fredag, oktober 29, 2010

MEDARBEJDERFRI

Året rundt har vi to medarbejdere ansat, de er uundværlige. Hvad kan der være til dem hele året rundt, spørger du måske. Har I ikke fået kartoflerne op, kornet er høstet, og dyr har I ikke ?

Vi har to kæmpe huse fyldt med kartofler, de skal sorteres og sælges, så I kan finde dem ude i butikkerne. Størrelsessortering tager en maskine sig af, men kvalitetssorteringen må der mennesker til.

Først læsser en truck kartoflerne op i en tank, som indvendig er foret med tæppe/gummi, så kartoflerne falder blødt. Herfra triller kartoflerne på et bånd hen over en børste, som børster blidt det meste jord af. Vildmosekartofler er karakteriseret ved meget tynd skind, fordi de er avlet i spagnum. Nogle tror, vores kartofler er vasket, det er de ikke; når jorden er tør, falder det meste af ved børstning.

Kartoflerne triller videre hen over en maskine med masser af sold. Sold er et slags net med forskellige størrelse huller. Ved det første sold falder alle kartoflerne gennem hullerne på nær bagekartoflerne. Lige som ved tanken er alt foret med gummi for at sikre en blid landing. Herefter sorteres de små kartofler fra, så det kun er det, man kalder skrællekartofler, der kommer ind over sorterbordet.

Ved sorterbordet sidder to mennesker og sorterer jord, grønne kartofler, revnede kartofler og grimme kartofler fra. De kvalitetsgodkendte kartofler triller herefter op ad et transportbånd og lander til sidst i en kæmpe sæk (big bag) med plads til 1000 kg.

Når den er fyldt, fjernes sæk + palle fra vægten, og en ny sæk påsættes vægten. Så starter det hele forfra. Jeg har i 11 år siddet og sorteret kartofler, det er hårdt arbejde, det er at sammenligne med fabriksarbejde, armene er konstant løftet og strakt frem, øjnene stirrer intens på kartoflerne, og ryggen driller af og til. Der er gode stole til at indstille til den enkelte, det bedste er dog pausen, hvor man sætter ny sæk på.

Da jeg arbejdede hjemme, sækkede vi op i 25 kg sække i starten, det var hårdt for folkene “på gulvet”, men det var også hårdt for folkene ved sorterbordet, for så fik de aldrig den lille  pause ved hver sækkeskift.

Egentlig er det min fridag fra sygeplejen, jeg skal jo arbejde i weekenden, og dagen i dag føles også som fridag, selvom jeg skal have gjort virksomhedsregnskabet færdig.

Den ene medarbejder er nemlig på truckkursus, den anden medarbejder har fri, og selvom landmanden og jeg har arbejde, der skal laves, så er vi kun os selv på gården. Vi kan drikke formiddagste sammen og gøre det, når det passer os. Vi kan spise frokost sammen og bedst af alt, jeg skal i aftenvagt, så vi kan også nyde aftenen sammen, uden at jeg skal tænke på at skulle tidligt i seng.

IMGP1911

Nu er står dejen til kartoffelboller til hævning, teen er brygget, lyset er langsomt ved at trænge sig på, og fredagen kan bare komme an.

IMGP1914

Ha en god fredag.

14 kommentarer:

 1. Rigtig hyggelig fredag til jer, Lene :-)

  SvarSlet
 2. I må ha' en hyggelig alene-hjemme-dag

  SvarSlet
 3. Tak i lige måde Liselotte :-)

  Tak Lavendel, og lige nu er jeg helt alene på gården :-)

  SvarSlet
 4. og mange tak for det store arbejde :)
  Når du bager kartoffelboller, er det så kogte eller rå kartofler du bruger?
  God dag :)

  SvarSlet
 5. Det var spændende at læse, Lene - jeg vidste ikke, hvordan behandlingen af kartofler foregår, men nu er jeg meget klogere. Jeg håber, at I der sidder med kartoflerne, husker at holde pauser og at blive strakt godt ud.
  Ha' en dejlig fredag!

  SvarSlet
 6. Spændende læsning. Sorterearbejdet minder mig om mine sommerferier som helt ung hjemme i Ribe, hvor jeg arbejdede i tulipanmarkerne (som der var en del af dengang). Her samlede vi først løgene op ude på markerne, derefter sorterede vi, nsæten som du fortæller om kartoflerne. 5 kr. i timen til pigerne, 7 kr. i timen til drengene.
  Det der hævefad - er det Tupperware, eller ligner det bare?
  Og så har du snart orkideblomster, igen.
  God weekend!

  SvarSlet
 7. Tak Madame, desværre tror jeg ikke de husker udstrækning, men de skal strække sig for at hænge sækken på plads, så der kommer det automatisk. Jeg er heldigvis kun med, når der mangles folk :-)

  Tak Conny, så lærte jeg noget nyt, men selvfølgelig skal løg også sorteres :-)
  Det er tupperware og jeg er så glad for det :-)

  SvarSlet
 8. Hov Helle, du smuttede lige ud af mit synsfelt :-)
  Selv tak.
  Jeg bruger revne kogte kartofler.

  SvarSlet
 9. Der ligger rigtig meget arbejde før vi køber jeres kartofler ude i butikkerne.. Jeg var ret overbevist om at de fine rene kartofler var vaskede..
  Hav en dejlig dag og god vagt i aften. :-)

  SvarSlet
 10. Det er godt, du kun er afløser... du har vist nok at se til i forvejen, men selvfølgelig hjælper I hinanden, når der er brug for det.
  Jeg har sagt før, at jeg ikke er misundelig på jer - jeg kan godt huske hvordan det var at drive landbrug, selv om jeg bare var barnet.
  Jeg fornemmer, at i trods sliddet har et rigtig godt liv :-)
  God weekend til dig.

  SvarSlet
 11. Tak Inge, det kan godt ske at andres kartofler bliver vasket, men ikke vores. Små kartofler færdig til at komme i ovn eller andet er vasket :-)

  Tak Ellen, vi har det godt, og jeg er også glad for jeg kun er afløser. Jeg var så ked af det til sidst, inden jeg fik job som sygeplejerske igen, så det var skønt at nogle modige ledere turde binde an med en sygeplejerske, der havde været væk fra faget i 11 år :-)

  SvarSlet
 12. Jeg elsker kartofler,- det gør vi alle her i familien,- så TAK, fordi I gider:)

  God fredag aften.

  SvarSlet
 13. Når du forteller om potetene, tenker jeg på min barndoms lesebok. Noen av de første tekstene jeg leste i mitt liv handlet om livet på en gård.

  God helg til deg.

  SvarSlet
 14. Tak Eva, vi elsker også kartofler ;-)

  Tak Hege, en af de første bøger jeg læste var Pers nye klæder, den gav mig et klart billede af hvordan tøj blev fremstillet, den gang :-)

  SvarSlet