fredag, april 24, 2015

Hvem mon banker mit hjerte?

Første gang jeg så teksten, lignede jeg et stort spørgsmålstegn. Nu har jeg læst, at det er Iben Krogsdahls søn, der stillede det spørgsmål til sin mor, og er man salmedigter, ja så skriver man så en godnatsalme til børn. Sangen er en af de mange sange, vi skal synge til vores to koncerter i foråret. Og som vores korleder sagde, så skal man ikke lægge tryk på BANKER, det giver en helt anden association end den, drengen tænkte, da han spurgte. Jeg holder meget af sangen, melodien er perfekt til godnatsang og teksten holder sig smukt i barnets univers med behovet for at far stadig er her og tankerne om andre børn i verdenen. Lidt lige som Solen er så rød mor.

Far, hvem mon banker mit hjerte?

Er det Gud, kan hun ikke la vær?

Hun har mange usynlige hænder

for tænk på, hvor mange vi er

 

Far, når jeg sover, så tror jeg

nok at Gud trækker vejret for mig.

Og far vil du ikke godt love

at Gud også gør det for dig

 

Nogen får ingen godnatsang

og nogen har slet intet hjem.

Skal vi ikke be Gud om at synge

en lille godnatsang for dem?

Iben Krogsdal, 2009
Mel. Thomas Reil 2009

( du kan høre melodien her )

Mon du synger sange for dit barn/barnebarn, når det skal sove? Hos os blev ritualet udvidet og udvidet, vi endte vist til sidst med tre forskellige fortællinger, sang og bøn. Alle skulle jo tilgodeses i valg af bøger. Nogle gange skrev vores børn bøgerne selv, det var altid drabelige historier og tegninger, når sønnen var forfatter, og datterens bøger var mere præget af ønsket om at være sammen med veninder. Jeg kan godt savne den godnatstund, som sørgede for at både børn og mor kom ned i tempo og dermed sluttede dagen på en skøn måde. God fredag til dig.

P1010855

16 kommentarer:

 1. Hej Lene. Hvor fint lige at blive mindet om den salme. Jeg var til foredrag med Iben Krogsdals mand i sidste uge, og han fortalte, at hun nu er salmedigter på fuld tid. Så spændende at følge, hvad der kommer fra hendes hånd, for hun har helt tydeligt sit eget fine univers at skrive ud fra.
  God weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette, tak og ja jeg får lyst til at købe hendes nye bog med børnesange/salmer :-)

   Slet
 2. Det er så fint, så fint dette ed hvem der banker - uden tryk - hjertet. For at forstå nuancerne er det nødvendigt med et modersmål. Jeg tror det vil være meget svært at fornemme dette på fremmedsprog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jørgen, jeg tror du har ret. Men jo mere jeg synger sangen, jo mere holder jeg af de finurlige vendinger. Tanken om Gud der får mit hjerte til konstant at banke er skøn, og når man som jeg er kristen, og dermed tror på, at jeg som alle andre er en del af Guds skaberværk, så er det jo også sandt :-)

   Slet
 3. Hvor er det en fin sang. Den har jeg ikke hørt før. Jeg minder også jævnligt mig selv om, at jeg skal huske at værdsætte, at jeg har to piger der stadig gerne vil puttes om aftenen. Det varer jo ikke ved, selvom det kan føles sådan :-)
  God weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Livsglimt, nej det varer ikke ved, så nyd det, men så kommer der heldigvis andre skønne stjernestunder sammen med ens voksne børn, så glæd dig :-)

   Slet
 4. En meget rørende godnatsang. Den må jeg se at få lært.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, det kan være det skal være din gave til dit kommende barnebarn :-) Jeg fandt inde på Iben Krogsdals hjemmeside en omtale af hendes nye sang/salmebog for børn. Den kunne jeg godt finde på at købe til nye børn i familien.

   Slet
 5. Hor er den sød ... jeg kendte den ikke, men det kan vist ikke overraske nogen ... :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen,den er nemlig sød. Jeg kendte den heller ikke, det er så det gode ved at synge i kor. Min mor kom også altid hjem med nye danske salmer, som vi lærte til jul :-)

   Slet
 6. Det var en smuk ny sang. Ingen af os kan synge rent, så det var mere snakkestunder og så til sidst gav vi hinanden hånden: God nat, god nat, kan du sove godt og tak for i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, skøn tradition, det er godt med ritualer. Vi havde en bestemt godnatsang, som hørte sig til, faktisk havde vi to, nemlig den der hørte min barndom til og så en vi lærte mens børnene var små :-)

   Slet
 7. Dejlig godnatsang. Der kommer mange spændende vendinger fra Iben Krogsdal.
  I går puttede jeg Christian, 4 år. Jeg sang de to første vers af Fred hviler over land og by.
  2. vers lyder sådan: "Der er så stille og så tyst
  i himmel og på jord.
  Vær også stille i mit bryst,
  du hjerte som der bor."
  Hvis det er rigtigt, hedder det: du flygtning som der bor.
  Jeg laver det om til hjerte. Tror det er lettere at forstå for en lille dreng.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, god ide at bytte ordene ud, og dejligt at du også synger de gamle aftensange for ham.

   Slet
 8. Sikke en dejlig tekst til en godnatsang.
  Jo, jeg både sang og læste også for mine børn hver eneste aften. Og kan som du godt savne den stund. Mon ikke jeg kan få den med mine børnebørn i ny og næ, når de bliver lidt større....

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, jeg er helt sikker på at du kan få de godnatstunder med dine børnebørn. Mine forældre var jo som dig lærere, og vi boede langt fra dem, så det var i weekender og ferie, at de havde vores børn. Jeg tror vores børn var 2 og 3 (3 og 4?) da de første gang var på ferie i mine forældres sommerhus. Min mand syntes det var for tidligt, børnene og deres mor (som jo fik 3 dage uden børn) nød det, og det gjorde morforældrene også :-)

   Slet