fredag, marts 30, 2018

En eftermiddagslur

Hvor andre har sne i rigelige mængder, måtte jeg konstatere, at jeg havde klædt mig for varmt på til dagens gåtur, og at foråret kom et skridt nærmere.Alle andre end mig snupper sig en eftermiddagslur, jeg snupper en tid til blogskrivning. I dag har jeg læst Doktor Bagges anagrammer af Ida Jessen. Den er emnet for næste litteraturkreds. Nem at læse, hurtigt læst og hvad tænker jeg så. Den hænger sammen med bogen En ny tid, denne gang set fra distriktslægens side og hans sidste tid. Det er egentlig sørgeligt, at de to ægtefæller aldrig kunne finde ud af at tale sammen, for egentlig tror jeg, at de havde haft meget at tale om, og at de kunne have hjulpet hinanden med fortidens dæmoner. Jeg fik også en genopfriskning af, hvor stor en betydning almindelig håndhygiejne og rengøring egentlig har. Hvor mange mennesker, der døde pga bakterieoverførsler etc. Vi har bare glemt det. I dag er vi nok nærmest blevet for renlige, så vores børn ikke får udviklet modstandskraft overfor skidt og møg.

Ved at læse de mange anmeldelser om bogen fik jeg også denne gang udvidet min tankegang. En knudemand, en mand af få ord (og derfor er bogen også kort), en mand der laver anagrammer og måske også forsøger at finde meningen med sit eget liv som en form for anagram. Flere nævner, at det er godt, at de to bøger ikke er skrevet som en, for nu fremstår de som to helt forskellige fortællinger om det samme ægteskab. Fuldstændig som hvis vi andre skulle fortælle om vores ægteskab. Ida Jessen gør det godt, begge fortællinger virker troværdige på trods af, at de ikke ser hændelserne på samme måde. Men er det ikke netop også det, der ofte sker i ægteskabelige skænderier, vi synes, den anden er helt forkert på den, det er os, der ved bedst, eller det? Og måske er det også meget typisk, at jeg som kvinde nød hustruens fortælling med de mange beskrivende ord end mandens korte og til tider barske sprogbrug.

Jeg ligger her og varmer mig i en solstråle, mens jeg lytter til to mennesker og en hunds åndedræt. Huset dufter af jul, for julen varer lige til påske, hos nogen i form af sne, hos os i form af nybagte småkager. Jeg havde glemt, at jeg ikke kunne nå at bage af al dejen til jul, så i fryseren lå der dej til brunkager, pebernødder og vaniljekranse. Det gør der så ikke mere. God Langfredag til dig, jeg håber, du har en solstråle at varme dig i.

20 kommentarer:

 1. Det lyder slet ikke så tosset med sådan en omgang nybagte småkager - det minder mig om, at jeg har en lille rulle marcipan tilovers fra julen - den må der gøres kål på, før påsken er omme. Det skulle jo nødig ligge og blive for gammelt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Randi, marcipan er også altid godt :-)

   Slet
 2. Det lyder som en dejlig fridag, og sådan en gang nybagte småkager kunne jeg også sagtes spise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, vi nyder og småkagerne er farlige at have i nærheden ;-)

   Slet
 3. Det lyder sørme fantastisk! ❤️ Jeg synes stafig solstrålerne er lidt kolde, men det skønne vejr i øvrigt skyldes min bedre halvdel, der har fødselsdag i dag! Og så tyvstjæler jeg lige et par virtuelle vanillekranse...

  SvarSlet
  Svar
  1. Maude, hjertelig tillykke til ham og hils ham og sig tak for vejret :-)

   Slet
 4. Vi har både sne og masser af sol, og har i dag nydt påskefrokost, familiehygge, gåtur og leg i og med sne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pia, hvor lyder det bare dejligt.

   Slet
 5. Solstrålerne har vi haft så rigeligt af i dag, men de har ikke været helt varme nok. Det kommer snart. Det skal det ...
  Det er nemlig alt for farligt at sidde inde - jeg har lige bestilt 21 kilo garn til farvning ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, du er for vild, 21 kg !

   Slet
  2. Du godeste! Hvor kom de 21 kilo dog fra? Jeg har lige bestilt 11 kilo. Det er selvfølgelig også meget, men dog kun godt halvdelen :) Sorry for tyrkfjelen ...

   Slet
  3. Så er jeg lidt mere rolig ;-)

   Slet
 6. Så hyggeligt med jule-småkager :-)
  Jeg synes, det er en genial måde, Ida Jessen har benyttet til at beskrive to ægtefællers meget forskellige opfattelser af deres liv. Det er sikkert sådan i mange ægteskaber, hvis man ikke får snakket sammen. Vi har hver vores rygsæk, som indeholder oplevelser, erfaringer, tanker og følelser, og hvis vi ikke deler det indhold, så kommer vi heller ikke til at kende hinanden. Det sørgelige var, at de to sket ikke kendte hinanden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, vores gæster nød dem også i dag :-)
   Det var netop sørgeligt at de ikke kendte hinanden.

   Slet
 7. PS: at de to slet ikke kendte hinanden. Skulle der stå :-)
  Når jeg vil skrive slet, så skynder stavekontrollen at rette det til sket :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, jeg forstod dig :-)

   Slet
 8. De bøger lyder spændende. Dem må jeg have på min læseliste.
  Jeg er ret vild med taler, og det er blandt andet fordi at når nogen skriver en tale til et andet menneske, giver han eller hun en beskrivelse af hvordan det liv ser ud fra talerens vinkel. Selvfølgelig mest de pæne og charmerende sider, men det er stadig interessant at høre nogen beskrive et menneske og et liv fra netop deres synspunkt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Laura, jeg glæder mig til at høre hvad du synes om dem. Taler kan, når de er velkomponeret, give et rigtig godt billede af den persons liv set fra et ståsted.

   Slet
 9. Lyder godt med nybagt småkager, solskin og en god bog.

  SvarSlet