fredag, marts 23, 2018

det er da godt

 • at vi er født i de måneder, vi er født i, var landmandens kommentar i dag. Vi har fået en tradition med at give rundstykker og kage ved fødselsdage til formiddagskaffen på gården. Vi har kun én ansat det meste af året. I perioden august-september og oktober har vi seks ansatte. Men landmanden, vores faste medarbejder og jeg har fødselsdag henholdsvis januar, februar og marts, så vi slipper nemt om ved indkøbene, og vi hygger os gerne lidt længere den dag. I dag var det min første fridag på en hverdag efter min fødselsdag, så selvfølgelig skulle vi følge traditionen.

DSC_5257

 • at man kan bruge latteren som et middel mod frustrationer og afmagt. Det letter, men jeg er stadig dybt bekymret for, hvad man kan finde på at lovgive om, når lockouten får effekt. Seneste nyt er at regionerne har forslag, om at vi skal være direkte ansat i regionen og så kan de flytte os rundt, hvor der nu skønnes behov. Jeg kan ikke rigtig se, hvordan det harmonerer med et godt patientforløb og godt arbejdsmiljø.

DSC_5260

 • at jeg som sygeplejerske har en generalistviden, men jeg har derudover en langt større specialistviden, og den kan meget nemt gå tabt i sådant et arbejdsmarked, hvor man flyttes rundt efter DJØf’ers hoveder. Undskyld til alle DJØFer, men det er helt ærligt ikke særligt godt gennemtænkt, det bærer præg af skrivebordstænkning. Lige som forslaget om, at vi skal have en normperiode på et år. Det kan i realiteten betyde, at vi alle skal afspadsere de sidste måneder i året, fordi der ikke har været tid til at afvikle optjent afspadsering, og så skal alle pludselig afspadsere. Som det er nu, ryger overarbejde og merarbejde til afspadsering. Vi må i første omgang ikke få det udbetalt. Så går der tre måneder og så skal det sættes til udbetaling. Det betyder, at det merarbejde som jeg har haft i denne uge, først kommer til udbetaling om fem måneder.

DSC_5272

 • at vi lokalt har fundet vores egen metode. Det er ikke ligegyldigt, om du bliver passet af en sygeplejerske med erfaring i apopleksi, når du har apopleksi eller om du bliver passet af en sygeplejerske med erfaring i brækkede ben og knogler – og det modsatte er selvfølgelig lige så svært. På mit afsnit har vi indgået et samarbejde med den tilstødende afdeling, som er lungemedicinsk afdeling. I perioder, hvor vi har plads (det er så efterhånden et særtilfælde), kan vi modtage nogle af deres patienter, som ikke er patienter med specialiserede behov, og hvor der er lagt en lægelig plan for behandling og medicin. Det fungerer rigtig fint, også fordi vi selv har patienter med kronisk obstruktiv lungelidelse (KOL), som har fået apopleksi eller som får lungebetændelse, så vi har en generel erfaring med mennesker med lungeproblemer.  Vi kan bare ikke gøre det samme den modsatte vej, for alle vores patienter kræver sygeplejersker med specialistviden.

DSC_5271

 • at nogle af mine kolleger, som er ramt af anden runde af influenza på vores afdeling (denne gang er det kun personale, ikke patienter), er blevet raske igen. De skal nemlig i weekendvagt sammen med mig, og det er alt andet lige lettere at få en travl og overfyldt afdeling til at fungere, når det er ens egne kolleger, man samarbejder med. Selv om vore vikarer har gjort det godt.
 • at jeg har det godt og ser frem til tre dage i plejen sammen med gode kolleger. God fredag til dig.

27 kommentarer:

 1. De forslag er da helt i hegnet, og jeg kan slet ikke se, hvordan de harmonerer med samme skrivebordspolitikeres erklæringer om større og mere og mere specialisering og supersygehuse og alt det der.
  Og vi ved jo at der skal (mange) lig på bordet, inden nogen indrømmer nogen fejltagelser, så det kan koste dyrt, det der. Jeg kan godt forstå, hvis du er meget bekymret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg ved jo godt at det deres udgangspunkt til forhandling, men hvordan de kan finde på det, det fatter jeg ikke.

   Slet
 2. Tak og rigtig god fredag til jer :)
  Jeg vil sandelig helst have, at det er en specialiseret sygeplejerske, der skal tage sig af mig, hvis jeg havner på sygehuset - det er fuldstændig vanvittigt, at de kan tænke sig andet ved deres skriveborde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Helle. Jeg håber også at det bliver vilkårene fremover.

   Slet
 3. Det forslag fra regionerne er da helt blæst..... på alle måder
  hvis jeg bliver indlagt igen vilje da have bruger for dels sygeplejeske med viden om psyken og dels ro og gennemskuelige, ,,,,
  og arbejdsvilkårene i den ide er da elendige....

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, der er ikke meget godt at sige om de forslag

   Slet
 4. Jeg forstår godt din frusteration mod NOGLE DJØF’ere... helt berettiget, men husk også lige på at de fleste vil strejke eller bliver lockouttet sammen med de fleste andre...
  Selv er jeg (desværre?) en af de få der er undtaget

  SvarSlet
  Svar
  1. MM, jeg ved det, og jeg har mødt rigtig mange gode mennesker, som er DJØFer.
   Det bekymrer mig, at det er nogen, der ikke ved hvordan virkeligheden på en afdeling er skruet sammen, som er ansat til at komme med forbedringer og forslag til besparelser/effektiviseringer/gode patientforløb osv. Vi er ganske enkelt for langt fra hinanden i hverdagen.

   Slet
  2. Helt enig. Jeg sidder heldigvis i en position, hvor jeg ser begge sider dagligt og gør mit bedste for at begge “sider” får detes ønsker opfyldt. I sidste ende altid for patienternes bedste.
   Spændende hvis der kommer lockout/strejke hvor meget vi kan mærke at alle i “førerbunkeren” ( det kakder min chef regionshuset for sjov) ikke er på arbejde.

   Ps. En gang læste jeg i min fritid tilfældigt i en patients blog.. og fandt ud af at noget jeg var sat til at implementere i klinikken allerede var implementeret!
   Som andre skriver, det er sundt for os djøf’er at læse andres blogs

   Slet
 5. Ja, det er da godt, at der heldigvis er flest positive ting på din liste :-) Nogle af det offentliges forhandlingspunkter virker desværre, som om de er gjort bevidst ekstreme for at have mest muligt at give af. Hvis ikke det er det, der er pointen, er de bare ude i hampen. Gode dage i plejen til dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak,Fruen i midten, de positive ting er jeg også glad for :-)
   Jeg tror netop de er gjort ekstreme for at kunne forhandle, men det gør mig faktisk ked af det. Tænk at gå så langt ud for at få os til måske at gå med til noget, som stadig er langt ude, men ikke så langt ud.

   Slet
 6. Jeg er ikke i tvivl om at der er risiko forbundet med at blive syg, men at et forslag som det/de omtalte øger risikoen, forekommer trist, men velsagtens en følge af et eller andet kompliceringsbehov.
  God fredag - og weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Jørgen og god weekend til dig. Kompliceringsbehov er et godt ord :-)

   Slet
 7. Selvom jeg som bekendt er medlem af Djøf, er jeg ikke uenig med dig for så vidt angår det med den specialiserede sygeplejerske, Social- og Sundhedsassistent, læge mv. Jeg vil hjælpes af en medarbejder, der ved hvad han/hun har med at gøre.

  Det med normperioden udtaler jeg mig ikke om, da jeg ikke forstår, hvad det går ud på. Har du evt. et link til et sted, hvor jeg kan læse om det?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, og jeg er ked af at have hængt en fagforening ud, når det ord betyder noget andet for mig, Det er så blevet til et indlæg.
   Normperioden kan du læse om her:
   https://dsr.dk/loen-og-arbejdsvilkaar/overenskomster-og-aftaler/regionale-overenskomster-og-aftaler/arbejdstid-9

   Slet
  2. Tak for linket. Der skal da en del Excelark til at holde styr på det normtidsregnskab :-)

   Jeg fandt også følgende på DSRs hjemmeside specifik i forhold til OK18: https://dsr.dk/loen-og-arbejdsvilkaar/ok18/ok18-forstaa-konflikten-paa-fem-minutter der er det lidt lettere at se, hvad det handler om lige nu:

   Arbejdstid er ikke kun et stridsspørgsmål på underviserområdet. I regionerne vil arbejdsgiverne have, at den enkelte sygeplejerske skal gøre sin arbejdstid op over en lang periode på op til ét helt år. Det er vi uenige i, fordi lange normperioder går ud over over- og merarbejde. Samtidig mener de regionale arbejdsgivere, at sygeplejerskerne skal være til rådighed over et langt større geografisk område såsom hele regionen frem for det enkelte hospital. Det vil betyde, at sygeplejersker kan ”lånes ud” mellem hospitaler. Vi ønsker omvendt et bedre værn og forudsigelighed omkring den enkeltes ansattes arbejdsliv og fritid.

   Slet
 8. Kære Lene Din blog er populær blandt DJØF’er jeg er også en af dem. Også en af dem der er enige med dig. Jeg håber det bedste og glædes over I har folkets opbakning. Rigtig god arbejdslyst og god weekend KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Anette, undskyld, jeg ville ikke hænge en hel fagforening ud. Og jeg er glad for din opbakning :-)

   Slet
  2. Lene du behøver overhovedet ikke undskylde jeg forstår fuldt ud dit budskab KH Anette

   Slet
 9. Jeg følte mig heldigvis ikke ramt af dine udfald mod os DJØF'ere, da vi heldigvis er mange, der er fornuftige - og selv ramt af lockout'en. Jeg hælder også mere til Ellens kommentar om skrivebordspolitikere, der tror, det er legoklodser, de sidder og flytter rundt på. Må vi alle be' til, at de kommer på bedre tanker, eller bliver forflyttet et sted hen, hvor de ikke kan gøre skade.
  Mvh. Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mette, det er jeg glad for, for jeg ville ikke hænge en hel fagforening ud. Politikerne er helt sikkert dem, der beder deres ansatte om at regne på hvordan jeg og mine kolleger kan blive mere effektive for færre penge, men de har altså nogen til at komme med ideerne. jeg vil bare gerne at de snakker med nogen, som kender til det virkelige liv, før de kommer med forslag :-)

   Slet
 10. Jeg ønsker mig:
  -at vi bliver enige om, at vi vil bibeholde et godt velfærdssamfund med gode institutioner for børn, for unge, for ældre, et sygehusvæsen med dygtige medarbejdere, et socialvæsen, der tager hånd om de svageste, arbejdsmarkedsydelser, så man kan være tryg ved ledighed.

  Det er til gavn for ALLE, - og altså også for virksomheder, der har brug for medarbejdere, der kan blive behandlet ved sygdom, får deres børn passet, der kan være veluddannede/efteruddannede, der får taget hånd om deres ældre forældre o.s.v.

  Det koster. Og vi skal betale for det, så vi også fremover kan få nogle til at arbejde som sygeplejersker, jordemødre, lærere, sosu-er. På min skole (som ligger i et helt almindeligt og ikke udsat område) er der de sidste par år 10-15 rigtig dygtige lærere, der har givet op og de har ikke bare forladt skolen, men hele folkeskolen. Det er simpelthen skræmmende. Alt for mange elever trives ikke.

  Vi må erkende, at der skal betales.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det koster, hvis vi vil det gode samfund, enig.

   Slet
 11. Det er aldrig godt, når skrivebordsgeneraler vil bestemme slagets gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, de har i hvert fald brug for hjælp.

   Slet
 12. Dejlig måde i markere fødselsdage på. Og som landmanden tænker, kan jeg fint forstå ham.
  At plotte en effektivisering ind i et excel ark er så dejligt nemt. Der er bare så mange forbehold der ikke passer ind i en formel/kasse, og derfor ikke kan plottes ind i excel arket. Der er stor forskel på excelarket og virkeligheden.
  Krydser fingre for der findes en løsning fremfor et lovindgreb.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, vi nød dagen sammen med vores børn.Jeg krydser også fingre.

   Slet