onsdag, juni 08, 2016

Livet har fart på

og jeg haster med. Livet er væltet for mennesker tæt på os, og det maner til eftertanke. Tanker om livet og om døden. Jeg skønner på og er taknemlig. Og midt i det hele blev min far syg igen, en begyndende lungebetændelse, og meldingen lød, at han havde feber og var så fjern, at plejepersonalet ikke turde at give ham væske eller mad. Det havde to betydninger, han kunne ikke få sin penicillin, og midt i al varmen kunne han ikke få væske. Heldigvis kunne kommunen stille op med en akutsygeplejerske, som lagde venflon og gav antibiotika og væske ind i blodåren. Måske tænker du, var Lene ikke afklaret, havde hun ikke lovet sin far og mor, at der ikke skulle foregå livsforlængende behandling? Det spekulerede jeg også over, men jeg var meget afklaret, jeg ønskede ikke, at min far skulle dø på grund af væskemangel og en lungebetændelse, som ville gøre vejrtrækningen sværere. Det ville være for pinefuldt, så jeg anså og anser behandlingen med 1 liter væske og antibiotika som lindrende behandling. Og var tiden kommet, så ville min far dø, uanset han fik denne behandling. Det gjorde han så ikke, han er en sej herre, jeg drog derned lørdag, hvor han var fjern, og hvor jeg ingen kontakt havde med ham. Næste dag var han smilende og grinte, da min søster besøgte ham, og var sig selv igen. Og mens en ældgammel herre holder ved livet, skal andre yngre mennesker undvære deres forælder. Livet er ikke retfærdig, livet er livet, og som Lars Lilholt synger : og måtte du leve alle dine dage.

Jeg lever alle mine dage, der er næsten for meget liv i de dage, og jeg glæder mig til ferie og lidt mere ro på. Fridage er inddraget i stor stil og alligevel når jeg ikke i mål. En af grundene er det, jeg oplevede i dag. Vi var færdige med interview af patient til vores projekt. Jeg skulle ikke transskribere, så jeg ville kaste mig over morgendagens kursus og få forberedt min del og få færdiggjort PowerPoint til den anden del, som vi er flere om at formidle. Jeg skulle ind på afdelingen for at hente noget materiale, og så sker det. En stopper mig om et spørgsmål/en undren, en anden om et andet og så fremdeles. Det er der ikke noget galt i, for jeg er jo den, der ofte kan give svaret eller vise vej til svaret*. Og nogle ting kan bare ikke besvares med et svar, der skal handling og demonstration til. Nu er jeg hjemme, aftensmad er lavet og spist, tjek; vasketøj sat over, tjek (vil gerne have rent tøj på i morgen); der er vasket op, tjek; der er ryddet op (rengøring kommer i morgen), tjek; der er købt arbejdshandsker til en af aktiviteterne i morgen, tjek; nu mangler jeg at få samlet mit hoved og få struktureret de 4,5 time, vi har til mit emne. Der skal være teori, der skal være sanseoplevelser, der skal være øvelser, der skal være tid til at samlet op. Så hvad skal jeg udelade, hvad skal jeg tage med? Det bliver aftenens opgave, godt jeg har jordbær og fløde i køleskabet. Livet skal nemlig leves, mens vi lever.

*og mine kolleger har ofte selv prøvet at finde svaret, så det er ikke fordi de vælger den nemme løsning bare at spørge mig.

mit skrivebord lige nu

billeder fra mandagens aftengåtur

billeder fra mandagens aftengåtur

20 kommentarer:

 1. Med jordbær og fløde kan man klare meget. Ja, han lyder sej, ham din far! Og det er sandt, at vi skylder dem, der skal herfra, at leve vores liv fuldt ud. Det skal vi huske hver dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lene og skøreliv.dk fordi I begge udtrykker det så fint ♡

   Slet
  2. Skøreliv, vi skal leve, mens vi lever. Det må vi huske.

   Slet
 2. Det billede, jeg ser for mig, er Lene i overhalingsbanen. Der må du ikke blive for længe. Du har mange jern i ilden. God arbejdslyst - ja, det synes jeg, du har. Det behøver jeg ikke at ønske dig. Glæden over dit arbejde lyser ud af dine indlæg.
  Din far er en stærk mand, lyder det til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, tak, overhalingsbanen er ikke et godt sted at være hele tiden, og i dag har jeg mere eller mindre ligget i min sofa efter arbejde :-) Min far er fysisk sund og stærk, så jeg tror, han har en modstandskraft både fysisk og mentalt.

   Slet
 3. Uh, sådan en arbejdsdag, som kom til at se helt anderledes ud end forventet, den er ikke altid god. Men du hjalp kollegerne, og det er godt.
  Godt også, at din far "bare" havde brug for væske og penicillin. Jeg tror altså også, at han overlever på al jeres kærlighed og omsorg!
  For tidligt tab af ens kære maner i den grad til eftertanke. Forhåbentlig har de et godt netværk at læne deres hoved op ad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg har det egentlig bedst i det rum, hvor jeg arbejder sammen med kolleger, men lige for tiden har jeg mange jern i ilden. Så jeg skal lære at beskytte mig selv og sige fra og forsøge at involvere andre i arbejdet.

   Slet
 4. Lene - jeg oplever dig som en meget reflekteret person. Det er aldrig rart når yngre mennesker mister deres forældre. Min vej i livet har lært mig: at et kort liv også kan være et godt liv - lige som et langt liv ikke altid behøver at være et godt liv. Rundt om mig er der også nogle som er i modvind i øjeblikket og jeg bruger disse citater at styrke mig ve "this is your life do what you love and do it often" og "A smooth water never maid a skilled sailor" Fortsat god dag KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette. Et kort liv kan sagtens være et godt liv, det gør det bare ikke nemmere for de efterladte.

   Slet
 5. Han holder ved, din seje far :-) Men det må altså slide på jer. Pas nu godt på dig selv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, han er en udholdende herre, og faktisk slider det ikke, det at han har disse perioder. Det er mere, når det kolliderer med andet. Heldigvis er vi jo flere, men jeg er jo sygeplejersken, jeg vil gerne være ved ham ;-)

   Slet
 6. Din far er en sej gammel herre, jeg tænker som Fruen, at det må slide på jer alle med hans op og nedture, og jeg vil sende dig samme budskab... Pas på dig selv. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Inge, egentlig er vi mere der, at vi nu siger ja ja lad os nu se, så det kommer nok helt bagpå os den dag, vores far rent faktisk dør.

   Slet
 7. Hatten af for din far, det kan godt være, han er en ældgammel herre, men han nyder da livet med manér :) Og du er god til at nyde de små hyggestunder, du får. Jeg ville gerne være lige så opmærksom på nuet, som du er :)
  Mette L

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mette, jeg er glad for at du synes jeg er i nuet. Jeg forsøger, og ja min far nyder livet, det er dejligt at du kan se det.

   Slet
 8. Det er en svær balancegang at være til stede og passe på sig på en gang. Vi vil så gerne det hele. Pligtopfyldenhed får os til at strække elastikken lidt mere...
  Utroligt, som din far kan klare sig igennem. Jeg tænkte også, at det måtte være en yo yo følelse hver gang I får en opringning...
  Jeg er taknemlig for at få lov at nyde udflugter med mor. 92 og så stadig nysgerrig på livet.
  Taknemlig, fordi livet kun er til låns. Somme tider for kort tid og ingen ved, hvor det ender....

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, jeg kan godt forstå din taknemlighed over at kunne tage på ture med din mor.

   Slet
 9. Hvor er din far sej, og forstår beslutningen om væske og antibiotika.
  Jordbær m/fløde kan gøre underværker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, tak, det føltes helt rigtig i den her sammenhæng. I en anden sammenhæng ville jeg ikke have talt for denne løsning.
   Jordbær m/ fløde gør altid underværker :-)

   Slet