fredag, oktober 16, 2015

Solen står op

Siger man ikke det? Men det hedder en solopgang, så hedder det i virkeligheden, at solen går op? Vi siger jo, at solen går ned og det hedder en solnedgang. Se det her er typisk for mine blogindlæg, jeg sætter mig ved computeren, har ordene klar og når de første ord skrives, bliver jeg pludselig i tvivl, om det hedder sådan. Og så går googlesøgningen i gang samtidig med at sproget.dk besøges. Jeg kan konkludere ud fra min uvidenskabelige søgning, at det hedder sol står op. Almanakken Danmark skriver, at solen står op og solen går ned og en gammel sang med Skousen og Ingemann har et omkvæd, der lyder Sol står op, sol går ned, vi længes efter fred.

P1030890P1030892

Fred og ro var der, da jeg tog traveskoene på klokken syv i morges, der var også mørkt, skæret fra solen var knapt begyndt at farve himlen. De fem kilometer fik ben at gå på, jeg nød den kolde luft og at tankerne kunne flyve vidt omkring uden at blive forstyrret. At der var koldt vidnede rimlaget på græsset om. 

P1030894

Forstyrret blev to rådyr ude på marken, vi kiggede først på hinanden, men da jeg prøvede at liste kameraet op uden at forstyrre, synes de alligevel det blev for meget og stak af. Oppe på himlen stak et fly også af, jeg så kun luftstrømmen fra den og funderede kort over hvor mon den skulle hen.

P1030896P1030898

De 50 minutter som turen varede, blev i følgeskab med en lysere og lysere himmel, og hjemme igen var det ikke nødvendigt med refleksvesten, alle kan se mig.

P1030900

Dagen i dag byder på en aftenvagt, så jeg vil nyde formiddagen med strik og husmoderlige forpligtelser på en gård, som summer af travlhed. Må du få en dejlig dag.

P1030907

13 kommentarer:

 1. Hanne, jeg havde faktisk kameraet med, er ikke helt dus med min mobil :-) Og jeg nyder naturen omkring mig, selv om jeg også godt gad bo i København

  SvarSlet
 2. Tak for en fin morgentur. Du er god til at komme ud i disse dage.

  SvarSlet
  Svar
  1. Conny, jeg har talt et alvorsord med mig selv. Gåturene var nærmest forsvundet og som dig mærker jeg konsekvensen af overgangsalderen og min laden stå til, så nu skal det være! :-)

   Slet
 3. Skønne billeder :)
  Og god vagt - skal nok tænke på dig i min vagt ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tove, tak og jeg vil tænke på dig, jeg har trombolysetjansen i aften :-)

   Slet
 4. Dejligt med sådan en morgentur. Og så en lille afstikker Skousen og Ingemann.....

  Skal vi ikke lige have en fra Halfdan også?

  Sol gir varme,
  sol gir sved
  sol gir næsen fregner.
  Sol står op og sol går ned,
  - også når det regner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, tak for verset, det kendte jeg ikke :-)

   Slet
 5. Skøn morgentur og smukke billeder KH Anette

  SvarSlet
 6. Vi har nogle sære betegnelser i sproget. Sært at bruge "stå" altså stilstand om en bevægelse.
  Jeg kommer til at tænke på følgende sætning:
  "Så ligger de unge og kører knallert den halve nat, og står de der og kan ikke komme op om morgenen."

  Mon der er en forklaring på ordvalget?

  SvarSlet
  Svar
  1. Farmer, sjove eksempler du har fundet her, jeg har ikke en forklaring på ordvalget. Måske er det fordi det er talesprog, for ville man skrive det?

   Slet
 7. Tak for en dejlig morgenstund i billeder og tekst.
  Jeg forstår godt det er svært at lære det danske sprog, når vi som danskere ofte har vore spekulationer over, hvad det hedder, og vi kan blive i tvivl.
  Jeg er vild med sangen af Skousen og Ingemann

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyden, også jeg, vi har en læge som havde været helt fortvivlet over mos (det grønne lag) og mos( af kartofler) og mors (latinsk for død) og mors (genitiv af mor)

   Slet