onsdag, oktober 26, 2016

Måske er det ikke tiden nu

Betty, som har bloggen Alting har sin tid, er en sej vinterbader. Jeg synes generelt, at vinterbadere er seje, men Betty er noget særlig, fordi hun overvandt sin skræk for vand og svømning gennem kurser og er nu altså vinterbader. Jeg er ikke bange for vand, jeg har svømmet, siden jeg var barn, jeg har elsket at leve i Limfjorden, siden vi fik sommerhus, da jeg var ni år. Men det har altid været en sommeraktivitet. Som voksen har jeg ikke været god til at komme i vandet, hverken i svømmehal eller i havet. Men jeg drømmer om at blive vinterbader. Den drøm startede, da vi var på motorcykeltur for nogle år siden til Skærgården nord for Göteborg tidligt i juni måned. Her var jeg i vandet hver morgen, det var hundehamrende koldt, men jeg fik et energiboost uden lige. Min krop blev i den grad vakt til live. I sommerferien holdt jeg mit løfte til mig selv om at bade nærmest hver dag, også selv om min ferie var kendetegnet ved en blæsende og kold tid. Drømmen var at fortsætte med havbadning på fridage, men sådan gik det ikke. Jeg kom aldrig af sted. Så drømte jeg om havbadning, når nu jeg holdt efterårsferie. Det er bare ikke sket, jeg har ikke haft mod til at bade alene i et koldt og lidt voldsomt Vesterhav og Betty hjalp mig med at parkere min frustration ved hendes kommentar til mig: "Lene, du skal ikke bade i havet alene. Jeg bader i en sø, hvor der hele tiden er gående eller badende folk. Havet er også mere voldsomt. Måske er det ikke lige for tiden, du skal ;-)" Og hun har ret, det er for farligt at bade alene i havet. Jeg ved, at der er en vinterbadeklub i Blokhus, men jeg kan mærke, at det er ikke lige nu, at jeg skal indgå i et klubfællesskab, så drømmen er stadig levende, men det er bare ikke nu, at den skal udleves.

Feriedagene fyldes med mange forskellige ting, og alle sætter spor i min hjerne. I går var jeg med til bisættelse af en ung mand. Jeg kendte ikke ham udover af navn og et enkelt møde, jeg kender hans mor og far, og derfor deltog jeg. Det blev en smuk dag, det var tydeligt både i præstens og faderens tale, at denne unge mand havde sat sig spor gennem sin måde at være medmenneske på. Og det er værd at huske på de dage, hvor man kan føle, at hverdagens trummerum med hverdagsarbejde, hverdagspligter og hverdagsfamilieliv er kedelig, trist, uinteressant eller hvad man nu ellers kan føle på en grå hverdag. Vi sætter spor, også på de dage. Vi har en betydning for andre mennesker. Måske ser vi det ikke altid, men når et medmenneske er så sød, at de kommenterer/komplimenterer os, så skal vi tage det ind i hjertet og vide, at vi sætter spor. Ved gårsdagens bisættelse blev der selvfølgelig sunget salmer, og det var skønne salmer. Den sidste salme er min yndlingsaftensalme: Du som har tændt millioner af stjerner. Og jeg sang, mens jeg tænkte på den unge mand og sendte kærlige tanker til hans familie, som nu må leve med sorgen og savnet. Jeg sang, mens jeg tænkte på min egen familie og på den betydning, de har for mig. Da den sidste sang var færdig, hviskede min sidemand, en mand jeg ikke kender, du synger godt. Han satte spor i mig den eftermiddag.

Lyset er ved at være fremme, jeg vil gå en tur og skønne på min hverdag, min uperfekte lille familie, min uperfekte store familie, de passer alle sammen til mig. God onsdag til dig.

28 kommentarer:

 1. Tak Lene, for at være dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Liselotte, for de ord, de betyder meget. Og jeg siger det samme til dig :-)

   Slet
 2. "At sætte spor" - hvor er det godt udtrykt. Sådan har jeg ikke tænkt på det, men det er jo sådan det er.
  Godt indlæg, Lene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Ellen, det er jeg glad for at du synes. Ordene har jeg vist fra en Lars Lilholt sang, og jeg synes de er så sigende.

   Slet
 3. Endnu engang kloge ord til eftertanke fra dig til mig (og alle andre). Tak for det og ha' en fortsat god ferie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Marianne, for dine ord :-)

   Slet
 4. Du som har tændt millioner af stjerner siger så meget og endda mere.
  Dejlig inspirerende indlæg.
  God onsdag til dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Abildjyde, jeg bliver også inspireret af jeres ord, det er en gensidig glæde. Og den salme holder jeg utroligt meget af, både ord og melodi.

   Slet
 5. Dejligt indlæg Lene, dine ord sætter som altid gode spor. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg kun tilslutte mig; det var et smukt indlæg! Og en smuk salme til mindet om et liv, der var.
   I øvrigt har jeg også store ambitioner om (engang!) at blive vinterbader, hvor kuldskær jeg end er, så tænker jeg, at det gør en masse godt!

   Slet
  2. Inge, tak for dine ord, spor breder sig, jeg blev inspireret fra flere sider :-)

   Slet
  3. Tak, Skøreliv, den salme holder jeg af af mange grunde, jeg synes den rummer så eget af det, der betyder noget for mig i min tro og de værdier, jeg gerne vil have i livet.
   Vi to bliver vinterbader en dag, den drøm skal vi ikke opgive, og jeg har prøvet 5 grader koldt vand og det var skønt! :-)

   Slet
 6. Så fin en afslutning på dit indlæg - ja, vi skal sørme være glade for det vi har :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Miri, tak, ja vi vi skal så :-)

   Slet
 7. Kære Lene. Smukt indlæg fra dig. Det er vidunderligt at være vin terbader, men jeg siger som Betty du må aldrig bade i havet alene. Jeg nåede at være vinterbader i lidt over 10 år, men jeg stoppede da min William døde, dels fordi jeg er flyttet lidt ind i landet, og dels fordi jeg ikke bryder mig så meget om at være afhængig af andre for at bade. Og alting har sin tid, og jeg nød det medens jeg boede i Skodsborg, og kunne se vandet hver dag. Kh Marianne

  SvarSlet
  Svar
  1. Marianne, tak og nej jeg skal ikke bade alene, det har jeg også erkendt. Alting har sin tid og jeg håber du har det godt, der hvor du bor nu. KH Lene

   Slet
 8. Vinterbadnibg: uf! Smukke og gode tanker om det at sætte spor. Fremragende udtryk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Erik, vinterbadning skiller vandene :-) Og tak

   Slet
 9. Så fik jeg også lidt stemning og gode ord her hos dig. På den måde sætter du spor hos mange, tænker jeg. I hvert fald hos mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Eva og i lige måde. I morges da jeg vågnede meget tidligt og ikke kunne sove, fordi hjernen ikke kunne slukkes, tænkte jeg på dig. Du er jo endnu tidligere oppe end mig :-)

   Slet
 10. Smukke ord - tak for dem. God dag til dig og varme tanker til familien som har mistet deres kære søn. KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette. Varme tanker og gode ord lyser op.

   Slet
 11. Lene, med hensyn til vinterbadning, så skal du nok nå det. Jeg var 71, da jeg begyndte ;-) ;-)
  Dine fine tanker om at sætte spor minder mig om sangen "Hvor du sætter din fod" Nr. 206 i Højskolesangbogen. Tekst af Jens Sejer Andersen og musik af Sigurd Barrett.
  Du kender den sikkert. Jeg glæder mig over at blive mindet om den. For flere år siden lærte jeg den på en korhøjskole-uge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Betty, du har ret, der er jo tid endnu :-) Og tak for salmen, den kendte jeg ikke, je har lige læst teksten, som er meget smuk. Nu vil jeg lære melodien ved klaveret, det bliver jo aldrig brugt, måske er det på tide , det kommer i brug. Det kan man nemlig godt gøre alene modsat vinterbadning :-)

   Slet
 12. Vinterbadning, hmmm - ikke hos mig. Men du er en sej kvinde, Lene, så mon ikke det kommer en dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, det kommer en dag, min søster er lige startet og jeg er misundelig :-)

   Slet
 13. Skønne billeder skøn tradition og tur du fortæller om Her erinspiration til en anden tur "http://m.visitnordvestjylland.dk/danmark/vandretur-kilen-rundt-gdk1082339" KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette, det link må jeg sende til min søster, som bor der i nærheden. Det kunne jo være et emne til søstergåtur :-)

   Slet