onsdag, februar 28, 2007

SUPPE, STEG OG IS

Der var masser af familiefester til, dengang jeg var barn, sådan husker jeg det i hvert fald. Min far er yngst af 15, så der var mange kusiner og fætre, der skulle konfirmeres.
Jeg var og er vild med suppe med kødboller og melboller, især det sidste har altid været min livret sammen med is, så sådanne fester var jo et slaraffenland for mig.

Ak og ve og klage hvis en kogekone havde prøvet at være anderledes med aspargessuppe og en eller anden karamelrand, så var dagen næsten ødelagt for min søster og jeg. Hovedretten var ligegyldig, bare vi fik vores suppe og is.

Min ældste kusine er lige gammel med min far, så hun blev betragtet mere som en faster, og hun var en knag. Ved sådanne fester i forsamlingshuset var der lange borde, og suppen tronede i store terriner rundt om på bordene og ved siden af stod en stabel tallerkner, så først blev der diskuteret lidt blandt de nærmeste damer til suppeterrinen, hvem der skulle stå for at øse op.

Min søster og jeg priste os lykkelige, hvis vi kom til at sidde i nærheden af vores ældste kusine, og vi holdt vejret, indtil det blev bestemt, at hun skulle øse op, for hun var bare den bedste. Hun var ikke karrig med fyldet, masser af kød-og melboller fik vi i tallerkenen.

Dengang fandtes der ikke suppe og melboller på frost, kødboller kunne man godt få, så hjemme skulle suppe og melboller laves, hvis vi skulle have suppe. Det var altid mit ønske til fødselsdag sammen med is.

Vi lærte hurtigt selv at lave melboller, og når mine forældre var af sted med de tre yngste, lavede min søster og jeg melboller og så lavede vi suppe med bouillonterning. Det var en herlig spise.

Og bagefter spisning ved festerne kom det allerbedste, så legede vi fætre og kusiner oppe på scenen bag tæppet. Der stod gymnastikforeningens redskaber, plint, buk og hest, og de var sjove at lege i og omkring.

12 kommentarer:

  1. Aah Lene, du bringer lige tilbage til adskillige familiefester i det Soenderjydske.

    Jeg husker ogsaa suppen og isen og legen paa scenen, og saa desvaerre ogsaa de meget udkogte guleroedder og aerter som altid blev disket op paa tallerknen!

    Dansede I saa ogsaa de der kaededanse, totur fra Vejle, Peder Syvspring og hvad de ellers hedder? Ih det var sjovt.

    Nu staar menuen paa noget fisk, steg og Paere Belle Helene og ingen kaededanse, men det er nu sjovt alligevel.

    SvarSlet
  2. Sjovt, for det er måske lidt egnsbestemt. Jeg husker ingen fester med suppe, steg og is. Herovre var vi mere på fiskeanretning, kalvesteg og en avanceret islagkage eller chokoladekage med is og frugt. Men jeg husker slægtsfesterne i det Vestjyske, hvor vi netop fik suppe, steg og is.....rigtig hyggeligt og sjovt at møde alle mulige familiemedlemmer, selvom jeg ikke fattede en bjælde af hvad de gamle vestjyder sagde, men så kunne man jo smile sødt og håbe på at man sagde ja og nej de rigtige steder....

    SvarSlet
  3. Susan, jeg kender kædedansene, men de var ikke en del af vores fester, men totut til Vejle er ofte en del af fester med levende musik selv i dag, nok mest på landet.

    Moster tulle, man kan komme langt med et sødt smil ;-) jeg har også været til familiefest i Køvenhavn, og lige nu kan jeg ikke huske om anretningen var anderledes, men de var jo også runden af den jyske muld ;-)

    SvarSlet
  4. stave kan jeg ikke i dag, men I kan nok gætte : totut = totur og det var ikke et forsøg på at skrive jysk, så jeg mente faktisk København

    SvarSlet
  5. Uhm ... melboller ... jeg elsker de hjemmelavede, når de lige er blevet puttet i suppen og er kolde i midten...

    SvarSlet
  6. Lizelotte, min mor havde sit hyr med at holde mig fra køleskabet,når der stod melboller derinde.Kolde eller varme, uhm ;-)

    SvarSlet
  7. * SUK * Jeg husker især legene bag scenen ;) Vi måtte ikke, men gjorde alligevel. Og suppe, steg og is... jow-jow.
    Familiefesterne er der ikke mange af mere... Er de gået af mode?

    SvarSlet
  8. Vi er blevet færre i familierne mrsbaloui,men hvor var det sjovt, og vi måtte gerne lege bag scenen ;-)
    Forsamlingshusene er der nok heller ikke så mange af mere, og gymnatikredskaberne er flyttet til hallerne.

    SvarSlet
  9. I "synnejylland" holder de stadig den slags fester i forsamlingshusene. Min fasters 60 aars, min kusines bryllup, min faetters bryllyp 3 uger foer vores, min onkels 60 aars etc. Jow jow de kan stadig feste, men menuen er aendret, musikeren har stadig hammondorgel og kan alle skaalesangene. Dog er der ingen kaededanse mere - men der bliver danset hele natten, man faar ikke lov at staa stille i mange sekunder foer en eller anden traekker en ud paa dansegulvet igen.

    Christian som er en rigtig Nordsjaelaender opvokset bla. i Rungsted synes det var meget meget anderledes og maerkeligt - jeg synes det var dejligt.

    Til vores bryllup blev det et misk mask og heldigvis ville synnerjyderne ikke lade vaere med at synge skaalesangene selvom der ikke var en musiker der kunne spille for :-)

    SvarSlet
  10. de er skønne de fester Susan ;-)

    SvarSlet
  11. Jo jo jo jo, de fester findes stadigvæk. Mest i den ældre generation måske. Men min lillebror, der bor ude på landet, holder stadig den slags fester - med en anelse moderniseret menu. Jeg kan allerbedst lide gammeldags suppe til forret - og så skal der være kold ris med rosiner. Det får man altså ikke her på Sjælland - og jeg er ikke engang helt klar over, hvordan det laves. Er det noget med kogte grødris blandet med rosiner og så ned i en dyb tallerken eller skål for at få den rigtige facong og så ind i køleskabet?
    Kender I også det med ris til suppe?

    SvarSlet
  12. Jeg har fået det til en familiefest i sønderjylland for mange år siden, mon det stammer derfra?

    SvarSlet