søndag, november 18, 2007
UNDER EN DYNE
Det er koldt og tåget udenfor, sådan et kryb-under-dynen-vejr med en god film i DVDafspilleren. Dyner bruger vi masser af på arbejde, ikke til os selv, men til de patienter, der ligger meget og tungt i sengen, til de patienter, der har svært ved at falde til ro og til de patienter, der let får en øget tonus(spænding) i musklerne. Lejring har altid været et must for os, selv i travle perioder kunne terapeuterne se forskel på vore lejringer sammenlignet med ikke specialiserede personale på andre afdelinger.
Nu har vi så fået nye lejringsmetoder på afdelingen, de skal ikke erstatte de gamle, men supplere der hvor de gængse lejringer efter Bobaths principper ikke rækker. Lejringer i neutralstillinger er udarbejdet af en tysk fysioterapeut, som er Bobath instruktør, så også i de her lejringer gælder, at alle led og muskler skal lejres, så de forbereder patienten til at blive mest selvhjulpen som muligt.
Fysioterapeuten så, at plejepersonale tit og ofte lejrede patienten på ryggen, siddende i sengen eller på siden men ikke helt over på siden, og alle disse stillinger var ikke helt korrekte Bobath lejringer. Så hun udviklede en metode, hvor man med dyner, puder og håndklæder omslutter alle led, understøtter dem, så musklerne kan slappe af, og hermed give et bedre udgangspunkt for aktiviteter. Materialet skal tilpasses patienten og ikke omvendt, lidt lige som de madrasser og puder der tager hensyn til, at når vi ligger på siden, så er vi ikke en lige streg set fra siden, men der er hulrum ved nakken, i lænden og under hoften. Og disse principper kan vi bruge til at lejre patienten i alle mulige stillinger. Vores opgave er nu at lære metoden, principperne og finde ud af, hvornår de forskellige metoder skal bruges, og om de hjælper. Indtil nu har vi haft succes med det at give urolige patienter en bedre hvile, og det er også en lettelse for personalet.
Jeg har før prøvet at beskrive lidt af det at lejre en patient her.
Ha en god søndag.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Har læst dit tidligere indlæg med stor interesse og er spændt på hvilke resultater i opnår. Har efterfølgende selv prøvet at tænke over hvor vores dyner ligger omkring os når vi skal hvile - og det er sjove observationer at gøre sig. Som altid et spændende indlæg her hos dig Lene. God søndag til dig og dine herfra .....
SvarSletJeg ved hvor stor forskel det gør, at man lejres rigtigt, så det er meget interessant læsning og jeg kan lide, at I bruger tilstrækkeligt med energi på den del af sygeplejen. Det er dejligt at læse :-)
SvarSletNyd din søndag, Lene :-)
Tak i lige måde fru koch. i dag skal alt jo være evidensbaseret, altså dokumenteret at det virker. Vi har talt om vi kunne lave en undersøgelse, men omvendt vi synes jo alle skal have lejringen hvis vi mener de trænger dertil.
SvarSletLiselotte, jeg synes det er vigtigt, og jeg tror også de fleste af mine kolleger mener dette, men folk udefra bliver sommetider forundret over så meget vi gør ud af lejringen.
Hej Lene.
SvarSletDer er en lille pris til dig på min blog. Kunne ikke lige hitte din mail-adresse, så du får besked her. Fortsat god søndag. :-)
Spændende læsning, som var lærerigt, gav stof til eftertanke med kønne billeder. Fortsat god søndag til dig...
SvarSlettak i lige måde Puk
SvarSletDejligt at læse Lene. Der er bare så godt at ligge godt, de fleste af os kan selv "møffe" os på plads, godt I vil og kan hjælpe dem der ikke kan.
SvarSletMeget smukke billeder, du har taget - og hvor er det dog godt, at man nu ved, hvor meget mere hvile patienter får ved den helt rigtige lejring.
SvarSletDejlige billeder - og fin beskrivelse af noget som kan gøre alverden til forskel for jeres patienter!
SvarSletAnne,madame og et cetera tak :-)
SvarSletHåber du har haft en god søndag lene,- og fik gået en lang tur:-)
SvarSletFlot indlæg du har skrevet.
Tak Judith, jeg fik både gået en tur og hygget mig med film og strik.
SvarSlet