tirsdag, november 13, 2018

MUS - LUS og nu MAS

Jeg har været til medarbejderudviklingssamtale i dag. Når min leder skal til noget tilsvarende ved sin leder, hedder det lederudviklingssamtale. Så det er MUS og LUS.

Samtalen gik godt, og jeg har en leder, der formår at så frø i min hjerne, som bagefter vokser stille og roligt, indtil jeg ser, om de passer til min have. Jeg er ikke særlig god til at se mulighederne for mig selv, og jeg troede egentlig, at der var en vej, jeg ville gå, men nu har en anden vej åbnet sig, som virker mere tiltrækkende.

Dagen i dag var en af de dage, hvor jeg helt bevidst ikke trak i den hvide kittel. Det gør mig mere usynlig, mine kolleger ved godt, at så har jeg nogle punkter/møder, som bare skal nås. Ikke desto mindre lykkedes det mig at lægge min frokostpause sammen med sygeplejekonferencen, så jeg formåede at få kollegerne til at diskutere sygepleje (og sådan noget gør mig høj af glæde)

I morges netop da MUSsamtalen var forbi, stak en  af mine ældste kolleger hovedet ind på kontoret, og da hun så, at det var min leder og jeg, der sad der, udbrød hun: nåh så kan jeg godt komme ind og hente mine ting, jeg troede, der var MUSsamtale. Hvortil vi begge svarede; det er MUSsamtale, men med en latter i stemmen. De er alle så vant til, at vi indimellem snupper en halv time, hvor vi planlægger hvem gør hvad i forhold til det, vi skal og fagligt sparrer med hinanden om retningen for vores afdelings sygepleje. Kollegaen kom hurtigt ud af kontoret igen.

Det fortalte jeg en anden kollega sidst på dagen, hvorefter vi blev enige om, at jeg åbenbart ikke havde brug for MUS i andres øjne. Det udviklede sig til, at jeg nok var for gammel til MUS og udvikling. Hvorefter jeg sagde; egentlig kan man sige, at jeg var til MAS samtale, medarbejderafviklingssamtale. Så knækkede vi alle sammen af grin.

Nu ligger jeg i min sofa og diskuterer med mig selv, skal jeg gå en tur i mørket eller skal jeg give mig selv lov til at slappe af og genfinde det gode søvnmønster, jeg har haft i lang tid. Gårsdagens maraton med møde først i Hammel og bagefter symposium hjemme på sygehuset til 18.30 gjorde, at jeg ikke kunne falde i søvn hverken søndag eller mandag aften. Vi får se.

God aften til dig

PS tro det eller lad være, men denne nordmand, som holdt oplæg om statistik og på en rigtig humoristisk måde ( da jeg først havde sporet mig ind på det norske sprog) er professor i statistik og er uddannet civilingeniør. Det havde jeg ikke lige regnet med.
11 kommentarer:

 1. De sidste to-tre år af mit arbejdsliv havde jeg ikke meget til overs for MUS'en - syntes det var spild af tid for alle parter. Min chef kunne godt se pointen, så vi lavede det faktisk også om til en form for MAS :-)
  (Og vi havde skam også rigtige MAS'er, nemlig når folk sagde op. Så skulle man i HR for at fortælle hvorfor man ikke længere havde lyst til at arbejde på denne fantastiske arbejdsplads.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, for mig er det også en anledning til at se på, hvordan jeg trives i min funktion. Den skifter hele tiden i takt med ændrede krav til sygeplejen. Så det giver mening for mig stadig at have samtalen. Og da jeg jo ikke er klar til at stoppe, men gerne vil noget andet de sidste år, jeg er på arbejdsmarkedet (og de er ikke nu), så er det godt at vende alle muligheder. Der er ingen tvivl om at de gerne vil beholde mig til jeg er 67, om det så skal være med andre funktioner.

   Slet
 2. Vi har skam både MUS og LUS og TUS (teamudviklingssamtale). Jeg skal nok lade være med at sige offentligt, hvad jeg tænker om det.
  Jeg håber, du fik sovet, - så går det hele nu bedst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, næh jeg ved godt at mange steder, så giver det ikke mening med de samtaler. De er blot spild af tid i en travl hverdag. Min leder ændrer hele tiden indholdet i samtalen, så det faktisk mere bliver en fælles refleksion over sygeplejen og ikke bare fokus på at udvikle sig.

   Slet
 3. Min sidste MUS samtale ligger tilbage i 00`erne, den første var også i 00`erne, helt præcis har jeg haft hele 6 stk. gennem hele mit arbejdsliv. Nogle gange ville jeg gerne der havde været til sådan en MUS samtale, blandt andet for at tale om udvikling, kursus muligheder etc.
  MAS perioden rammer vi alle, dog vil jeg mene den skal være et supplement til MUS, er en person ved at trække sig tilbage fra arbejdslivet kan der jo stadig være udvikling i denne afvikling :-)
  Der har været nogle tanker fremme om, denne MUS ikke har den gavnlige effekt som tankerne var, da den vandt indpas, flere af de emner der blev vendt i de tanker jeg læste, ligger til grund for det private arbejdsmarked, og falder lidt i tråd med, hvor mange gange jeg har oplevet at være til MUS samtaler. Jeg har dog ikke en mening her. Har ikke haft nok af disse MUS samtaler, til jeg kan sige for eller imod.
  Håber du har fået sovet i nat. Ved det kan tage lidt tid at indhente det forsømte, men et par nætter med de timer du har behov for, så er du ovenpå igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Karin, jeg sov godt. Nu hvor min leder rent faktisk får afholdt samtale med alle hvert år, så ændrer behovet og formen, som jeg også skriver til Eva. Det synes jeg er godt.

   Slet
 4. Dejligt,a t du havde en god samtale :-) Jeg vil heller ikke sige offentligt, hvad jeg for mit eget vedkommende mener om MUS ...
  Jeg vil da gerne tro, at herren på billedet er statistikprofessor. Hans frisure er jo helt Einstein-agtig ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. fruen i midten, det er da luksus at få en time sammen med sin leder, hvor man snakker sygepleje. Men jeg ved godt at mange steder er det spild af tid, det er blot noget, der gøres for syns skyld.
   Du har jo helt ret, jeg havde helt glemt Einstein, som han faktisk brugte i sin indledning :-)

   Slet
 5. Også jeg har prøvet både MUS & MAS. Min erfaring er, at meget afhænger af lederen. Jeg ved ikke, hvordan det er i andre virksomheder eller det offentlige, men på min arbejdsplads synes jeg, at der er for stort fokus på mål og det målbare - der er så meget i folks jobfunktioner, som ikke er målbart, men det er ikke mindre vigtigt af den grund. Det er sådan en revisortankegang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eric, jeg er enig med at det afhænger af lederen (det er der faktisk meget, der er) Hos os er der fokus på hvordan man trives, hvordan man har det med sin sygepleje og evt på om der er områder, hvor man selv synes, man gerne vil udvikle sig.

   Slet
 6. Der er også TUS og GRUS.. teamudviklingssamtale og gruppeudviklingssamtale - vel egentlig det samme. For flere år siden skulle vi det sidste, nu har det fået et lidt mere fancy navn :)

  SvarSlet