mandag, februar 01, 2016

85 år

I weekenden har jeg mødt to ældre kvinder som var i slutningen af firserne, og de blev øjeblikkeligt føjet til min liste af ældre, jeg kan gerne vil være som, når jeg når den alder. Dog ønsker jeg ikke at komme på sygehuset til observation for en blodprop i hjernen. De to kvinder var stadigt aktive, klarede sig selv i eget hjem, den ene havde endda overskud til at arbejde i genbrugsbutik og være besøgsven. Der er ingen tvivl om at det er nu, at kontoen, som jeg skal trække fra på mine gamle dage, skal fyldes op. Det er ikke nok med gode oplevelser og hjerneudfordringer (som mit arbejde giver mig), de er også værdifulde. Der skal dog også sund livsstil til, der skal bevægelse og konditionstræning til. Som jeg hørte en læge sige: når folk siger, at de hellere vil leve tyve år kortere og så leve et godt liv (underforstået et liv med masser af god mad, øl/vine og ikke al den motion), så glemmer de, at de sidste år af det kortere liv ofte bliver fyldt med sygdom og fysiske indskrænkelser i det ”gode” liv.

Min far har altid syntes, at hans liv har været godt, og at der var meget at være taknemlig for. Set udefra er hans liv måske ikke godt, men når jeg ser på ham, så smiler han tit, han er hårdt ramt af sin Alzheimers, men han virker glad og tilpas.

DSC_0542

I dag er dagen derpå, aftenvagter efterlader mig ofte med træthed, nedtrykthed og sløvhed. Men det sker ikke i dag, for denne dag er ganske særlig, i dag fylder min far 85 år, og mine tre søstre og jeg mødes til eftermiddagskaffe/te hos ham. Jeg skal have handlet ind, så jeg kan komme med gammeldags æblekage. Der er ingen tvivl om, at min far vil få svært ved at få ørenlyd, men mon ikke han vil mærke i krop og sjæl glæden over at have fået fire døtre, som den dag i dag nyder hinandens og hans selskab. Det tror jeg, jeg vil kramme og kysse ham, så han fysisk mærker, at han er elsket. Jeg vil synge og snakke, så han mærker alt det skønne, han har givet mig. Jeg vil le sammen med ham og mine søstre, så latterens virkning forplanter sig i krop og sjæl. Jeg glæder mig.

DSC_0540

God mandag til dig.

22 kommentarer:

 1. Tillykke med din far. Må I få en dejlig dag sammen, alle 5.
  Ja, et enkelt virksomt liv på jord.... Jeg tror på at det er medvirkende til at vi idag kan tage til fødselsdagskager og æblekage hos mor. Hun bliver 92 og har inviteret. En kvinde jeg ser op til og gerne vil være som om 30 år. Stor fødselsdag er der ikke kræfter til, men hverdagen klarer hun selv, læser og følger med i verdens gang og er stadig dejligt åben og interesseret. Lige som dine to patienter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anne, og tillykke med din mor, hvor er det dejligt at hun har det så godt. Desværre er det virksomme liv ikke altid nok, men det er helt sikkert med til at gøde jorden.

   Slet
 2. Tillykke med din far - og rigtig god fornøjelse i eftermiddag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Helle, vi nød det :)

   Slet
 3. Tillykke med din far. Hvor er det godt, at din far ikke virker til at være plaget af sin Alzheimers. Og hvor er han heldig at have jer døtre til at komme og hygge og grine omkring ham. Det vil helt sikkert gøre ham godt. God fornøjelse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. fruen i midten, tak. Min far er så hårdt ramt, at han ikke selv er klar over sin sygdom, men han har det godt og skaber stadig glæde hos os.

   Slet
 4. Tillykke med din far. Hvor er det godt, I har hinanden og kan glædes sammen. God tur og god fornøjelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Betty, vi nyder og er taknemlige.

   Slet
 5. Tillykke med din fars runde dag - og mødet med de gæve kvinder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Jørgen, vi nød hinanden og vores far :-)

   Slet
 6. Tillykke med din far - må I få hygget jer alle sammen.
  Ja, hvem vil ikke gerne være rask og rørig til det sidste? Det ville være så fint, hvis der kunne udstedes garantier for det, hvis man var flink og gjorde alt det man skulle, men sådan fungerer verden desværre ikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, tak. Nej der udstedes ikke garantier, men jeg kommer med et indlæg om motion og Alzheimers, det har en effekt og det har sat gang i en tankeproces hos mig.

   Slet
 7. Hjertelig til lykke med din far. Må hans dag blive skøn.
  Jeg mødte også en gæv kvinde i week-enden. Hun er 84 år, og havde arrangeret en forsinket julefrokost for vores fælles gruppe. Hun havde flyttet borde og stole, dækket bord og hentet maden. Hun klarer også sig selv og bor i egen lejlighed.
  Det er skønt at kende gæve ældre, som man kan håbe, at man kommer til at ligne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Kisser. Hvor dejligt med sådan en kvinde, det giver håb for os :-)

   Slet
 8. Stort stort TILLYKKE med din far....håber og tror i har haft en super god og hyggelig dag, som i kan tænke tilbage på med glæde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Joan, vi havde en skøn dag :)

   Slet
 9. Tillykke med din far - jeg kan ikke tænke mig han kunne få nogen bedre fødselsdag end den, du beskriver...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Moster Tulle, han stornød det og det gjorde vi også :-)

   Slet
 10. dejlig læsning - stort tillykke med din far! Knus Marianne

  SvarSlet
 11. Hjertelig tillykke med din far den anden dag. Og hvor lyder det til i hyggede jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Abildjyde, vi hyggede os rigtigt :-)

   Slet