onsdag, august 18, 2010

EN GOD KOLLEGA

Den faste læser af denne blog vil ikke være i tvivl om, at jeg mener, jeg har verdens bedste kolleger. Et af eksemplerne herpå skrev jeg om her.

Hvad er så en god kollega?

For mig er det

en jeg kan stole på

en jeg kan regne med

en jeg kan dele faglige tanker sammen med

en jeg kan grine sammen med

en jeg kan være trist sammen med

en der kan give mig et kærligt fagligt spark bagi, hvis det er tiltrængt

en der støtter og lader sig støtte

I går aftes læste jeg et eller andet sted under min blogsurfing en kommentar, hvor vedkommende skrev, at regnvejret gjorde vedkommende deprimeret, så vedkommende havde taget en pjæksygedag!

Sådan en kollega vil jeg ikke have!

Respekt for ens kolleger, respekt for det arbejde, man udfører, gør, at man ikke tager en pjæksygedag, det går jo ud over de andre.

På min arbejdsplads møder vi ca. 10 mennesker op nu til morgen, vi ville få det svært, hvis en tog sig en pjæksygedag, vi skulle nok klare det, så derfor skal man selvfølgelig melde sig syg, hvis man er syg. Jeg er ikke fortaler for, at man skal slæbe sig på arbejdet med feber, ondt i ryggen eller hvad der nu kan være på spil. Men pjæksygedage, som mange er fortaler for som en ventil i en stresset hverdag, er jeg imod. Og får man først færten af, at det er det, der er i vejen, så begynder derouten for et godt kollegialt samvær.

Hvad, synes du, kendetegner en god kollega?

17 kommentarer:

 1. God morgen Lene.
  Jeg er fuldstændig enig med dig i din beskrivelse af en god kollega.
  Min arbejdsplads er meget lille, og vi er dybt afhængige af hinanden.
  Håber du får en dejlig dag med dine gode kollegaere:-)

  SvarSlet
 2. Det er en fin beskrivelse du giver, men for mig er en kollega en kollega - jeg har arbejde for sig og liv for sig... men det der venindesjov har heller aldrig været min kop the, så måske er det fordi jeg er sådan lidt maskulin i min tilgang til livet :)

  SvarSlet
 3. Jeg har lige fundet din blog for et par dage siden, og siden har jeg kigget ind flere gange. Dejlig, klog blog, tak for den.

  Jeg er helt enig med dig i din god-kollega-beskrivelse, vi slider på hinanden (på den dårlige måde), når vi ikke løfter i flok.

  vh
  Marianne

  SvarSlet
 4. Jeg er 100 % enig, pjæksygedage er ikke kollegialt. Dog tror jeg, at der er nogle, der ikke tænker så langt, at det går ud over kolleger. Hvis man melder sig syg fra arbejde er der en årsag, det behøver ikke nødvendigvis at være fysisk sygdom. Derfor: hvis man har lyst til sådan en pjæksygedag, bør man nok granske i, om det er det rigtige job man har, eller om der er forhold der skal ændres på arbejdspladsen:-)

  SvarSlet
 5. En god kollega er en kollega der kender sit eget værd og byder det ind i arbejdsfællesskabet.
  Er du et pjok så pjækker du ;)

  SvarSlet
 6. Jeg melder mig i koret af stor enighed.. :-) Jeg faldt over en tilsvarende bemærkning.. den slags kollegaer er bestemt ikke gode kollegaer.
  Jeg er af den overbevisning at hvis der er et godt arbejdsklima og omgangstone, spændende opgaver og tillid plus kollegaer der matcher opgaverne, så er der ikke behov for pjækkedage.
  Men måske er jeg bare uendelig naiv.. :-)

  SvarSlet
 7. HELT ENIG, Lene.
  Også i holdningen til pjæksygedage. Der skal godt nok mere til end bare en regnvejrsdag.
  Det er mangel på respekt ellers.

  SvarSlet
 8. Jeg er også helt enig med dig! Der er ikke noget der hedder pjæksygedage - synes det er utrolig dårlig stil! Hvis man bare ikke gider en dag må man bruge en feriedag! Jeg er også helt enig med Inge. Hvis der er et godt arbejdsklima er der ingen grund til den slags. :)

  SvarSlet
 9. Tak ravheks, vi har haft en god dag :-) Og små arbejdspladser er endnu mere afhængige af at man kan stole på folk.

  Helle, jeg ser egentlig ikke en modsætning mellem dit kollegasyn og mine punkter. At kunne grine og græde sammen går på det pres vi er udsat for på arbejde :-)
  Men mit arbejde er også mit liv, så den med arbejde for sig og liv for sig køber jeg ikke :-) Men jeg ønsker ikke at tage arbejdet med mig i min fritid.

  Marianne, tak og velkommen her. At løfte i flok gør også dårlige dage til bedre dage :-)

  Charlotte, jeg er helt enig. Jeg havde på et tidspunkt, hvor jeg egentlig havde det dårligt,at jeg en morgen overvejede, om jeg ikke skulle sygemelde mig den dag. Da jeg aldrig er syg, tog jeg det signal meget alvorligt og fik snakket med ledelsen :-)

  Hanne, gode ord :-)

  Inge, vi er måske bare heldige med vores arbejdspladser, men omvendt bliver arbejdspladsen vel god, når alle inkl. lederen byder ind med god kollegial adfærd :-)

  Conny, det stødte mig i hvert fald med lige netop denne formulering.

  Anette, du sammenfatter det så godt :-)

  SvarSlet
 10. Hvor har du ret - jeg kunne ikke have udtrykt det bedre.
  Pjækkeri er ikke i orden, og slet ikke når det betyder, at andre skal løbe endnu stærkere.
  Hvis jeg er væk, er min bunke bare større når jeg kommer tilbage - jeg er alene om min funktion og trives godt med det - men gad vide, om den omtalte pjækkedame ville pjække, hvis det kun gik ud over hende selv?

  Der er selvfølgelig ingen arbejdsgivere, der kan gennemskue en enkelt pjækdag, men sådanne personager har det med at være ofte 'syge', og det bliver der reageret på i det område, jeg arbejder i, for på en travl arbejdsplads er der ikke plads til sådan nogle.
  Men hvis hun kan blive deprimeret af en gang regnvejr, vil jeg anbefale hende at flytte til et andet land, for her i DK er hun jo dermed deprimeret i snit 121 dage om året i gennemsnit... helt ærligt, den er altså for letkøbt...

  SvarSlet
 11. Ellen, i dag er der også krav om sygefraværssamtaler, så hvor man før i det offentlige kunne komme af sted med meget, er det knap så let i dag.

  SvarSlet
 12. Jeg er ret enig med dig. I det daglige har jeg ikke nogen kolleger pt. De er alle sammen i andre byer, i andre menigheder. Af og til er det ensomt. Jeg savner at have det fællesskab, som du beskriver i det daglige.

  SvarSlet
 13. Jeg er fuldstændig enig med dig i din beskrivelse af en god kollega, men for mig er en god kollega også en kollega, der kan rumme hinandens forskelligheder, og dét er vi også ret gode til på min arbejdsplads - vi kender hinanden på godt og ondt og accepterer og rummer hinanden ... :-)

  Ha' en god dag :-)

  SvarSlet
 14. Det var også mig, der skrev ovenstående kommentar - ønsker ikke at være anonym, men skal vist lige ind i at kommentere her igen :-)

  SvarSlet
 15. Pjækkeri er ikke i orden.
  Kan også komme til at se helt forkert ud i hovedet, når jeg hører nogen sige, at de har holdt deres barn hjemme fra skoleen dag fordi han/hun trænget til en "fridag", så er linjen jo ligesom lagt i det videre liv....

  SvarSlet
 16. Anne, jeg stortrives med mine kolleger :-) Og jeg har stor respekt for folk som dig og andre, der arbejder uden daglig kollegial sparring.

  Ditte, det lyder rigtig godt, jeg håber også vi kan rumme hinandens forskelligheder.

  SvarSlet
 17. Jette, fridagen skal vist kaldes noget andet, for af og til kan det jo ske, at et barn har brug for en dag hjemme. Jeg har i hvert fald med vore børn tænkt meget over når de fik lov til at blive hjemme, for de skulle nødigt tro, at det gør man også bare i det voksne liv.

  SvarSlet