søndag, januar 10, 2016

Snefri søndag

 

lørdagssne 090116

Det er nu en sandhed, der skal tages med et gran salt, for der ligger stadig sne, men ikke meget, og helhedsindtrykket er ikke hvidt, men snarere lidt halvsnavset og vådt. Søndagen er startet som vanligt med blødkogt æg, rugbrød og rundstykker. Havde min søn været her, havde han sagt: ahh mor, blødkogt? Nej jeg kan ikke koge et blødkogt æg, det bliver altid kogt mere, for jeg hader, hvis det er for blødkogt. Aviser har vi ikke, så om lidt surfer jeg rundt på nyhedssiderne, men inden da har jeg læst de sidste kommentarer på forrige indlæg. Og straks popper nye ideer op om indlæg.

Betty og jeg kom omkring A. Antonovsky og oplevelsen af sammenhæng (OAS), og jeg måtte dykke ned i hukommelsens gemmer for at finde, hvad han oprindeligt sagde. For jeg har brugt hans teori i forhold til, når vi udskriver mennesker med få eller ingen mén efter deres apopleksi til hjemmet. Her har vi fokus på, hvordan de skal håndtere den viden, de har fået og få det omsat til deres hverdagsliv. Og her har jeg brugt A.A. Jeg har tidligere fortalt om, at når vi zapper rundt, så nedsætter vi evnen til at kunne koncentrere os, så i dag gør jeg noget for første gang; jeg har kopieret passager fra tidligere indlæg, så du ikke skal zappe.

A.A. sammenligner livet med en flod. Hvor nogle mener, at sundhedssystemets opgave er at hive folk op ad floden, og andre mener, at vores opgave er at finde ud af hvorfor folk falder i floden, så mener A.A. at floden er livet. Vi kan ikke undgå at komme i oprørte vande eller være ved at gå under eller komme ind i forurenet vand. Spørgsmålet er hvorfor klarer nogle folk sig gennem disse udfordringer, mens andre opgiver eller bukker under? For A.A. er det en stærk Oplevelse af Sammenhæng, der er afgørende for vores håndtering af de stressfaktorer, vi uundgåeligt vil møde i livet. Hvis vi i mødet med udfordringer og problemer kan begribe dem, håndtere dem og se noget meningsfuldt i den opgave, da kommer vi styrket ud af mødet. Faktisk mener A.A, at OAS dannes gennem hele vores liv frem til voksenlivet, og at jeg som sygeplejerske i det korte møde, jeg har med patienterne, ikke kan øge deres Oplevelse af Sammenhæng, og så dog.

fra dette indlæg

Det ”dog” har jeg diskuteret med andre sygeplejersker, og jeg har også fundet andre, der har tænkt tanker om dette:

Men for at sundhedsarbejdet kan udvikle sig, må borgerens forståelse omkring mekanismerne for 'det gode liv' inddrages. Hermed tegnes et sundhedsarbejde der ligger i spændingsfeltet mellem naturvidenskabens forklaringer og hermeneutikkens forståelse. Begge dele er vigtige, for det er her sundhedsarbejderens fag møder borgerens sag. Borgerinddragelse kan give sundhedssystemet et udfordrende modspil som, hvis det bliver håndteret korrekt, kan bringe nytænkning ind i måden at arbejde med sygdom og især sundhed på.

Hermeneutikken er filosofien om, at vi alle forstår og lærer ud fra en forforståelse. Det jeg tidligere har beskrevet som lommelygteperspektivet:

Jakob Birkler forklarede hermeneutikernes filosofi med, at vi alle har en forforståelse, som vi tager med ind, når vi lærer og at vi derfor ikke nødvendigvis har den samme forståelse efterfølgende, selv om vi har hørt, set, læst det samme. JB illustrerede det med, at vi hver har en lommelygte, den retter vi mod det, vi skal forstå, men jeg lyser måske på emnet fra én vinkel (min forforståelse af emnet), du fra en anden vinkel og dermed oplyser vore lommelygter ikke det samme.  Uanset hvor god vores lommelygte er, kan den aldrig oplyse alt, vi ser alle kun en flig af virkeligheden. Så hvis vi skal nærme os en fælles forståelse, er vi nødt til først at erkende, at vi alene har ikke hele sandheden, at vi hver især kun ser en flig af sandheden og at vi derfor må lytte til hinandens forståelse og spørge ind til den, for måske derefter at opnå en fælles forståelse og måske blive klogere.

Summa summarum: Så i min forforståelse af en god udskrivelse skal der følgende til; jeg som sygeplejerske skal fortælle patienten om det, der er sket. At han har haft en blodprop/blødning i hjernen, hvor den sidder, hvilke skader den evt. har forårsaget (eks. træthed som ofte først dukker op senere) og hvilken viden vi har om, hvordan han kan minimere risikoen for, at en ny blodprop dukker op (gennemsnitlig får ca 10 % en ny apopleksi ). Dernæst skal jeg få patienten til at fortælle, hvordan han opfatter det, hvordan passer den viden med hans liv. Og sammen kan vi måske finde frem til en måde at ”være i floden” på. Jeg har mennesker, som absolut ikke vil holde op med at ryge, men som vil fokusere på kosten og motionen, det er deres valg. Hovedsagen er, at de er eksperter i deres liv og de skal føle, at de kan begribe, hvad der er sket, de skal føle at de kan håndtere det, der er sket, og den måde de vil leve videre på, skal give mening for dem. Når vi så det i hverdagens udskrivelsessamtale? Det er jeg ikke så sikker på, at vi altid gør. Men det er ikke det samme som, at vi ikke skal stræbe efter og bestræbe os på at nå det.

Så fik du lige dagens tekst fra mig, ha en god søndag. Nu vil jeg tage mig sammen og gå en tur i det våde og blæsende søndagsvejr.

lørdagssne3 090116

16 kommentarer:

  1. Det er sjovt, som du sender os allesammen afsted med tanker og forskellige veje, - og også dig selv.
    Søndag går på hæld, og jeg suger det sidste ud af den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, det er dejligt at lade sig inspirere :-)

      Slet
  2. Lene - fantastisk som du kan sætte gang i mange små grå - hold op det er lærerigt. Fortsat god søndag KH Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Anette, og i lige måde. Vi har godt af at få de grå i svingninger :-)

      Slet
  3. Det var dybsindige tanker på en søndag ... og meget mere sygeplejerelaterede end dem i går, hvor jeg godt kan se, at jeg nok røg lidt mere op af stolen end nødvendigt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, det er bare godt at blive modsagt, så får du mig til at tænke mere :-)

      Slet
  4. Det er spændende, hvad vores forforståelse bringer med. Og netop vores forskellige forforståelser er anledning til mange misforståelser. Det synes jeg er tydeligt på den politiske scene.
    Jeg kan huske, vi snakkede om dengang, jeg arbejdede, at vi med vores skriftlige materiale måske ikke ramte de patienter, som havde meget kort eller ingen uddannelse.
    Det gør hele forskellen, at man som personale finder ud af, hvor patienten befinder sig. Det kan jeg høre, I gør rigtig godt.
    Det er et spændende billede med livet som en flod.
    Tak for et godt indlæg ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak, Betty. Der er helt sikkert social ulighed i forhold til den sekundære forebyggelse,og det af mange grunde, blandt andet det du påpeger.

      Slet
  5. Jeg føler alt i dag er skemalagt, og der er ting der ikke passer ikke ind i kasser/skemaer, vi er jo individualister. Bare der var tid til at tage sig af den enkelte patient/klient/bruger/borger.
    Her søndag morgen var der kun små klatter sne tilbage på plænen etc. Der kom en del tung/våd sne i en times tid, slut formiddag, men det forsvandt når det landede.

    SvarSlet
    Svar
    1. Karin, jeg kan godt følge dig, og så alligevel ikke, jeg synes vi prøver at se på det enkelte menneskes behov.

      Slet
  6. Tak for en god tekst, god mandag hos dig. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak, Inge, og en god aften til jer :-)

      Slet
  7. Tak for overvejelserne, som jeg finder meget interessante. Forforståelsen er det jeg af og til kalder "ansvar for egne reaktioner, handlinger, tanker, følelser". Vores forforståelse determinerer vores reaktion på påvirkningen. Skulle vi nå en fælles forståelse er det meget fint.
    Jeg synes også det er meget vigtigt (så vidt muligt) at sikre at patienten forstår budskaberne. Det tager tid. Er der mon sat tid af til det?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jørgen, vi forsøger at få patienten til at fortælle det, de har opfattet, men hvordan det går, når de kommer hjem, ved vi jo ikke. Så det er det, vi vil undersøge i et udviklings/forskningsprojekt.

      Slet
  8. Forklaringen med lommelygten kan jeg godt lide.
    Man ser jo tit, hvordan man har opfattet den samme oplevelse helt forskelligt. Det med "the whole truth and nothing but the truth" er nok svært at opnå i virkeligheden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, det er meget svært at opnå Sandheden.

      Slet