lørdag, november 10, 2007

TRADITIONERNES HOLDEPLADS

En tur rundt i supermarkedet, og jeg kan tydeligt mærke, at Mortensaften er en aften, hvor der holdes gilde. Der er linet op til den traditionelle and og, hvad jeg først er blevet klar over nu, risalamande.

Min barndomsbillede af Mortensaften er et helt andet, det er nemlig min mormors fødselsdag, og så længe hun levede, var vi til spisning der, og det var forloren hare, desserten kan jeg ikke huske, men kiksekagen, erindrer jeg, var på kagebordet.

I aften skal vi have nyskudte ænder, en gråand og to krikænder, det skulle række til os fire. Waldorfsalat er de unges favorit, så ingredienserne til den røg også i kurven, og budding hører med til min barndoms yndlingsdesserter, og vore børn er også vilde med den, så den slutter måltidet af. Kiksekage har jeg aldrig prøvet at lave som voksen, så den må vente til en anden gang.

Mortensaften er egentlig ikke en aften, hvor vi sørger for at være sammen, men i aften er alle hjemme til måltidet, og når jægeren nu har sørget for noget mad, så kan vi lige så springe ud i menuen.

Har du traditioner for Mortens aften ?

19 kommentarer:

  1. Lækker menu du har sat sammen til i aften, og så budding, mums:-)
    Efter jeg flyttet for mig selv har jeg ikke gjort noget ud af mortens aften, men før den tid stod den altid på andesteg med det hele til.
    God weekend.

    SvarSlet
  2. Jeg har ikke fået budding, siden jeg var barn, en dag - snart vil jeg lave budding. Det lyder som en god middag i skal have og hyggelig ikke mindst, med hele familien i hus, skal det nok blive rart.
    Vi spiser altid and og ris a'la mande, det har jeg fået hele livet og jeg har selv lavet det i de seneste 25 år eller lign. Jeg er egentlig ikke særlig traditionsbunden, så jeg kunne sagtens spise alt muligt andet, men familien ville blive så ked af det :-)
    God mortens aften til dig.

    SvarSlet
  3. Ikke det der ligner - tradition her hos os. I dag vil vi prøve at stege anden på Weber-grillen og hvis det lykkedes, så er julemaden også derude den 24. december. Nemlig. God aften til dig og dine.

    SvarSlet
  4. Vi har ingen traditioner, men naboen har inviteret på andesteg. Hun har selv skudt to styk langel-ænder og tre styk sjæll-ænder :-D

    SvarSlet
  5. For første gang skal vi have Mortens aftens mad...and lavet på weberen..det eneste der så mangler er duften i luften (læs: i køkkenet)

    duften i luften = min favorit børnebog ;-)

    SvarSlet
  6. Det er første gang, mens vi har boet på øen, at vi skal have en and, som vi ikke selv har opdrættet. Vi stoppede med ænder sidste år, orkede det ikke længere.
    Nu har vi købt en landand, og det er spændende, hvordan den smager. Bagefter altid hjemmelavet is.
    Vi gør ikke noget ud af at samle familien, det er vi for langt fra hinanden til, så det må vente til jul. Men husbond og jeg..vi skal hygge. De små kartofler som skal brunes, de er allerede kogt og pillet i formiddags. Anden bliver langtidsstegt i ovnen, så den har også passet sig selv lige siden.

    SvarSlet
  7. Vi har, dessverre må jeg si, ingen Mortensmessetradisjoner i vår familie. For et par år siden ble vi invitert på Mortensgås hos noen venner. Hun er tysk og katolikk, og de feirer Mortensmesse på tradisjonelt vis. Det var en hyggelig opplevelse, og gåsen var veldig god. Her hos oss er det bare meg og min kjære i kveld, og vi skal spise fylt svinefilet.

    Hva er budding? Ordet minner om det vi kaller pudding, - men dem er det jo så mange slags av.

    Ha en fortreffelig kveld.

    SvarSlet
  8. Judith, jeg elsker budding ;-)også god weekedn til dig

    Helle, det er rart når familien kan samles, også en god aften til dig

    Sister bonde, vinterweber har vi stdig til gode, held og lykke :-)og også en god aften til jer.

    Rimkoger, det lyder ikke godt ;-) men jeg håber I får en hyggelig aften alligevel

    Anne held og lykke med grillanden :-) og god aften til jer

    Johanne, det lyder lækkert, jeg sidder her og bliver sulten :-) Ha en god aften :-)

    Hege, fyldt svinefilet det lyder lækkert. Og budding? Jeg tror ikke det er som pudding, mere som en slags stivnet vanillecreme ;-)

    SvarSlet
  9. Hege, her er et link http://da.wikipedia.org/wiki/Budding
    Ha en god aften :-)

    SvarSlet
  10. Vorses tradition består i rå mængder grappa limone og svinekød isursød sovs til aftensmad..... den har vi lige opfundet :-)))

    tihi fra ¨småsnalret Liselotte

    SvarSlet
  11. Altså Lizelotte, det der grappa limone er det noget drikkeligt? :-) Når jeg googler det på danske sider, gæt hvem der ligger i toppen ;-)

    SvarSlet
  12. Egen nedlagt and.... lyder altså bedre end supermarkeds and.... Vi har ingen traditioner - andet end det giver mulighed for at mødes

    SvarSlet
  13. Nej, vi har desværre ingen traditioner for Mortens aften - men jeg tror, vi skal begynde fra næste år.

    SvarSlet
  14. Egentlig har vi ingen traditioner - heller ikke hjemmefra.
    Men i år fik vi berberiandebryst med appelsinsauce - efter Karolinebogen.
    "Vi" var egentlig bare Yngste og undertegnede, idet resten er ude at rende. Men Yngstekæresten kom også med, og så måtte resterne fra i går også på bordet, da jeg kun havde købt 1 andebryst.
    Samtidig var det sidste aften før Yngstes studietur til Italien, så der var flere ting at "fejre".

    SvarSlet
  15. Marianne, og det er da den bedste tradition :-)

    Madame, Mariannes tradition med at mødes, den er i hvert fald god :-)

    Conny, det lyder lækkert, og god tur til yngste

    SvarSlet
  16. Mortens aften har aldrig været en tradition for mig. Hverken med mine forældre eller i min egen lille familie.

    Derimod har det altid været en tradition i at købe "Valghveder" på valgdagen og så spise dem til valgudsendelserne. Så det vil jeg holde fast i på tirsdag.

    SvarSlet
  17. fru green, jeg skal i aftenvagt på tirsdag,jeg ville ellers gerne have startet en tradition nu hvor vi alle fire skal stemme, men sådan skal det ikke være denne gang

    SvarSlet
  18. UPS Lene jeg er busted - afsløret som små-alkoholisk forstadsfrue med hang til vamle, italienske drikke... :-)

    Men maden var ihvertfald rigtig lækker - det er mange år siden jeg har lavet svinekød i sur/sød sovs sidst, men det blev rigtig vellykket!

    SvarSlet
  19. snikke snak Lizelotte :-) er det hvidvin eller en eller anden sød drik? helt seriøs, jeg kender det nemlig ikke.

    SvarSlet