tirsdag, oktober 19, 2010

GRIBE OM NÆLDENS ROD

Så langt så godt, og mere fik jeg ikke skrevet, for jeg har en vane med at tjekke sådanne udtryk, før jeg udgiver dem, ved at google dem. Det i sig selv er ingen garanti for, at jeg får det korrekte udtryk eller stavemåde, men i det her tilfælde fandt jeg hjemmesiden for Dansk Sprognævn

Nu ved jeg så, at oprindeligt hed det at gribe fast om nælden, og ikke som jeg skrev det. For mig har udsagnet dog altid virket logisk, for når jeg fjerner brændenælder, griber jeg altid om nældens rod for ikke at blive brændt, men i denne artikel hævdes det, at hvis man griber fast om nælden, så brænder man sig heller ikke.

Lang indledning, for hvad ville jeg bruge overskriften til?

Jeg drømmer stadig om et kreativt rum, men de unge menneskers efterladte ting, som ikke kunne være i København, fylder i værelserne! Tingene skal op i loftrummet, OG det rum er det værste rum, jeg ved. Jeg får decideret kvalme ved at tænke på det, fordi det indebærer, at jeg skal smide ud, smide ud af minderne, og det er jeg rigtig dårlig til!

Nu har jeg erkendt, at jeg aldrig får de hyggelige rum hernede, før end det loftrum er blevet ryddet op i.

Jeg er begyndt, nu står der midt på gulvet gamle højtalere, spolebåndoptager, kamera og diverse fødder til fjernsyn, som ikke mere findes. De venter på godkendelse fra landmanden, og han er, har jeg fundet ud af, nu hvor jeg øver mig i at være hård, værre end mig, for det kunne jo være, vi fik brug for det!

Og kan jeg så egentlig bruge det udtryk til dette indlæg?  Er det dækkende for det at tage fat der hvor problemet er? Eller har du et bedre udtryk?

8 kommentarer:

 1. Jeg hepper. Kender kun alt for godt dine tanker.
  Fra bogen Ryd op i dit rod, husker jeg det rigtig gode råd at tage billeder af sine ting, som man ikke kan have mere, og så lave et "minde-album". Det fylder jo ikke så meget.
  Og lige nu mærker jeg energien flyde rundt i årerne efter at have afleveret et STORT læs på genbrugsstationen. Det virker.

  Hep, hep!

  SvarSlet
 2. Jeg troede også, at man greb om roden for at få løst opgaven uden smerte. For det passer så ganske afgjort ikke, at man ikke brænder sig, hvis man griber hårdt om stænglen.

  Det med at rydde op på loftet, er vi også meget dårlige til, men en gang imellem er vi jo nødt til det, når der skal nyt op og ligge og tage plads i nogle år, til vi er nødt til at smide det ud... kender du cirklen?
  Jeg siger bare stakkels dem, der skal rydde op efter vores dødsbo...

  SvarSlet
 3. Jeg føler med dig, Lene...hader selv at smide ting ud, for man ved jo aldrig, om de kan bruges igen. Men det skal jo gøres en gang imellem alligevel, så der kan blive plads til lidt nyt...for det er jo også rart! Og et kreativt rum SKAL du da bare ha'!!! :-)

  SvarSlet
 4. Udtrykket er fint, for du er nu begyndt der, hvor problemet virkeligt ligger. Ved roden..altså loftet.
  Jeg tror, jeg har fortalt det før, men gør det igen. For et års tid siden tænkte vi på at flytte herfra, men skiftede mening. Men efter den tid begyndte vi at tænke os til, at vi skal flytte en dag. Hver gang vi tager en gammel ting op i hånden, siger vi: -Kunne/ville jeg tage dette her med mig, hvis jeg skulle flytte til noget mindre?
  Vi er stadigvæk i gang, men får langsomt ryddet mere og mere væk både fra stald og loft.

  Held og lykke, for selvfølgelig skal du have dit rum. Det er det vigtigste, alt det andet bliver alligevel smidt ud en dag.

  SvarSlet
 5. Tak Eva :-) og nu hjalp du mig faktisk med den bemærkning om at fotografere minderne, for helt ærligt, hvem gider tage billeder af mapper fra gymnasie og sygepjeskoletiden? :-) De ryger ud!

  Ellen, jeg er enig, det gør ondt:-)
  Den cirkel kender jeg så udemærket, og derfor bugner værelser og skabe hernede, men nu skal det være. Det groveste er sorteret nu, så mangler finsorteringen :-)
  Min mor gav op mht oprydning af loft, så der venter et kæmpe loft med alskens ting en gang, når vi søskende får tid :-)

  Lea, det skal jeg nemlig :-) Og det værste er jo, at når det hele er stoppet sammen, så kan man ikke huske, at man har det og køber nyt :-)

  SvarSlet
 6. Johanne, det er en rigtig god ide, og jeg øver mig på det, jeg får fat i hernede.Vi skal jo flytte herfra, det ved vi jo, måske allerede om 5 år,så vi må i gang. Det værste er at vores børn slægter os på, så alle deres minder ligger herhjemme og fylder :-)

  SvarSlet
 7. Lene..vi har også børnenes ting liggende. Men efterhånden kun for dem, som ikke selv har en bolig med plads nok endnu. De andre har måttet hente sit (og det meste gad de slet ikke have nu!)
  For vi skal også flytte en dag herfra. 5-8 år regner vi med, og så kan både du og jeg da lige så godt begynde nu, for at det ikke bliver helt uoverskueligt (det gør det nok i forvejen)
  Knus.

  SvarSlet
 8. Mht rod og nælde er jeg sikker på, du har ret. Det siger erfaringen mig.
  Jeg nyder at være flyttet efter 22 år. Vi har fået smidt meget ud, og jeg har fået mit eget værelse. Det er SÅ dejligt! Ganske vist sidder jeg i køkkenet lige nu - men det er ved mit store nye fine spisebord. Jeg elsker min gamle arvemøbler, men det skal også fungere - altså!

  SvarSlet