søndag, november 19, 2006

TILBAGE TIL LIVET

Dette er overskriften på et interview med Sanne Salomonsen i Jyllands Posten, her fortæller hun om tiden efter sin apopleksi, og hvordan hun stadig kæmper for at genvinde sangevnen igen.
Sanne Salomonsen fik trombolyse, en blodfortyndende behandling, som kun kan gives i op til tre timer, efter man er blevet ramt. Hun ønsker, at alle får mulighed for denne behandling, og vil gennem interviewet gøre folk og politikere opmærksom på denne behandling, som ikke har været landsdækkende før nu.
I Nordjyllands Amt har det været en mulighed i alle døgnets 24 timer i lidt over et år, og der er folk som Sanne, der via den behandling er sluppet for de alvorlige men efter sygdommen. Det er dog også vigtig at tilføje, at ikke alle kan komme i betragtning til behandlingen. Der er en lang række faktorer, som lægen skal tage stilling til, før behandlingen må iværksættes. Tidsfaktoren er den vigtigste. Undersøgelser viser, at jo længere tid der går, fra man er blevet ramt, jo større er risikoen for, at man får en blødning oveni blodproppen. Derfor, hvis man vågner med symptomer, vil man typisk ikke få behandling, fordi man så ikke ved hvornår man er blevet ramt. Andre sygdomme kan også være årsag til, at man ikke kan få behandlingen.
MEN faktum er, at der eksisterer en behandling nu, hvor man tidligere kun kunne forsøge at begrænse apopleksiens følgevirkninger og prøve at forebygge en ny apopleksi. Derfor hvis du oplever en, der får nedsat kraft i arm og/eller ben, så ring 112, Falck er trænet til at se, om de skal køre til et trombolysested, og som jeg forstår det, så er behandlingen nu ved at være landsdækkende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar