mandag, december 26, 2016

Barndommens jul

Juleaften blev skøn, og når jeg ser den med min svigerindes øjne, så var hendes ord Barndommens jul. Og ja, selv om mine børn er omkring de 30 og vi andre omkring de 60, så holder jeg/vi fast i juleaften, som den også var, da jeg og landmanden var barn, og som da vores børn var børn. Der er masser af ting og traditioner, som trækker spor tilbage i min livshistorie. Nye kommer heldigvis også til, og jeg håber da, at børn, svigerbørn og med tiden også børnebørn vil være med til på en gang at fastholde juleaften som den var/er og dog foranderlig. Vi ligger ikke på gulvet og bygger Lego mere, vi spiller heller ikke spil mere, til gengæld bruger vi lang tid på at snakke, synge og pakke julegaver op.

P1050084

P1050085

Vi læser stadig det samme stykke fra en børnebibel, selv om vi i mange år ikke har haft børn med til juleaften. Sådan gjorde mine forældre, og sådan gør vi så stadig. Vi snakkede om at skifte til den orginale Bibelversion, og det må gerne ske for min skyld. Indtil landmanden og børnene bestemmer sig til det, vil jeg nyde min mands oplæsning: “Der gik to mennesker hen ad gaden. En mand og en kvinde var det. De gik kun langsomt. For de var forfærdelig trætte. De havde også en lang rejse bag sig. Det var Maria og Josef…”

P1050094

Juledagene er tilbragt i ro og mag. Familiesammenkomst bliver der kun i min familie og det må være på en hverdag eller 3. juledag, som det hedder i min kalender. Landmanden skal dog arbejde, men vi andre vil nyde at være sammen med mine søstre og deres familie. Landmandens familie plejer også at samles, men i år kom datoen for sent ud, så alle havde andre planer, det må vi så sørge for ikke sker næste år. Faktisk bliver det også sværere og sværere, for de fleste af landmandens nevøer og niecer har selv familie og er selv startet med at holde juleaften, og derfor samles de så måske hos deres forældre i juledagene. Så er en stor familiefest ( kom vi alle blev vi tæt mod 100) sværere at finde dato til.

juledagsgåtur

Jeg tror, vi alle holder juledag fri for familiekomsammen, der er ikke noget skønnere end at slappe fuldstændig af med julefilm, julegodter, risalamande og små lure. Datteren og jeg nåede nu også at komme ud og gå en tur. Sønnen så en serie i går aftes sammen med sin kæreste via computer, så de havde placeret sig med godter og så hyggede de sig sammen i Vildmosen og Trondheim – fagre nye verden. Datteren var online sammen med sin forlovede i Skotland og både Norge og Skotland fik små videoer tilsendt, ligesom vi fik billeder af juleaften i Trondheim og julemorgen i Aberdeen.

nattevågen

2. juledag er også langsom i sin start, jeg vågnede i nat klokken fire efter en drøm og kunne ikke sove mere, så jeg hyggede mig med film i stuen ved siden af juletræet. Jeg drømte, at jeg kom gående et sted, hvor jeg så pludselig blev stoppet og budt velkommen og at alle var klar. Klar? Jeg så nu ind i et stort auditorium, der var fyldt med mennesker, som ventede på, at jeg skulle holde et oplæg. Problemet var, at jeg ikke kunne huske, hvad emnet var, og hvilke forudsætninger tilhørerne kom med, og mens jeg gik op til podiet og spekulerede som gal på, hvordan jeg skulle redde den her situation, vågnede jeg. Den uro, melankoli og til en vis grad også selvbebrejdelse over ikke at have mere styr på mit liv som drømmen medførte, hænger stadig ved, også i vågen tilstand. Så jeg er god ved mig selv, spiser sund morgenmad, drikker te og overvejer at gå en tur, inden stormen rammer Nordjylland.

Må I være gode ved jer selv og forhåbentlig også have nogen i jeres nærhed at være gode ved.

27 kommentarer:

 1. Gladelig jul
  smukt jule træ
  jeg tror vi har den samme julekrybe, desvære nåede jeg aldrig at få væderen

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette og i lige måde. Nogle af dyrene fik jeg først, da mine forældre døde og jeg arvede deres krybbe.

   Slet
  2. Jeg de stoppede jo med at lave den, jeg den eneste der har den, så må putte den på en ønskesedle og håbe den kan findes brugt. Min mor købte alt hun kunne ind tidligt og gav mig i adventsgave over flere år. Kun at mangle vædderen er jo ganske fint.

   Slet
  3. Håber du finder den :-)

   Slet
  4. tak, og iligemåde hvis du mangler nogle dyr

   Slet
 2. Jeg har haft en vidunderlig juleaften hos min ene datter, og i år ervi så heldige, at der er et lille oldebarn på 3 mdr. Idag fylder mit yngste barnebarn 13 år, så jeg spænder vidt, og det er rigt.
  Dejligt at I har haft nogle gode juledage, der har været som de skulle med hygge, stilhed og god mad. Kh Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, sikke en rigdom og dejligt at fejre jul med et lille barn.

   Slet
 3. Traditioner giver tryghed og sammenhold. Nu er stormen begyndt, og det pisker på ruderne. Føj!

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, enig :-) Og det blæste godt nok vildt, vi var i byen i går aftes, men kørte tidligt hjem.

   Slet
 4. Sikke nogle skønne traditioner - og så længe de giver mening for de deltagende, så holder de helt sikket ved. Håber då får rystet drømmen af dig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. KS, det bliver spændende hvilke traditioner næste generation fører videre. De bliver nok blandet med norske og skotske traditioner :-)
   Drømmen er væk, men årsagen til drømmen (hvis jeg tyder drømmen rigtig) er ikke væk, den tager jeg senere :-)

   Slet
 5. Juleberetningen på vores blog bærer også præg af mange traditioner - lyder til jeres var skøn (:

  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, og jeg har læst hvert et indlæg hos jer og nyder jeres beretninger, men får ikke kommenteret.

   Slet
 6. Glædelig bag jul.
  Vidunderlig med traditioner, især ved denne højtid. Minder til juleevangeliet er så til den fra biblen. "Det skete i de dage da Kejser ......" Først var det min farfar, så min farmor, og senere blev det min søn der fik tjansen. Han har så fravalgt julen, og jeg har nu i flere år holdt jul hos mine børns svigerfamilier, derfor er denne tradition kommet lidt i baggrunden.
  Af mine 2 bonusbørn var det ene hold i Østrig i år, og det andet hold var hos en faster til bonusbørnebørnene, og som sagt sønnen har i nogle år meldt fra til juleræset, derfor var der yngstedatterens svigerfamilie, da yngstedatteren jo skulle arbejde.
  Jeg har selv lavet en juleberetning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Abildjyde og i lige måde. Dejligt at du fejrer jul sammen med dine børns svigerfamilier og spændende med din egen juleberetning, den må jeg læse :-)

   Slet
 7. Det er sjovt og hyggeligt at læse, hvor forskellige folks juletraditioner er, selv om det jo i bund og grund er den samme jul vi fejrer. "Ingen skal pille ved min gamle jul", men der må immervæk være nogle kompromiser rundt omkring, når par finder sammen og har hver deres traditioner med ... men jeg har en ide om, at det ret ofte er kvinden, der i højere grad fører sine med sig. Måske fordi det (stadig) er hende, der står for det meste af det praktiske :-)

  (Og nu lykkedes det endelig at kommentere hos dig - jeg har prøvet flere gange fra min iPad uden held. Grmpf.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, det var da mærkeligt at du ikke kunne kommentere. Ja traditioner må brydes op og nye dannes, når man finder sammen. Vi havde faktisk mange sammenfaldende traditioner, og så valgte vi kompomiserne. Jeg rykkede min risengrød til lillejuleaften, så gemalen kunne få risalamande juleaften, og så blev jeg fri for julemandens besøg juleaften :-) Men bibellæsning, salmer rundt om juletræet, kirkegang og flæskesteg kom vi begge med.

   Slet
 8. Selvom min jul i dag ikke er helt som barndommens, har den mange fælles træk. Til gengæld har vi sammen med yndlingsfamilien formået at lave nye traditioner - som bygger på de gamle. Traditioner som børnene, der nu alle må betegnes som voksne, under ingen omstændigheder vil have lavet om på.
  Det synes jeg er hyggeligt :)

  Jeg blev ked af at læse om Istvan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pernille, det er skønt når nye traditioner opstår og gamle og nye blandes.
   Tak, vi synes stadigt der er tomt uden en hund på gården, så mon ikke der kommer en lille ny hund på et tidspunkt.

   Slet
 9. Dine "ligge på gulvet og bygge med Lego" vækker mange minder hos mig.

  Juletraditioner er så skønne, og der er ikke noget at sige til, at I viderefører dem og giver dem til jeres børn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, traditionerne skal beholdes, der hvor de giver mening. Og en skønne dag kan vi nok ligge på gulvet og bygge igen :-)

   Slet
 10. Hurra for barndommens jul og dermed fastholdelse af juletraditioner. Det lyder nu også du beskriver en fin forståelse af julens foranderlighed som følge af slægtens forgreninger. Sådanne erkendelser må vel medføre færre julekonflikter og man må håbe de fleste har dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jørgen, julekonflikter skal vi ikke have nogen af, så hellere finde ud af hvordan man sammen kan nyde julen :-)

   Slet
 11. Åh, jeg er helt vild med indledningen på juleevangeliet i jeres udgave. Vi har aldrig brugt det med læsningen, men det må være en god tradition. Jeg er bange for, der er for mange "hedninge" i familien - som en god veninde sagde til os kolleger, der ikke lod vores børn døbe som små :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg elsker den historie, og der var vi heldigvis enige om at det skulle videreføres.

   Slet
 12. Det lyder som den skønneste juleaften. Her havde vi tre små børn med, så der blev sunget et par sange og danset om juletræ om eftermiddagen, men da de tre små var puttet, nøjedes vi med at tænde juletræ og pakke gaver op for ikke at vække dem. Det var en ny variation, men også hyggelig.
  Da vi var i kirke med skolebørnene inden juleferien, tænkte jeg på, hvor mange gange man egentlig kan høre historien om manden og kvinden og stalden, og så stadig finde den frisk. Jeg tror, det er uendeligt mange gange.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det lyder som en skøn, skøn juleaften sammen med små børn. Det er sjovt, for jeg talte med min søster om at vi har aldrig ændret på tingenes rækkefølge, så selv da vores børn var helt små, gik vi i kirke, spiste, dansede om juletræ, læste juleevangeliet og pakkede gaver ud. Og vi har aldrig haft problemer, men vores børn har så også altid været B-mennesker, og hele dagen var én skøn lang legedag, der startede med en pakke i julesokken om morgenen.

   Slet