torsdag, januar 16, 2020

Torsdagsstrøtanker

For ti år siden ville jeg så have troet, at jeg var der, hvor jeg er i dag? Inspireret af Ellens kommentar til forrige indlæg blev tankerne sat i gang. For er der egentlig sket noget livsomvæltende eller i det mindste overraskende ting i mit liv i de ti år? Er jeg egentlig ikke blot fortsat, som jeg dengang havde tænkt mig?

Min mand og jeg er gået ind i de ældres rækker i det årti, ville jeg have håndteret det anderledes, hvis jeg ved, hvad jeg ved nu?

Mine børn er i det årti blevet uddannet og voksne, de har på godt og ondt mødt voksenlivets udfordringer. Ville jeg have taklet min opgave som mor til voksne børn anderledes, hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved nu?

Mit arbejdsliv stod dengang foran en ny spændende epoke, jeg startede på diplomuddannelsen for ti år siden. Ville jeg ændre valgene, jeg tog efter det, hvis jeg vidste, hvad jeg ved nu?

Tankerne stiller flere spørgsmål end svar, for jeg ved det ikke. Måske ville jeg have handlet anderledes, måske ville jeg have valgt en anden vej, måske. For ville jeg have troet på spådommen om livet ud i fremtiden?

Nogle gange tænker jeg på, om jeg lader mig nøjes med den vej, jeg går ud ad. Andre gange tænker jeg på, om jeg glemmer at åbne mine øjne for de mulighedssprækker der er i mit liv for at dreje ind på en anden sti. Er det to sider af samme sag? At lade sig nøje eller at åbne øjnene for mulighederne?

Jeg ryster på hovedet, det er lidt for dybsindige tanker om livet en torsdag morgen. Det er nemmere at starte arbejdsplatformen og komme i gang med dagens hjemmearbejde, inden jeg skal til Mors.

Apropos Mors, så har vi grinet en del i den her uge over en notits på vores ugeplan. Advarsel: det her er sort humor, som ikke alle synes er sjov.

Ordet mors på latin betyder død. Derfor syntes flere kolleger, at det var lidt makaber, at der på ugeplanen i sidste uge stod Lene MORS. Meningen var jo, at jeg var Mors, ikke at jeg var mors. Jeg konkluderede så, at der så var rig lejlighed for mig til at synge: Jeg' live.

Og til indledningens sidste spørgsmål må jeg svare, jo, jeg er gået ad den vej, som jeg dengang havde tænkt mig. Men vejen viste sig at være anderledes, end jeg havde regnet med. Udsigten, vejens tilstand, de mennesker jeg mødte, den måde jeg gik vejen på osv. Det blev ikke som jeg havde tænkt, men det blev mit liv på godt og ondt, og det gjorde mig rigere på erfaringer.



mens vi venter på ... (at landmanden kommer hjem?)
mens vi venter på ... (sne, frost og kulde?)


7 kommentarer:

  1. Det kan sætte mange tanker i gang ...
    Det er helt sikkert, at hvis jeg havde vidst hvad jeg ved i dag, havde mit liv formet sig anderledes. Men bedre? Det er ikke til at vide. Jeg kan/vil ikke sige, at jeg har fortrudt noget, for der er også kommet godt ud af de beslutninger, der måske ikke var specielt kloge fra min side.
    Men man er hvor man er ... jeg var hvor jeg var, og jeg er sikker på, at mit liv som det er lige nu, er det perfekte liv for mig. Bortset fra de små bump på vejen, men det er vel dem, der gør os til mennesker ...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, der er helt sikkert ting, jeg har fortrudt og de har præget mit livsvej og mine valg. Men de har også sat positive spor i mig, så jeg i dag kan holde af den Lene, jeg er blevet. Det ændrer ikke på, at jeg ville ønske, at jeg havde handlet anderledes dengang.

      Slet
  2. Hanne, gode tanker og ord fra dig. Jeg tror det også gælder for mig, selv om jeg også har foretaget valg, som jeg godt dengang vidste var forkerte. Så der kan jeg ikke sige at det er i eftertankens skær, at jeg kan se de var de lette frem for rette valg.

    SvarSlet
  3. Nu hedder jeg jo Mors til efternavn, og som læge har det afstedkommet en strøm af vittigheder og spørgsmål i årenes løb. Det generer ikke mig, men min mand, som også er læge, bruger det ikke så meget, fordi han ikke rigtigt gider alle kommentarerne.
    Jeg er ansvarlige for den lindrende behandling af døende patienter på vores afdeling, så dr. død er tilsyneladende et ret fristende øgenavn. Det generer mig ikke, men jeg har dog en enkelt gang måttet bede om at det ikke bliver brugt når der er risiko for at patienterne kan høre det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Laura, det havde jeg helt glemt at du hed :-). Ja den sorte humor er ok, men det kan meget nemt misforstås, hvis andre, som ikke er personale, hører det.

      Slet
  4. Samme her - nogle ting i livet indtil nu, var planlagt, men langt de fleste tilfældigheder, der er spillet ind - og overordentlig mange uforudsete bøllebank, såvel som solstrålegaver fra skæbnen, har formet livet so far. Og sådan forbliver det nok :)

    SvarSlet
    Svar
    1. A + K, bøllebank og solstrålegaver kan hver især være med til at påvirke vores valg :-)

      Slet