt at udvælge en kontrolgruppe, som i følge sagens natur så ikke ville få den træning/behandling, vi vidste var den bedste.
    Hvor bliver resultaterne publiceret?

    SvarSlet
    Svar
    1. Betty, terapeuten er australier, og studiet foregik også i Storbritannien Hun hedder Julie Bernhardt, studiet hedder AVERT, du kan helt sikkert finde noget om de første faser, men det endelige resultat er ikke publiceret.
      Kontrolgruppen fik også tidlig mobilisering og aktivitet, men ikke så tidligt og så meget.

      Slet
  6. Spennende lesning, Lene. Må ha vært inspirerende å være med på en slik stor tutenlandsk slagkonferanse.
    Ønsker deg en god 1.mai helg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak i lige måde Elisabeth, det var spændende :-)

      Slet
  7. Tak for henvisning, Lene. Jeg har fundet artikler af Julie Berhardt og gemt i min læseliste.
    Jeg glæder mig til ved lejlighed at læse om hendes forskning.

    SvarSlet