mandag, oktober 05, 2015

Kartofler på køl

Egentlig var vi færdige med dagens arbejde i går aftes, da landmanden kom i tanke om, at der skulle termostatfølere i kartoffelkasserne i kølerummet. Jeg gik med og således fik jeg et indblik i kølerummets opbygning. Kartoflerne kommer i kasser, når de lægges ind fra marken. Kasserne bliver stillet i kølerummet og stables med plads mellem rækker, så luften kan cirkulere. Her opholder de sig i 2- 4 grader hele vinteren og er lige så gode som nye, når vi begynder at sortere af dem efter jul. Vi har to kølehuse og derudover et kartoffelhus, hvor kartoflerne også står i kasser, og hvor man kan blæse luft udefra gennem huset. Hvis vinteren bliver lige så lun som sommeren, har man her ikke mulighed for at holde kartoflerne kølet ned, derfor byggede vi for et par år siden et nyt kølehus, så nu kan vi styre temperaturen på de kartofler, der først skal sorteres og sendes af sted i 2016..
Stabel efter stabel af fyldte kartoffelkasser

Blæserne, der sørger for luftventilation

Følere sættes i de øverste kartoffelkasser
Fridagen i dag er strøget af sted, jeg har hjulpet lidt med at lægge kartofler ind, jeg har handlet ind, jeg har ryddet op og vasket op efter hyldebærproduktionen i weekenden. Jeg har snakket lang tid med min datter, hold da op som jeg savner hende Og hendes bror og deres kærester, men ingen københavnertur foreløbig til landmandsparret. Normalt plejer vi at være færdig med kartoffeloptagning, når efterårsferien for skolebørn og lærere starter, det bliver vi overhovedet ikke i år. Jeg har svaret på arbejdsmail, jeg har byttet vagter for at kunne få mine egne planer til at gå op i en højere enhed. Det eneste, der ikke er rørt ved, er regnskabet. jeg må vist hellere oppe mig og komme i gang. God mandag til dig.


18 kommentarer:

 1. Det er nu imponerende, at I med den rette temperatur kan sørge for at vi har friske og lækre kartofler året rundt. Tak for det.. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, selv tak, jeg lader rosen gå videre til de rette folk :-)

   Slet
 2. Det er jo soleklart, men faktisk havde jeg aldrig tænkt over, at kartoflerne skal køles ned, så vi kan få dem hele året. Det er dejligt at blive klog på andres liv via blogland.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, i gamle dage blev kartoflerne jo lagt i en kule :-)

   Slet
 3. Jeg er imponeret! Selvom jeg godt ved at kartoflerne skal sorteres og opbevares osv. Så er billederne af kartoffelhotellet ligegodt imponerende!
  Sikke et arbejde, der ligger bag en pose kartofler til middagsbordet....
  Dejligt med sådan en lang pigesnak...
  Er Hyldebærrene så modne? jeg skal da lige have adviseret kokken... vi har snakket om, at der gerne skulle være til mange krus varm hyldetoddy til vinter!
  Må du få styr på regnskabet og ro på alle planerne. God Mandag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne. det er da dejligt at du bliver imponeret.:-)
   Hyldebærrene var mere end modne, og det kom bag på mig, så der var flere steder, hvor bærrene var drysset af.
   Tak, og regnskabet må vente til næste fridage om en uge, for jeg nåede slet ikke til det.

   Slet
 4. Jeg satte mine unge på toget i morges efter en hektisk (og hyggelig) weekend med fejringer af fødselsdage. Og jeg savner allerede! Så jeg kan godt forstå, at du savner....

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Eva, sikke en skøn weekend :-)

   Slet
 5. Det er lidt pudsigt, det der med at savne ... nu er vores situationer jo ikke helt ens, men jeg savner meget, lige når vi har taget afsked. Så går der et stykke tid, hvor de bare ofte er i mine tanker, men lige pludselig er savnet næsten ikke til at bære, og så er det, at jeg enten bestiller en flybillet - eller ved, at der ikke er så længe til, at de kommer. I dette tilfælde 17 dage ;-)
  Det er altså imponerende, jeres kartoffelkøleanlæg. Man kan næsten ikke forestille sig, hvor stort det i virkeligheden er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, du har ret, og Evas kommentar understøtter det, og lige nu må jeg bare slå mig til tåls med at jeg ser dem sidst i november, suk ;-)

   Slet
 6. Det er godt nok nogle store bygninger til de lækre kartofler.
  Selvom jeg bor i besøgsafstand fra mine tøser, er det alligevel begrænset, hvor meget vi egentlig ses. Af og til savner jeg at have dem omkring mig som "i gamle dage", men når de så er her begge to (+ kæreste), kan jeg altså godt mærke, at de er blevet større rent fysisk, og at jeg er vant til bare at være os to gamle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg kan sagtens genkende det med at det er godt at få besøg , det er også godt at være to igen (frygtelig så hurtigt man kan vænne sig en hverdag):-)

   Slet
 7. Skikkelig potetlager.
  Her er også poteten oppe av jorda, alle de 18 kg.
  Ikke mye det, men ganske bra for oss siden det
  bare er et lite stykke jord vi satte poteter.
  Ja dagene flyr avgårde, sjelden en får gjort alt en
  hadde planlagt. Jeg må ta regnskap i dag,
  I tillegg til å pakke til tur, middagsbesøk av ene sønnen og
  en handletur. Ja dagen kommer til å gå unna så det er bare å
  sette igang Ha en flott dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Astrid og dejligt at I har hjemmeavlede kartofler. God arbejdslyst med lidt af det hele.

   Slet
 8. Der er sket en del, siden kartoflerne bare lå i lange kuler ude på markerne! Fortæller også lidt om, hvilke investeringer din landmand - og landmænd generelt - skal kunne løfte for at følge med udviklingen. Du må glæde dig til at se dine unge i november :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, åh ja i tilbageblik kan man se hvor meget der er sket. Det kan vi også, når vi sammenligner de sidste ti år med de elleve år som jeg arbejdede herhjemme. Jeg tror at vi har fremtidssikret vores virksomhed det, vi ønsker. Kølehusene har gjort det lettere at sortere i foråret. Og vi har GPSstyrede traktorer, så de fleste ville kunne køre de mere specielle maskiner, blot ikke i år :-)

   Slet
 9. Mon det er godt eller skidt at I ikke bliver klar til efterårsferien, det kan jeg ikke lige regne ud. Men tilslutter mig de andre, at der er godt nok mange kartofler i det rum.. eller sal skal man næsten mene. Sætter som kartoffelelsker stor pris på at de bliver behandlet ordentligt inden de lander på mit bord.

  SvarSlet
  Svar
  1. Overleveren, erfaringen siger os at derefter ryger vi tit ind skiftende vejr med regne, og så får vi problemer igen med ikke at kunne køre.

   Slet