torsdag, december 05, 2019

Fridagsbetragtninger

Decemberferiefridagene, som jeg altid tager i starten af december (fordi de ikke må tages fra uge 50 og frem) er dedikeret til at få huset gjort klar til juletiden. Denne gang er de blot blevet brugt på så meget andet, og det er helt fint. Min alder og de mange år vi har boet samme sted fortæller, at jeg har erfaring med decemberforberedelser, og jeg ved jo, at julen kommer uanset hvad og at vi altid formår at nyde højtiden og fokusere på samværet. Når man som jeg qua mit job aldrig har prøvet det at kunne holde fri både jul og nytår, så nydes julefridagene desto mere intenst og arbejdsdagene får et skær af julemagi med julepynt, julelys og julelækkerier.

Så jeg skal nok nå i mål med det, der betyder noget for mig. Og i år betyder det, at jeg gerne vil i mål med det, inden mine børn og min svigerdatter kommer hjem. Der er ting, vi skal gøre sammen hjemme, men vi skal også have tid til at nyde alt det, der foregår andre steder. En lille familie, hvor to er sygeplejersker og en er landmand, ja så er julefridage og decemberfriweekender ikke en selvfølge, så vi vil nyde de dage, vi får sammen.

Samvær er også på listen i eftermiddag, hvor jeg sammen med rigtig mange andre skal sende min tidligere leder godt af sted på pension. Hun har været en støtte og inspiration gennem de snart tyve år, jeg har arbejdet sammen med hende. Heldigvis har vi aftalt at ses privat og opbygge et seniorsygeplejenetværk, for det ved jeg fra andre sygeplejersker, at det er godt at have. Min fagforening har seniorgrupper med masser af foredrag og mulighed for at møde andre sygeplejersker, og der er stor tilslutning til grupperne. Undersøgelser har vist, at sygeplejersker er nogle af dem, der kan få problemer med at finde deres identitet efter arbejdsophør. Det at være sygeplejerske er så stor en del af ens identitet, at den skal redefineres, når man stopper. Når det så er sagt, så er den største glæde ved at have aftalt, at vi skal mødes, at jeg stadig får lov til at have hende i mit liv, for hun er en klog og skøn kvinde.

Lige nu gøres der rent i huset, og jeg sorterer papirer imens. Mit skab på arbejde kunne til sidst ikke lukkes, fordi jeg havde tonsvis af mapper i den. Nu er mapperne kommet med hjem, jeg har lavet første sortering og smidt en del ud. Nu skal jeg igennem anden sortering, så mapperne kan komme slankere og færre ind på arbejde igen.  Det er et led i gør-værelser-klar til jul. Efterhånden er der stuvet så mange ting ind på de værelser, inklusive store ting fra vores børn, som de ikke kan have i deres lejligheder. Den kortsigtede løsning bliver at få tingene sat i et rum, vi har andetsteds på gården, men det rum skal lige gøres rent først. Og så må de kære børn få taget stilling til, om det skal sælges eller til genbrug. De ligner deres forældre, så den proces tager tid. I går satte jeg ting op på loftet, og mentalt tog jeg skyklapper på, for det loftrum trænger så meget til en gennemgribende sortering. Jeg orker det bare ikke alene, så min mand og mine børn kommer til at sætte fridage af i foråret til den sortering. Ved fælles hjælp får vi vel lidt efter lidt reduceret i mængderne af mindeopbevaring.

Vi skal turde at gå glip af noget, siger Svend Brinkmann. Det øver jeg mig i, både i denne oprydningsproces og på arbejde. Således har jeg valgt at fastholde min fridag, selv om jeg havde meget lyst til at deltage i en temadag, som jeg ikke kom med til første gang pga smerter efter mit fald.  Det må sættes i rubrikken Nice to know og ikke Need to know.

Lidt i samme boldgade er min diskussion med mig selv, om jeg skal ringe til min læge eller ej. Jeg har stadig ondt, det har ændret sig, og jeg funderer over, om jeg stadigvæk kan fastholde, at det er slaget og musklerne, der gør ondt. Jeg tror ikke, at jeg trykkede ribben, men derimod at det gik ud over musklerne ved ribben og siden. Det irriterer mig bare, at jeg er nødt til stadigvæk at tage smertestillende og at jeg ikke helt kan greje, hvorfor det nu gør ondt andre steder, når jeg eksempelvis har arbejdet i plejen eller gået 6 km. Jeg må tage snakken med min fys næste torsdag, for jeg kan godt mærke, at det fylder og jeg bliver alt for opmærksom på, om jeg nu er mere kortåndet end ellers ved fysisk aktivitet. Pylrehoved, det er hvad jeg er.

Solen skinner  og lyser alt op udenfor. Det gør mig glad og nu må jeg hellere få ordnet rodebunken på gulvet i stedet for at lukke døren, så jeg ikke kan se bunken. God decemberdag til dig.

lyset har travlt hvis det skal nå at være opdateret på datoer inden jul.

6 kommentarer:

  1. Det er svært at tage sig sammen til at rydde ud og det er lige så svært at beslutte sig til hvad der skal ske med tingene. Jeg er ved at lære øvelsen - det gælder om at gøre sig hård: "Har du savnet det de sidste 20 år?" - "Nej!" - "Så skal det bare UD!"
    Stadig lettere sagt end gjort ... men man har det ret godt bagefter :-)
    Pøjpøj med helbredet - men gå nu til en læge, så du kan blive røntgenfotograferet; det kan jo godt være, at der skete mere, end du umiddelbart troede, og du er IKKE pylret!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, og jeg har endnu en del at lære i forhold til at være hård, men jeg øver mig :-)
      Tak, jeg ser lige an henover weekenden. Jeg tror stadig det er slaget, for det har jeg prøvet før med en albue, hvor det tog meget lang tid før smerterne gik væk.

      Slet
  2. Jeg faldt på klippegrund og ramte direkte med hele siden af brystkassen. Ingen brækkede ribben, men de havde fået en ordentlig trykseksten, så deres tilhæftninger var forstuvede (og det ene havde forskubbet sig). Efter de første dage, hvor jeg faktisk kun var (næsten) smertefri i stående stilling, blev det bedre, men ubevidst kompenserede jeg for det bevægelsesmønster, der gav smerter, så jeg brugte andre muskler, spændte i dele af kroppen, gik forsigtigt ect. og ikke underligt gav det skavanker såsom hovedpine, rygsmerter, overbelastning af det ene ben osv. Alt gik over, da forstuvningerne var svundet. Svømning hjalp gevaldigt.
    Mvh. og god bedring fra Kristine

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Kristine, og din historie bekræfter også den oplevelse jeg tidligere har haft med slag. Jeg har heldigvis ikke belastet sådan at jeg har fået de symptomer, du beskriver.

      Slet
    2. Jeg smiler og tænker på, hvad jeg fandt i et skab på loftet, da min mor flyttede fra vores barndomshjem. Jeg var 58! Og i skabet var der en fin vinterfrakke og en plisseret nederdel fra dengang, jeg var i 20erne. Hyggeligt at se igen :-) God arbejdslyst med sortering og oprydning.
      Og god bedring. Det er min erfaring, at slag og forstuvninger er længe om at hele eller forsvinde. Vi kommer nemt ind i nogle uhensigtsmæssige bevægemønstre. Men du skal selvfølgelig ikke ignorere dig selv.

      Slet
    3. Betty, åh ja jeg har også fundet tøj fra min ungdom hos mine forældre. Og min datter har gået i noget af det :-)
      Tak og jeg håbede faktisk på din mening, for det er også min erfaring, det tager lang tid om at hele. Jeg er bare så dårlig til at tolke min egen krops signaler og bliver bekymret for om jeg nu tolker rigtig, når alle andre siger gå til lægen. Jeg skal til fys på torsdag, så kan hun vejlede mig.

      Slet