onsdag, oktober 10, 2007

VASKEDAG

Når jeg tænker på min svigermor og hendes ni børn og vaskedagen med gruekedlen, så tænker jeg, godt det ikke er mig. Jeg smider tøjet i maskinen, trykker på knappen, og så kan jeg lave andre ting, til tøjet er klar til at hænge op. Ikke desto mindre synes jeg, at jeg bruger meget tid på vasketøj, sortere, putte i, tage ud, hænge op, lægge sammen, lægge på plads, stryge osv. Men i dag ryger alt jo også til vask, så snart vi har haft det på en enkelt gang, dengang brugte man at hænge til luftning, og tøjet blev brugt flere dage i træk.

Mit første barndomshjem var et hus i to plan. I stuen var et børneværelse, et soveværelse, et badeværelse, et køkken, en stue og en spisestue. I kælderen var et kontor/fotorum til min far, et værelse til den unge pige, et stort fyrrum, som også blev brugt, hvis der var mange gæster, et viktualierum og en vaskekælder.

I vaskekælderen stod fremskridtet, en halvautomatisk vaskemaskine. Som jeg husker det, så bestod det automatiske i, at den selv vaskede tøjet. Vi skulle lukke vandet ud og komme skyllevand i. På maskinen var fastgjort en ”vridemaskine” her kom tøjet igennem to ruller, mens man drejede rundt og fik vredet vandet ud af tøjet, og herefter skulle tøjet hænges op enten i kælderen eller udenfor.

Da vi efterhånden var oppe på 5 børn, og huset blev for trangt, byggede mine forældre selv hus, da jeg var 14. Her var der værelse til hver enkelt, en stor stue, et kombineret køkken/spisestue, hvilket var nyt der først i 70erne, et lille gæstetoilet og et badeværelse. Men vaskekælderen var sløjfet, nu stod den helautomatiske vaskemaskine på badeværelset, og tøjsnore hang hen over badekarret. Viktualierummet eksisterede heller ikke mere, til gengæld var der lidt flere skabe i køkkenet.

Indimellem kunne jeg godt bruge en vaskekælder med tørrerum og et lille viktualierum, men også hos os er der prioriteret med større værelser, badeværelse og stuer.
Så vaskemaskinen står i bryggerset og gør sit arbejde, og nu må jeg vist til at gøre mit.

Hvordan har du indrettet dig med vask og tørring af tøj?

18 kommentarer:

  1. Ja, et viktualierum ville være pragtfuldt, jeg savner det tit... Også her står vaskemaskinen og tørretumbleren i bryggerset, som hos os er i kælderen, der er også plads til lidt snore og et strygbræt... Jeg har i årevis været fortaler for, at vi indførte mere end en vasketøjskurv, således at man kunne grov-sortere allerede når tøjet blev lagt til vask. Det er aldrig blevet og nu tror jeg det er for sent at ændre, men det ville gøre det meget lettere, sådan lige at sætte en maskinfuld over.

    SvarSlet
  2. Vi har også vaskemaskine og tørretumbler i bryggerset. Tørretumbleren er mest af alt et statussymbol :-) den bruges kun, når vejret slet ikke arter sig. Jeg har tørresnore på en overdækket terrasse, så det plejer at gå.
    Jeg savner et viktualierum/spisekammer, for hvor skal køkkenskabene kunne rumme meget.

    SvarSlet
  3. Ja tænk engang hvor stort et arbejde vask var førhen. Vi er kun to personer, og vi klarer al vask på et vasketeria. Så er 4-5 maskiner ordnet på ingen tid, tørt og lagt sammen.

    SvarSlet
  4. Vi har et stort vaskehus hvor der er fem kurve til sortering sf tøj. Det fungerer og alle smider det sorteret til vask i de rette kurve. Kulørt, håndklæder, hvidt 40, hvidt 60, og sort.
    Det er en stor lettelse.

    SvarSlet
  5. Dejligt og genkendeligt at læse med i. Vi er jo også samme årgang - tror jeg. Men mit bryggers har jeg vist fortalt dig om, der står vaskemaskine og tørretumbler. Den bruger jeg nødigt. Hænger tøj udenfor i carporten stort hele året. Det har jeg det bedst med.

    SvarSlet
  6. Din historie vækkede mange genkendelige billeder. Jeg har desværre ikke et bryggers.Vaskemaskinen er placeret i køkkenet idet vi på badeværelset har prioriteret et stort badekar. Nogen tørretumbler har jeg ikke plads til. Jeg har vaskedage (hver 5 dag), hvor jeg vasker 10-14 maskiner og går så på vaskeri og får dem tørret. Men dagligt har jeg en maskine kørende som så hænger på tørresnor.... Jeg ville elske et rum, som Ellas med kurve til hver tøjstil og så bare ind med det.... men pladsen??

    SvarSlet
  7. Ja, de "gammeldags dyder" kunne godt få en renæssance i moderne byggeri. Selv om jeg bor i et (æld)gammelt hus - har jeg desværre kun et badeværelse som "vaskeri" -og ingen tørretumbler. Med to store børn i huset er "Mount Vasketøj" næsten umuligt at bestige - det vokser simpelthen op så snart jeg vender ryggen til. Jeg tørrer selvfølgelig helst i fri luft - men er sommetider nødt til at tørre indendøre hvis vi skal have tørt tøj på kroppen - min drøm er et lille kombineret redskabs- og tørreskur hvor jeg altis kan have tøj hængende under tag.

    SvarSlet
  8. Jeg kommer fra en familie med seks børn, og gruekedel i kælderen ;-). Vaskedagene var en pest for mine søstre og mig. Vi stod med en vaskebræt og vaskede sokker en ½ eftermiddag.
    Her i det tyske findes der næsten ikke et hus uden kælder . Vi har vores vaskemaskine og tørretumbler i kælderen. Haverne er til gengæld ikke så store, at der kan blive plads til et tørrestativ. Vasketøj udenfor ses sjældent .

    SvarSlet
  9. Jeg har altid ønsket mig et hus med kælder og plads til viktualierum. Men økonomien og situation ville at jeg endte i et rækkehus uden disse vidundre, så min vaskemaskine og tørretumbler står på badeværelset. Før jeg fik barn brugte jeg aldrig tørretumbleren, nu er den i sving hver eneste dag og mange gange i weekenden.

    Da jeg boede i Spanien fik jeg faktisk engang en bøde for at hænge vasketøj op på altanen på den 'pæne side' ud til gaden.

    SvarSlet
  10. Vi har et fyrrum ude i laden, og der er både vaskemaskine og tørretumbler, men jeg kan ikke huske, hvornår den har fungeret.... Vi tørrer helst tøj ude, men ellers på et stativ inde. Da yngste boede hjemme, var det suverænt hende, der stod for vasketøjet, da den største andel jo var hendes, og hun ville hellere, det end f.eks. tømme opvaske maskinen, nu er gemalen og jeg fælles om det...

    SvarSlet
  11. Vi bor i et gammelt hus fra 1922, så vi er velsignet med en vaskekjeller. Men det er også litt tungvint å bære tøyet ned fra andre etasje til kjelleren for å tørke det. Om sommeren henger vi tøyet til tørk ute, om vinteren i kjelleren. Vi har også en tørketrummel. Den bruker vi bare om vinteren til store ting som er tungvinte å henge opp.

    Og her om dagen gikk vaskemaskinen i stykker. Det må bli ny! Men den kommer ikke før over helgen, så i dag må jeg bære tøyet over til naboen for å vaske der.

    SvarSlet
  12. Tak for alle jeres kommentarer, det er rigtig sjovt at høre om forskellige måder at indrette sig på, men godt at vi ikke som Rikke risikerer en bøde her i Danmark, og velkommen her Rikke :-)

    SvarSlet
  13. Her i det store Nordamerika er alle vaskemaskiner og toerretumblere enormt store og alle vi der er saa heldige at have eget hus har et Laundry Room til disse ting.Jeg maa indroemme at naar vejret er til det (det er det ikke altid,da vi jo bor i tempereret regnskovsklima) haenger jeg sengetoejet ud og nyder duften at det samme aften i en ren seng! Da vores yngste soen stadig boede hjemme frabad han sig udetoerret sengetoej,fordi det ikke blev bloedt nok,men var som han sagde "Crunchy" !!!!
    Ann i Vancouver

    SvarSlet
  14. Ann, så vores fordomme om at alt er stort i Amerika, den holder i det her tilfælde ;-) Jeg elsker også duften af udetørret sengetøj, men for det meste bliver det tørretumblet

    SvarSlet
  15. Min søster og hendes mand boede en overgang i Gentofte i en lejlighed på 2. eller 3.sal. Der var det ikke tilladt at tørre tøj på altanen. Det gjorde de nu alligevel, men så fik de en påtale, da der var en af de andre beboere, der havde klaget.... Det er da at gå i små sko...

    SvarSlet
  16. Jette, når jeg hører sådan et forbud, så tænker jeg altid, hvorfor? Er der en forklaring jeg kan godtage eller hvorfor?

    SvarSlet
  17. Vi har et kaempe bryggers, som blandt andet huser vaskemaskinen og toerretumbleren. Jeg kan godt lidt at toerre toejet ude, naar der er vejr til det, men det sker ikke saa tit, da det ikke er saerlig hoefeber og asthmavenligt. Ergo koerer tumbleren naesten lige saa meget som vaskemaskinen. Jeg har snore i bryggerset, men de bliver sjaeldent brugt. Skal det toerres paa snor, saa skal det toerres ude, synes jeg. Jeg elsker at ordne vasketoej. Har faktisk gang i den helt store vask i aften!

    SvarSlet
  18. Tina, når først jeg kommer i gang, så kan jeg godt lige at lægge tøj sammen, men jeg laver godt nok mange overspingshandlinger ;-) Et kæmpebryggers kunne være dejligt, men jeg må til at tegne og flytte rundt med brikker, så jeg kan få indrettet bryggerset godt.

    SvarSlet