torsdag, august 16, 2018

Tøm din mobil og tænk højt

Huset er ryddet op, jeg nyder en kop te mens jeg putter mig på kontoret. Det er rengøringsdag og min fridag. Og det skønne er, at det ikke er mig, der skal gøre rent i hele huset. Kun værelserne og kontoret (4 rum) er mit område, og de får lov til at vente til i morgen, hvor jeg også har fri (Jubii for weekendvagt og dermed hverdagsfridage). Åh hvor jeg dog nyder min fødselsdagsgave til mig selv, da jeg blev 50. Jeg fryder mig hver gang, jeg skal betale regningen til rengøringsselskabet. Det er bedre end sko, tasker og andre shoppingting.


Hængekøjen er flyttet op i sommerhuset, så en af dagene efter arbejdsstart, hvor jeg stadig boede i sommerhuset, snuppede jeg lige en time med en bog i køjen. Temperaturskiftet gjorde, at jeg kunne opholde mig udendørs, ellers har jeg mest været inde i sommerhuset med alle døre og vinduer åbne. Der var der køligst.


Desto større var glæden derfor også, da temperaturerne var kommet ned og det småregnede en morgenstund, hvor jeg nød min morgenmad ude på terrassen - og med lys tændt.


Hjemme på gården (og jeg har stadig svært ved at vænne mig til de lave og mørke rum efter sommerhusets store og lyse rum med alt i et) er der slukket for fyret. Varmtvandsbeholderen får lov til at levere varmt vand (deraf dets navn ;-) Så det har faktisk været køligt, når vi begge er landet indendørs efter endt arbejde. Da er det godt med en brændeovn og gode tæpper.


I går aftes efter ti timers arbejde (jeg havde undervisning af patienter og pårørende fra 17 - 19) faldt jeg om i sofaen, så en serie, spiste rugbrødsmadder med ost og tog så fat på en bog om at finde vejen til en vægt i balance. Jeg havde lånt den af diætisten, som anbefalede den, fordi det er en diætist, som også er psykolog, som har skrevet den.


Den handler om de mønstre, vores hjerne gennem tiden er kodet med i forhold til det at spise og hvorfor vi alle har det svært ved at holde kure eller få sunde vaner. Hun gør op med usund og sund mad, hun vil hellere tale om en sund eller usund livsstil, for selv det vi kalder usund mad kan godt være med i vores livsstil, det skal bare ikke fylde det meste. Alt med måde.
Og mens jeg læste om de undskyldninger, vi nemt finder på i forhold til, hvorfor man godt må spise lidt mere end planlagt eller snuppe is/chokolade, selv om man vel egentlig er mæt, så kunne jeg mærke, at de undskyldninger, jeg havde for ikke at gå en halv time, lige så stille mistede deres betydning.


Så jeg tog traveskoene på og gik en halv time i skumringen. Lyset over mosen havde sin egen skønne farve. De selvsåede solsikker er kønne i deres visne stadie, marken hvor der havde overvintret kartofler, som ikke kunne tages op sidste år pga. vand og som i foråret blev pløjet og tilsået med en eller anden udsæd, blomstrer smukt med fine små blomster. Og kornmarken venter på, at tørvejret kommer igen, så vi kan komme i gang med høsten. Vi er nemlig slet ikke begyndt, vi var klar med de første marker, da regnen begyndte, men vi skal nok nå det.

God torsdag til dig, jeg skal tappes for plasma og have mast visse kropsdele for at blive tjekket. Jeg satser på, at dagsformen gør, at jeg orker en tur i butikker, nu hvor jeg alligevel er i Aalborg midtby. Men kender jeg mig selv, vil sofa, bøger og serier trække mere end shopping.


14 kommentarer:

 1. Skumringsture er dejlige, men det skumrer tidligere og tidligere i øjeblikket, og mine aftenture med Kamelen ender ofte mørkere end bare skumring. Det er fint endnu, men går den forkerte vej :-(
  Det er imponerende, at du kan sige noget fornuftigt til patienter og pårørende efter allerede at have haft en hel lang arbejdsdag. Men pas nu på ikke at lægge for hårdt ud allerede nu og hold godt fast i dine fridage.
  Også god dag til dig med både tapning og kropsdelsmasning, og hvis du ikke absolut behøver at shoppe, så drop det dog med god samvittighed :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fruen i midten, tak og der er helt mørkt når jeg står op kl. 5, det skal jeg lige vænne mig til. Jeg er god til at droppe shoppeturen uden dårlig samvittighed, men senere fortryder jeg jo, når min taske stadigvæk mangler at blive repareret og jeg stadig mangler nyt tøj ;-)

   Slet
 2. Du må nyde din(e) fridag(e).
  Vil du skrive titlen/forfatteren på den bog, du omtaler? Måske man kunne lære lidt på sine gamle dage :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Conny, jeg glemte at linke til bogen, den hedder Vejen til vægt i balance af Inge Vinding :-) Nu har jeg også linket.

   Slet
 3. Jeg læser i avisen, at vi shopper alt for meget og belaster klimaet med vores tøjforbrug, så hop du bare hjem i sofaen :-)
  Jeg vil også gene have navnet på forfatteren. Og hvad er det for kropsdele, du skal have mast?
  God fridag til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Betty, jeg valgte at tage hjem igen :-) Bogen hedder Vejen til vægt i balance af Inge Vinding.
   Og jeg var til en mammografiscreening, så det var brysterne :-)

   Slet
 4. Vil du afsløre hvad bogen hed? ��

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym, det vil jeg, det var en fejl at jeg ikke fik linket :-) Bogen hedder Vejen til vægt i balance af Inge Vinding

   Slet
 5. Undskyldninger løber vi aldrig tør for :-)
  Jeg læste en, der skrev "Og hvorfor tror du, at det er i orden at tro, at du har fortjent en "treat" i form af en kage eller lignende, bare fordi du har holdt ud i X antal dage? Ville du anbefale, at en alkoholiker tager en stiv whisky som belønning efter at have været tørlagt i en uge? Nej, vel? Så du skal heller ikke have kage!"
  Ikke helt ordret citeret, men tæt på. Vi taler LCHF her, og jeg synes det var en god formulering af grunden til IKKE at give sig selv en belønningsundskyldning.
  Bortset fra det, har du jo ret i "alt med måde". Det gælder mad og alt andet her i livet.
  Jeg er lidt forbavset over, at I har haft det så køligt, at brændeovnen har været løsningen. Dertil er vi ikke helt nået i Den Stråtækte - vi har ikke haft tændt op i den siden sidst i april. Så lang en pause har vi ikke før holdt, mens vi har boet her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, vi er gode til at finde på undskyldninger :-)
   jeg kan godt læse hos dig at I har det varmere end hos os, jeg synes faktisk der er koldt lige nu, men så må jeg arbejde mig til varmen :-)

   Slet
 6. Man kan virkelig mærke, at dagene bliver kortere. Jeg øver mig i at synes, det kan være hyggeligt.
  Den bog burde jeg vist læse......

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er en overgang, som man lige skal øve sig i at rumme :-) Jeg læser for at blive klogere på mig selv og mine patienter :-)

   Slet
 7. Der hvor jeg mærker det at dagslyset er aftagende er om morgenen. Det gør min morgenstund langsommere.
  Hvis denne bog kan give et skub efter aftensmaden, til en travetur, så er det lige en bog for mig, da jeg er så enig i, det at spise, er alting med måde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Karin, om den kan give et skub ved jeg ikke, jeg diskuterer lige nu med mig selv om en gåtur :-)

   Slet