søndag, november 05, 2006

JAGT OG VILDTPLEJE

Da vi kom hertil for 23 år siden, var der meget åbent, frit udsyn til alle sider. Vi har stadig frit udsyn, men ikke i samme grad, for i løbet af årene har vi fået plantet læbælter (i alt ca. 11km) langs mange af markerne. Rundt om gården er der også plantet til, så der er læ, når vinden er barsk.
For nogle år siden inddrog vi halvdelen af en mark bagved gården til en lille skov, en sø og en fodermark til vildtet. Skoven blev plantet forskudt, så ingen kunne se igennem hele skoven, der skulle være ro for vildtet. Søen fik en lille ø, så ænder kunne slå sig ned i fred og ro. Marken er blevet tilsået med majs, som landmanden så knuser lidt af gangen, så fasaner og rådyr kan finde føde. Rundt om i alle læbælterne står der fodertønder, som bliver fyldt op efter behov hele vinteren igennem.




Det har båret frugt, vi har et leben af vildt, det vrimler med fasaner, agerhøns, harer og råvildt. Det er en fornøjelse at gå sig en tur rundt om på markerne, for der er altid noget at kigge på. Her til vinter kommer fasanerne ind i vores have og bruger det store æbletræ til at sidde i om natten. Sidste år så landmanden en aften en fasankok, som satte sig godt til rette i træet, og lidt efter kom der en parade af fasanhøns trippende henover plænen og fløj også op i træet. Om der har været for megen snak, vides ikke, men kort tid efter fløj kokken i hvert fald ned og gik sin vej.
Nogle dyr/fugle er klogere end andre, og i går var det fasankokkene og rådyrene, der var smarte. Fasankokkene blev simpelthen på jorden, faktisk fortalte en af jægerne, at da han gik igennem granskoven, så pilede kokkene rundt om benene på ham. Majsmarken blev slet ikke søgt ordentlig igennem, fordi kroatens hund brugte halvdelen af tiden på at sekundere andre hunde, der havde stand for fasaner, så han nåede ikke at få den igennem hele området. Mange fasaner lettede, men kom ikke på skudhold, da der var langt mellem jægerne i skyttekæden.
Men der var masser af vildt at se hele tiden. En jæger fortalte mig, at inden de var kommet ned fra vognen, havde de set 8 stk. råvildt, og inden jagten var færdig, havde de set omkring 20 stk.
Resultatet blev 9 fasaner, 1 bekkasin, 1 skovsneppe, 1 hare og 1 rådyr. Der blev set masser af agerhøns med op til 20 høns i flokkene, men jagttiden på dem udløb d. 31.oktober.
Vi har som sagt masser af vildt, men vi passer og plejer det også godt, her bliver ikke drevet rovdrift.

2 kommentarer:

  1. Dejligt indlæg. Og dejligt, at der blev noget tilbage til næste gang også.
    Vildtplantninger og vildtagre skal der til. Det giver bonus hver gang.

    SvarSlet
  2. Lige nøjagtig farmer, og sjovt er det skrive om noget, som jeg nok et eller andet sted har taget for givet, og nu bliver så glad for at være en del af.

    SvarSlet