onsdag, oktober 06, 2010

DOBBELTKONFEKT OG LIXTAL

Teksterne ligger henne på bordet, jeg mangler to endnu til i morgen, men en af de tekster, jeg læste i går, gav mig hovedpine.

Jeg har helt forståelse for, at nogle gange kan de komplicerede ord udtrykke mere nøjagtig meningen end omskrivninger med almindelige ord. Jeg bruger jo selv fagord i hverdagen, men i går kom jeg godt nok til kort.

3 linjer inde i teksten stod der:

Det åbne sundhedsbegreb bliver bestemt som subjektets kontekstuelle handlekapacitet, hvilket mere detaljeret er et udtryk for relationsforholdet mellem subjektets mål (værdier), subjektets livsbetingelser og dets "kropsbundne" (psykiske og fysiske) handlefærdigheder.”

Heldigvis bliver det uddybet i hele den lange tekst, men lige nu vil jeg have svært ved kort at fortælle, hvad det drejer sig om, udover at ordet sundhed er svær at sætte en definition på, der dækker på tværs af alle sundhedsprofessionelle faggrupper, lande og kulturer.

Jeg har lige tjekket tekstens lixtal, som siger noget om hvor let eller svært tilgængelig teksten er: lix tal 83, meget svær tekst, faglitteratur på akademisk niveau, lovtekster

Derudover spekulerer jeg stadig på betydningen  af ordet relationsforhold. Relation betyder sammenhæng mellem to eller flere objekter eller noget i forhold til noget.

Forhold i forhold til forhold????  Dobbeltkonfekt? Min hjerne snurrer, jeg håber, jeg bliver klogere på det i løbet af de næste dage.

12 kommentarer:

 1. Det er ikke sjovt, at læse sådanne tekster...jeg bliver ganske handlingslammet...jeg er sikker på at du i forhold til forholdet nok skal komme til at forholde dig til teksten på et fyldestgørende niveau :-)God læselyst Lene :-)

  SvarSlet
 2. Tak Anne og tak for dagens første grin :-)

  SvarSlet
 3. Hmmm minder mig om mine tværslag med bl.a. Axel Honneth. Tænkte nogen gange på om det skrevne gav mening for manden selv.....
  Tak for de gode ønsker - en god nats søvn er under alle omstændigheder alfa og omega og det har jeg fået i nat i min egen seng med kendte lyde ;-)

  SvarSlet
 4. Pollyanna,om det giver mening for dem selv? ja det kunne jeg godt fristes til at spørge om :-)
  Omvendt synes jeg osgå, det er spændende at følge forfatterens diskussion med sig selv, om end jeg ind imellem ikke lige er med på argumentationen ;-)
  En god nat søvn er den bedste medicin, er det ikke det man siger :-)

  SvarSlet
 5. Puha ja - det er til at få ondt i hovedet over ;-)Men idet vi lever i det hyperkomplekse samfund som Qvortrup siger - må vi bare klø på - omend det ikke er sjovt tiltider...!
  God læselæst - jeg er endnu ikke kommet igang for idag, men håber at nå en time i aften når ungerne sover.
  Knus B.

  SvarSlet
 6. Lene, hvor jeg kender det - og nogen gange kan man stirre så meget på det, at INGENTING i teksten overhovedet længere giver mening. Det hjælper sommetider at lægge teksten til side lidt...

  SvarSlet
 7. Lene, jeg kender det godt. Man læser og læser og lige en gang til, uden det vil trænge ind. Undervejs kan jeg godt finde på, at tænke om det nu er mig der er ved at være så gammel, at jeg ikke engang kan fatte det! Men nej, heldigvis er jeg ikke den eneste og det er du heller ikke.
  God arbejdslyst og held og lykke med de næste 3 uger inden eksamen.

  SvarSlet
 8. Betina, jeg er vildt imponeret over jer unge kvinder, som læser samtidig med I har en familie at skulle være der for. Klap dig selv på skulderen, det er godt gået :-) Knus

  Marianne, jeg er glad for at jeg ikke er den eneste :-) jeg håber at teksten "folder sig ud" i aften :-)

  Tak Anette, heldigvis er vi så ikke alene :-) Og så må vi jo klø på igen :-)
  Jeg har det vist med at formulere mig dårligt, eksamensopgaven skal afleveres om en uge og bedømmelsessvaret kommer 3 uger efter :-)

  SvarSlet
 9. Det var dog et gevaldigt lixtal, og forfatteren ville sikkert have svært ved at forklare sig selv.
  I øvrigt synes jeg, du har helt ret i, at 'relationsforhold' er en pleonasme, men sådan går det tit, når de lærde forsøger at leve op til deres egne høje tanker om sig selv.
  Jeg har hele bøger om at skrive akademiske tekster (rapporter, artikler), så folk forstår hvad det er, der står - også selv om det er akademikere, der skal læse det :-)

  SvarSlet
 10. Ellen, du er min egen sprogekspert :-) så jeg er så glad for at du tænker det samme som jeg :-)

  SvarSlet
 11. Pyhhhh.... den sætning kan min feriehjerne slet ikke rumme... er ikke engang sikker på at arbejdshjernen ville klare den..:-)

  SvarSlet
 12. Inge, i dag gennemgik vi indholdet, så må vi se om det bliver lettere at læse teksten næste gang. God ferie :-)

  SvarSlet