torsdag, januar 02, 2014

NOGET OM ARBEJDSVEJEN OG FEEDBACK

Lige nu er jeg for træt til at researche til indlægget, så det bliver med det, der er inde i hjernen lige nu (hvilket vil sige meget lidt). Jeg har en bil, hvor man se, hvor meget disel man bruger pr. kilometer, og så har bilen også fartpilot. Det gør, at jeg nu interesserer mig for, hvordan kørsel påvirker forbruget. Jeg kan se, at når jeg styrer speederen, så stiger forbruget om end jeg synes, at jeg holder foden stille, hvorimod når fartpiloten gør arbejdet, daler forbruget. Jeg kan se, at kørsel i by med lyskryds eller kørsel på veje med mange biler, som kører ujævnt, er ensbetydende med øget forbrug. Jeg kan også se, at jeg ikke skal stige i fart meget langsomt, men at det handler om at komme op i fart rimelig hurtigt.  Det ved du helt sikkert alt om, men det har aldrig interesseret mig før nu. Man kunne kalde det feedback læring. Fordi jeg prompte får feedback, lægger jeg mærke til det, og jeg ændrer også adfærd. Det ved jeg, at jeg har læst noget om. Når hjernen får feedback, sker der ting og sager i hjernen, eller med en mere neurofysiologisk talemåde, man kan se aktivitet i visse hjerneområder. Bl.a. har man forsket i spejltræning, dvs. at patienter med en venstre lammet arm lægger begge arme på bordet, placerer et spejl mellem armene, så de nu kan se deres raske højre arm, og i spejlet kan de se spejlbilledet af højre arm, men hjernen oplever det som den venstre arm. For det er det fantastiske, man har kunnet se aktivitet i den del, der er ansvarlig for bevægelse af venstre arm. Det er ikke noget, man arbejder med i det akutte, men jeg synes, at det lyder spændende.

I dag har jeg skullet færdiggøre støttemateriale til vores overtagelse af trombolysebehandlingen, jeg har skullet tænke i praktiske og konkrete løsninger til at gøre arbejdsgangene lettere. Blandt andet har jeg udtænkt en tjekliste, sådan en har vi i forvejen, men nu har jeg prioriteret den, den er delt op i, hvad skal man nå de første 12 timer, hvad skal man nå de første 24 timer og hvad skal man nå, inden patienten bliver udskrevet eller overflyttet (det sidste kommer til at ske meget hurtigere nu). Jeg har sat farver på, så tjeklisten nu fremstår med en rød blok, en gul blok og en grøn blok. På den måde skulle mine kolleger gerne hurtigt få et overblik over, hvad der mangler at blive lavet. Lige nu er de meget begejstrede, men vi må se, når skemaet skal stå sin prøve i praksis. Jeg håber, den giver feedback og ansporer til, at alle punkter bliver nået inden for tidsrammerne.

God aften til dig (jeg har lige mistet overblikket over, hvor langt vi er nået med juledagene, men juletræet står her stadig)

P1070521

14 kommentarer:

  1. Bare innom for å ønske deg Godt Nytt År, Lene. Har lest meg nedover og forstår du har hatt mange gode juledager. Takk for all bloggkontakt i året som gikk.
    Nyttårsklem fra Elisabeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak Elisabeth, og godt nytår til dig :-)

      Slet
  2. Dine bemærkninger om hjernens arbejde minder mig om den bog, jeg læser i øjeblikket: Dr. Zukaroffs testamente af Peter Lund Madsen. Den er meget spændende - en bog om menneskehjernen for almindelige mennesker. Men alligevel fyldt med virkelig mange faglige afsnit, som gør min hjerne træt. Jeg kan godt mærke, jeg ikke er vant til at kapere store mængder fagligt stof på kort tid.
    Det, du skriver om spejltræning, lyder vanvittig interessant - tænk hvis man kan genoptræne på den måde.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, den bog står på min hylde, jeg kom aldrig godt i gang med den, måske skulle jeg prøve igen :-) Man bruger spejltræning nu til armtræning, men det er jo ikke alle, der har gavn af det.

      Slet
  3. Jeg studsede også over den med genoptræning ved hjælp af et spejl - det er da lidt vildt, hvis det i virkeligheden er så enkelt, som du beskriver det her! Fascinerende opdagelse, som jeg håber, der bliver arbejdet mere med.
    Jeg ÅD Dr. Zukaroffs testamente ... mange siger, den er for lang - jeg syntes den var alt for kort :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, desværre er det ikke så let, men spejltræning er som jeg læser det et supplement til mange andre former for genoptræning. Og jeg må have fundet bogen frem igen ;-)

      Slet
  4. Nej, hvor lyder det bare spaendende Lene, det med spejlene.

    Rigtig godt nytaar til dig og dine.

    SvarSlet
  5. Jeg kan sagtens forestille mig det med spejlene, hvor lyder det genialt. Hjerneforskning er spændende; godt vi har forskerne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hanne, hjernen er fantastisk og forskning må der til :-)

      Slet
  6. Det må være dejligt at have en kollega som dig.

    Juletræet er for længst væk her, men hyacinter har jeg, - lige som du.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Eva, og hyacinterne dufter vældigt i stuen :-)

      Slet
  7. Det er da tankevækkende, hvad spejle kan gøre. Det er et spændende og vigtigt område, du har kastet din energi og arbejdskraft over.

    SvarSlet
    Svar
    1. Susanne, vi bruger det så ikke i akut afsnittet, men jeg arbejder et spændende sted :-)

      Slet