mandag, december 19, 2016

Langsom søndag

Drømmene var rigelige og livlige natten til søndag, de gør mig åbenbart klar til tre arbejdsdage. Søndagen startede langsomt med tid til at hygge ved computeren og med at skrive et julekort, mens varmeblæseren var tændt. Morgenmadsaftale var først der, hvor landmænd og sygeplejersker ville kalde dagen for formiddag. Hjemme på gården havde landmanden forhåbentlig fået en god lang søvn, de sidste dage har været lange arbejdsdage ved sorteren. Sønnen har ligeledes haft lange arbejdsdage, men søndag havde hans søster og jeg sat ham stævne til morgenmad ved datteren og svigersønnen.Bagefter hyggede sønnen og jeg os sammen, inden vi fløj retur til hans barndomshjem søndag aften (og som vanligt med forsinkelser, denne gang pga. tågen i Nordjylland). Om en lille uge slutter datteren sig til, og så er den lille familie samlet. Svigersøn skal til Skotland, sønnens kæreste er i Norge, men mon ikke der bliver skypet eller facetimet i løbet af juledagene?

P1050060

Datteren og jeg rundede lige julemarkedet på Højbro Plads lørdag, men ganske kort. I stedet for tog vi i Rundetårn og så udstillingen Museum of Broken Relationships, en udstilling, der oprindeligt startede i Zagreb, men siden har været på vandring. Udstillingen er foranderlig, for kun visse elementer er med fra Zagreb og hvert sted føjer nye emner sig til. 

P1050064

Baggrunden for udstillingen er denne, at mennesker kan indsende ting, som fortæller deres historie om et brud på en kærlighedshistorie og giver den enkelte en måde at komme gennem dette brud på ved at donere et objekt til museet. Det var en spændende udstilling med utallige brudte kærlighedshistorier, alle anderledes end den, man lige havde læst. Udstilleren er anonym på den tekst, der følger med, teksterne er forskellige i længde. Nogle er meget korte og efterlader det til os, der læser, at fortsætte historien. Andre fortæller detaljeret om forløbet. Nogle genstande eller nogle historier gjorde, at den rette læser ville kunne genkende personen. Andre havde f.eks. valgt et postkort, hvor deres adresse står på, så her vil vi alle kunne finde vedkommende, hvis vi ville. 

P1050066

For mit vedkommende fik jeg en sjov oplevelse, for et af de første tekststykker kom fra den by, jeg var født i, og personen var lidt ældre end mig, og pludselig gik det op for mig, at det var en af mine gamle spejderkammerater. Senere på aftenen sendte jeg et billede og en sms til hende, og ganske rigtigt, det var hende, og hun ville selv så gerne se udstillingen, hun havde set udstillingen som en sjov mulighed for at fortælle om sin første kærlighed og dermed også sin første kærlighedssorg som 17 årig. Hun har siden fundet sin mand og været gift i næsten 39 år, så sorgen var der ikke mere, men mon ikke vi alle husker første gang vi blev forladt af eller forlod nogen?

P1050068

Søndag aften blev nydt sammen med landmanden og sønnen på gården. Der var tid til snak og tid til stilhed, tid til at se min dejlige aften sammen med et amerikansk gospelkor og tid til at finde ind i hverdagen igen. Ferien er slut, jeg nåede overhovedet ikke det, jeg gerne ville have nået pga sygdom, men julen kommer uanset hvad, og det vigtigste er klar. Menneskene og juletræet, og maden handles der ind til i løbet af de næste dage. ´God mandag til dig.

12 kommentarer:

 1. Det lyder som en skøn søndag! ❤️God mandag i lige måde!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Skøreliv, det var en dejlig søndag :-)

   Slet
 2. Superflotte billeder fra Rundetårn. Hvor er det sjovt, du kunne genkende din spejderkammerat i udstillingen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, ja, men kombinationen af en meget lille by og en kvinde på min alder med et specielt navn, så burde jeg jo kunne genkende hende :-)

   Slet
 3. Alternativ vandreudstilling og et pudsigt tilfælde :-) Jeg blev også svigtet på det grusommeste, da jeg var 17. Jeg tror jeg var en hel uge om at komme over det, så det var slemt ;-)
  Jeg mener at kunne huske, at du tidligere har sagt, at du aldrig drømmer, så hvis du lige har drømt meget, må være et tegn på, at du er udhvilet og udsovet.
  Hyg dig med dine børn - det er vi sikkert mange, der skal om få dage (altså ikke DINE børn ... ;-), og det bliver så dejligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg syntes jeg konstant gik i kærestesorg dengang ;-)
   Jeg drømmer nok, jeg kan bare aldrig huske drømmene. Når jeg kan huske dem, er det typisk fordi jeg ikke sover så godt og så drømmer sidst på natten.
   Det bliver da så godt om nogle få dage :-)

   Slet
 4. En dejlig start på juletiden... og så kan landmanden forhåbentlig også få lov at sætte tempoet ned.
  Samvær, nærhed og nærvær er julens kerneværdi. Nærheden må så klares teknisk for nogle; godt vi har nettet. Sønnen er på søen i jul og nytår, han fik pludseligt hyre. Så julegaveudlevering blev klaret før afrejse. Nærværet er i tankerne, samværet med de tilstedeværende.
  God jul til jer alle... nær som fjern.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne og ja tankerne kan heldigvis være nær ved vores kære.

   Slet
 5. Hvilken vidunderlig weekend, både med skønne oplevelser, dejligt selskab og ikke mindst en overraskelse mht. teksten(forfatteren til teksten).
  Det bliver jul om du har hjemmebagte/hjembragte småkager.
  Så hyggeligt med begge børn hjemme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, der skal nok blive bagt, for uanset travlhed, så skal jeg have mine egne pebernødder, alt andet kan jeg købe :-)

   Slet
 6. Lyder som en dejlig weekend - god arbejdslyst KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anette, sidste arbejdsdag i dag før julefridagene :-)

   Slet