torsdag, oktober 25, 2018

Organdonation

Som skrevet i forrige indlæg var jeg til møde, hvor en organdonationsansvarlig sygeplejerske fortalte om forløbet i forhold til organdonation.  Det gav mig faktisk ro i forhold til hvilken rolle jeg som sygeplejerske har. Derudover fik jeg også udvidet min viden om selve dødsprocessen ved organdonation.

Min egen holdning til at være organdonor har svinget fra et klart nej til usikkerhed, fordi som jeg skrev:
jeg synes, man frarøves den sanselige oplevelse af livets udånding og måske dermed en vigtig brik i det at sørge. Det at få lov til at holde sin kære i hånden og mærke livet forsvinde, har jeg selv følt som godt og rigtigt. Samtidig ved jeg også, at for andre har det været godt at vide midt i sorgen, at deres kæres organer blev brugt til at redde et andet liv. Og så har de kunnet acceptere at skulle tage afsked, mens kroppen stadig var varm, og organerne blev holdt i live af en maskine.

Det jeg fik med var:

Har man tid og hvordan foregår det?

  • Der er ikke et tidspres i forhold til at tage stilling, hvis ikke patienten har gjort det.
  • Forløbet er dette, at man giver al den behandling, der er mulig. Når man må erkende, at behandling ikke har en virkning, og patienten er i koma, informeres pårørende om, at deres kære er døende.
  • De informeres også om, at der nu vil gå seks timer, og så vil to speciallæger vurdere om patienten er hjernedød. Allerede her vil nogle pårørende stoppe op og sige, min kære vil gerne være organdonor, er det en mulighed? Andre siger måske ikke noget og det er ikke her, man taler om organdonation. Man skal have tid til at erkende, at ens kære er døende.
  • Undersøgelsen for hjernedød er en meget omfattende undersøgelse, og man tilbyder pårørende at være med, fordi det somme tider kan være med til, at man helt forstår, at ens kære faktisk er død. (De er jo varme, hjertet holdes i gang, blodtrykket holdes oppe, lungerne holdes i gang osv) Undersøgelsen slutter med, at patienten kobles fra respirator i ti minutter. Her vil de pårørende kunne se, at patienten ikke trækker vejret og det er ofte her, det først for alvor går op for dem, at døden er indtruffet.
  • Denne undersøgelse gøres igen en time efter. Og viser de to undersøgelser, at patienten er hjernedød, erklæres patienten for død.
Afskeden med sine kære
  • Herefter tages der samtaler med de pårørende om organdonation. Hvis ja, går organdonationscenteret i gang med at finde mulige donorer. Imens får sygeplejersken talt med de pårørende om, hvordan de gerne vil tage afsked med deres kære. Skal det være nu? Skal der være ritualer så som sang, lys, præst til stede eller andre former for ritualer? Vil de gerne se patienten efter organdonation er afsluttet? Vil de blive og se den afdøde køre bort eller vil de hellere selv gå efter afskeden, før den afdøde køres ned på operationsstuen?
  • Der er lavet en undersøgelse, hvor man har talt med mulige organdonorers pårørende. Og et af argumenterne for at sige nej er lige nøjagtig det, jeg har skrevet som min begrundelse. Men der er også pårørende, der bagefter fortryder eller ærgrer sig over, at de ikke sagde ja.
  • Senere kan man få at vide, hvilke organer, den afdøde har doneret. Man får ikke at vide navne, men man får f.eks. at vide, at en ung mand fik hjertet, en kvinde i 50erne den ene nyre osv. Det havde sygeplejersken erfaring for, at det var de pårørende glade for og at det også var noget, man nævnte ved begravelsen/bisættelsen.
  • De pårørende i min region får et takkekort fra Region Midt, det er her organdonationscenteret ligger, og man bliver også inviteret til en mindeceremoni året efter, hvor der står lys tændt på bordene for alle de mennesker, der har doneret deres organer i det år.
Hvornår kan man donere organer?
  • Det er kun ved hjernedød, at man kan donere organer. Dvs typisk ved skader i hjernen, traumatiske, blødninger, blodpropper, betændelsestilstande, massiv skade pga iltmangel og lignende.
  • Man skal være tilkoblet en respirator, som trækker vejret for en. Og ens organer skal være raske og der skal være match på ventelisten
Du kan finde mange flere spørgsmål og svar her.

Min egen holdning er stadig i usikkerhedsfasen, og hvis jeg siger ja, så bliver det i den rubrik, hvor man skal spørge de pårørende, om de accepterer dette. Ganske enkelt fordi mine børn skal have muligheden for at sige, at de har brug for den "sanselige afsked".


15 kommentarer:

  1. Det er en svær proces med et ja eller nej til organdonation. Det kræver mange og lange overvejelser. Dem beskriver du så godt :-)

    SvarSlet
  2. Det er en meget svær beslutning. Jeg må indrømme, at jeg ikke er afklaret omkring det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Randi, det er en svær beslutning. Og nu vil jeg tale med mine børn om det, hvad vil de selv, hvad kunne de forestille sig i forhold til mig? Deres far har taget stilling, han ønsker ikke være organdonor.

      Slet
  3. Tak for info :-) Meget rart at vide, at der ikke er tidspres. Jeg synes, jeg har gjort det rigtige.

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten, selv tak :-) Og din sidste sætning er den vigtigste, det er godt.

      Slet
  4. Jeg har sagt ja. Da mellemste blev 18, fik han brev vedr. tilmeldelse, så vi snakkede det igennem, ældste havde allerede tilmeldt sig, Lasse, mellemste og jeg tilmeldte os, vi har senere snakket med yngste om det, men jeg ved ikke, om han er tilmeldt, han har jo haft kæreste i 4 år, så det synes jeg, de skal beslutte sammen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Helle, og det vigtigste er netop at tage stilling, så ens pårørende ikke skal stå og ikke vide, hvad ens ønske er.

      Slet
  5. Jeg er stadig overbevist om, at jeg har gjort det rigtige, da jeg meldte mig som organdoner for for 15-20 år siden.

    SvarSlet
    Svar
    1. Pia, det er godt. Du skal være opmærksom på at hvis du har gjort det inden 2001, vil dine pårørende altid blive spurgt og kan sige nej. Så hvis du vil undgå det, skal du registrere dig igen.

      Slet
  6. Tjah, jeg blev opfordret til at melde mig som donor i forbindelse med min operation i 2012. Jeg syntes ikke rigtig, det ville være relevant at sige nej, i betragtning af, at jeg jo gerne ville have blodtransfusion, hvis det blev nødvendigt fx. Jeg fik simpelthen papirerne tilsendt sammen med den øvrige skriftlige information om indlæggelsen. Mon ikke det stadig er praksis? Og mon ikke folk siger ja?

    Som du beskriver forløbet, synes jeg også, det klart fremgår, at de efterladte kan få sagt farvel og ikke får nogle tanker om, at der bliver fjernet noget, som patienten selv kan bruge.

    I øvrigt tror jeg faktisk ikke, der er nogen, der kan bruge mine organer, når jeg ikke selv kan mere. Jeg har planer om at slide godt på dem. Men hvis nogle af reservedelene stadig dur, så skal jeg i hvert fald ikke lægge hindringer i vejen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Henny, jeg var ikke klar over at man brugte operationer til at gøre reklamer for organdonorregisteret. Jeg har også fået et andet syn på afskeden efter det møde, og det er jeg glad for.

      Slet
  7. Min mand og jeg har for længe siden registreret os som organdonorer på den måde at pårørende kan sige nej. Det var det der gav mest mening for os dengang. Vi har begge mistet en forældre hver inden for det sidste år. Jeg er begyndt at være usikker på min holdning til donation på det seneste- netop af den grund du nævner.

    SvarSlet
    Svar
    1. Aase, og mellemvejen med at ens pårørende kan sige nej, er nok også det, der tiltaler mig. jeg vil dog gerne tale med mine børn om det.
      Og ja, det betød meget for mig, at jeg kunne sidde med min fars hånd i min, da han døde. Omvendt så havde han så ikke været udsat for skade i hjernen og kunne dermed heller ikke have været organdonor. Jeg er dog stadig i tvivl om jeg ville have sagt ja, hvis muligheden havde været der. Min mor døde af kræft med metastaser til flere organer, så hun kunne heller ikke have været organdonor.

      Slet
  8. Tak for svaret til Pia - jeg tror jeg registrerer mig igen, selv om jeg er ret sikker på, at mine pårørende er enige i min beslutning.
    Jeg blev så vred engang, da jeg diskuterede det med nogen, som sagde, at det var spild at krudt at melde mig, fordi jeg da ikke duede til noget som helst, fordi jeg (dengang) var ryger. Jeg indvendte harmdirrende, at mine øjne, lever, nyrer og hjerte fungerede upåklageligt - der var jo ingen der sagde, at de skulle anvende mine lunger!
    Jeg kan godt forstå dine overvejelser, men vores situationer er forskellige - jeg regner fx ikke med, at der vil kunne være nogen ved min side, når det er min tur.

    SvarSlet
  9. Det er så mange år siden jeg tog stilling og tilmeldte mig. Jeg havde snakken med mine forældre, havde valgt at bo uden børnenes far, og de var små.
    Min beslutning blev taget med udgangspunkt i, tænk hvis nu jeg kunne redde et liv, mit argument blev godtaget. Dog ved jeg i dag, som diabetikker, at det begrænser sig, hvad jeg kan hjælpe. Dog er der stadig en mulighed.

    SvarSlet