Det kan ikke passe, at æ kartoffelwoman ikke kan lave kartoffelsuppe, så æ kartoffelman og kartoffelbørnene nyder suppen. Men fakta er, at det er mange år siden, rigtig mange år siden, at jeg har forsøgt mig ud i denne ret. Suppen bliver en tynd gang pjask, som ikke smager af noget og som heller ikke giver mæthedsfornemmelse og dermed ikke gør det ud for et hovedmåltid.
Kan du hjælpe? Sidder du med den mest lækre opskrift på kartoffelsuppe eller tilbehør, så er jeg villig til at prøve igen, for jeg har sådan en lyst til en god, smagfuld og nærende kartoffelsuppe.
Livet i kartoffelland går sin rolige gang, der sorteres kartofler, men i og med at mængden af kartofler jo ikke er, hvad det skulle have været, så er der ikke så travlt. Kartoflerne sorteres i størrelse af en maskine, men kvalitetssortering står landmanden for. Sammen med en medarbejder sidder han ved et sortérbånd, hvor kartoflerne ruller hen over, og alle grønne, revnede eller knap så pæne kartofler bliver sorteret fra og ender som føde for kreaturer. Spisekartoflerne kommer i storsække(1000kg) og går videre til en grossist, som pakker dem i mindre portioner, som er mere handy for jer kartoffelspisere ;-)
Sygdomme florerer på min afdeling som andre steder, og jeg har lige sagt nej til en dagvagt i morgen. Har jeg dårlig samvittighed? Nej, for jeg havde planlagt fridagens aktivitet, men jeg har ondt af mine kolleger, for det bliver hårdt, hvis der ikke findes en afløser. Selv med vikardækning er det svært, for de er ikke inde i specialet, og så bliver det de andre sygeplejersker, der må trække læsset.
Nu vil jeg nyde at kunne se en sen film, for søvnen hoppede på mig først på aftenen, så jeg er frisk og håber, du kan hjælpe med en god opskrift.
Du skal kombinere kartoffel med pore og løg, så bliver det en fantastisk velsmagende og fyldig suppe. Svits pore og løg. Tilsæt kartofler og boullionvand og lad koge. Blend det hele med stavblender, jævn ved at koge op med mælk og smag til med salt, peber, hvidløg og timian. Kan med fordel laves i stor portion og fryses ned.
SvarSletOppskrift og oppskrift, fru Potet. Men min ligner til forveksling den som Jane har her. Det viktige er å ha nok poteter og purre i, så det blir tykt og fint. Og så skal det innrømmes at jeg sper med fløte og ikke melk. Da blir den tykkere og fetere og smaker mer. Men det siste kan bli mellom oss.
SvarSletstavblenderen er livsvigtig.
SvarSletog jeg sætter også lige flødesjatten i uundværlig parentes sammen med Hege.
og porrer og løg, ja.
og en god boullion, forstås.
og så smager tynde bacontern og purløg i milde drys henover ret pænt.
det er nærmest min livret. på alle tider af døgnet.
Jeg støtter fuldt op om Hege og Regitze:)
SvarSletJeg har en, men jeg kan ikke skrive den her! Så smid mig en mail, så sender jeg!
SvarSletDårlig samvittighed skal du ikke have. Hvis du ikke får dine pauser så lægger du dig også bare og så er det en erstatning for dig der skal findes :-)
SvarSletNår man på google skriver kartoffelsuppe, kommer der et hav af opskrifter frem. Mon ikke du derud af, kan kombinere din helt egen suppe. Mange af dem lyder godt nok lækre, så mon ikke jeg skulle prøve.
SvarSletJeg vil ikke gentage det som allerede er skrevet, men de opskrifter er som hevet ud af min mund :-) God fornøjelse med kartoffelsuppen "kartoffelwoman".
SvarSletJeg blander også gerne med jordskokker, så får suppen sådan en nøddeagtig smag. Ellers synes jeg at det er vigtigt at koge med en fransk suppevisk så der kommer lidt smag på.
SvarSletDu mangler da bare suppestenen!!
SvarSletHar du ikke sådan én liggende i vindueskarmen?
;-)
____
I swear you could taste the chicken and tomatoes
And the noodles and the marrowbone But it really
wasn't nothing but some water and potatoes And the
wonderful, wonderful soupstone
Hanging from a string in my mama's kitchen, back
in the hard time days Was a little ol' stone 'bout
the size of an apple, it was smooth and worn and
grey There wasn't much food in my mama's kitchen,
so whenever things got tight Mama boiled up some
water, put in the stone and said "Let's have
some soup tonight"
And I swear you could taste the chicken and
tomatoes And the noodles and the marrowbone But it
really wasn't nothing but some water and potatoes
And the wonderful, wonderful soupstone
It had been in the family for a whole lotta years,
so we knew it was a nourishing thing And I
remember mama, as she stirred it in the water, and
we could all hear her sing "Its a magical
stone and as long as we got it, we'll never have a
hungry night Just add a little love to the
wonderful soupstone and everything will be
alright"
And I swear you could taste the chicken and
tomatoes And the noodles and the marrowbone But it
[ Lyrics provided by www.mp3lyrics.org ]
really wasn't nothing but some water and potatoes
And the wonderful, wonderful soupstone
So it carried us all through the darkening days,
'til finally the sunshine came And the soupstone
started into gathering dust, but it hung there
just the same And ever since then the food's been
plenty, but every now and then I find That mama in
the kitchen with the wonderful soupstone, drifts
across my mind
And again I can taste the chicken and tomatoes And
the noodles and the marrowbone But it really
wasn't nothing but some water and potatoes And the
wonderful, wonderful soupstone
And again I can taste the chicken and tomatoes And
the noodles and the marrowbone But it really
wasn't nothing but some water and potatoes And the
wonderful, wonderful soupstone
Jamen du gør da bare som der skrives herover med fløde og ikke mælk. Suppesten oveni. Måske lidt selleri også. Tilbehøret er vigtigt. Bacontern er herlige, rød peberfrugt i tern er også godt.
SvarSletJeg plejer at kalde retten for tømt grøntsagsskuffe. Alt der egner sig af rester ryger ned til kartoflerne. Ikke for meget væde, det kan altid tilsættes hvis den skulle blive for tyk. Det plejer at fungere.
Sæt igang potatinde.
Hej Lene,
SvarSletjeg skærer skrællede kartofler,ca 4-5 store,i små terninger,skæerer 2 porrer i "skiver" svitser begge dele sammen i plantemargarine,ikke brune,rører derefter en god spiseskefuld mel i og saa hælder jeg en rigtig god hjemmelavet kyllingboullion i,salt og peber og så står det og simre ca,45 min.Smag til igen med salt og peber og server med hjemmebgte boller.
Ann i Vancouver (pt i DK)
Kære Lene jeg tror da at missionen er lykkedes med alle de dejlige opskrifter du her har fået. Og et ekstra plus: Alle skal vi afsted for at købe de gode kartofler fra det nordlige danmark! Hvad skal man sige: 2 fluer med eet smæk! God appetit og nyd at du har lært at sige nej til vagter udover dem du har i forvejen. Dygtig pige - du får et kram herfra.....
SvarSletDet var da et rigtig godt indlæg du fik lavet der. Nu vil jeg da også prøve kartoffelsuppen af en dag, og hvis den også kan fryses, ja så bliver det en stor portion, det er helt sikkert:-)
SvarSletKa du have en god aften
Tusind tak for alle jeres gode forslag, slaget skal stå i morgen har jeg bestemt, så får vi at se :-)
SvarSletOg velkommen her jane og Henning, jeg kan ikke huske om I har kommenteret før her, men man kan vel aldrig blive budt velkommen for tit ;-)
Suppestenen ved jeg ikke lige hvor jeg skal købe ;-)