fredag, februar 19, 2016

Knirkende sne og noget om frafald

DSC_0637

Udsigten fra køkkenvinduet viser mere sne, det lokker, og hurtigt kommer vandrestøvler og varmt tøj på. Det knirker, når jeg går, det er også glat, så mine raske skridt dæmpes lidt i hastigheden og jeg trækker ud til rabatten for at få lidt sikker grund under fødderne. Jeg tænker så godt, når jeg går, og tankerne kredser om det faktum, at vejen frem mod nye vaner og rutiner er belagt med frafald. Forandringens Hjul eller den transteoretiske model er en måde at beskrive, hvordan vi hver især går gennem faser frem mod en endelig ændring af rutiner/vaner.

PAUSE- for at illustrere hvorfor mine indlæg sommetider tager utrolig lang tid at skrive, så googlede jeg transtheoretical model og begyndte at læse og opdagede, at de bøger, jeg har læst om forebyggende sundhedsarbejde og som har beskrevet modellen blandt mange andre modeller/teorier, naturligt nok ikke har alt med, og at der er noget, jeg har lyst til at dykke yderligt ned i. Så lige pludselig klikker jeg rundt for at få mere viden, for at få det belyst på forskellige måder og fortaber mig i cyberspace i stedet for at skrive indlæg. PAUSE SLUT

DSC_0638

Pointen i mit indlæg er, at man skal være god ved sig selv, når man falder ud af de gode vaner/takter. Man skal ikke slå sig selv i hovedet, men i stedet for se på, hvad der fik en til at gøre anderledes, end man egentlig gerne ville. Dermed bliver man klogere, og når man så hopper på forandringens hjul igen, så er det med til, at man måske næste gang ikke falder fra, eller der går måske længere tid. Og for hver gang bliver man klogere, og en skønne dag er man måske ikke-ryger, eller man drikker ikke mere for meget, eller man har tabt sig eller man er blevet motionist eller … Faktisk tager det lang tid at ændre vaner, Forandringens Hjul siger, at når man har holdt vanerne i seks måneder eller derover, så er man i vedligeholdelsesfasen, og først når man overhovedet slet ikke har lyst til at gå tilbage til de vaner, man før havde, er man gennem Forandringens Hjul. Men det hedder netop hjul for at illustrere, at vi tit går rundt i hjulet, netop fordi det ikke er en lineær proces: jeg vil tabe mig, spis mindre, motioner mere, jeg har tabt mig!

DSC_0640

Og årsagen til de tanker er, at jeg midt i januar blev så træt af, at jeg hele tiden valgte kost, som jeg fik det skidt af og hele tiden valgte motion fra, når jeg nu vidste, at jeg havde det bedre med motion. Jeg besluttede mig så for at fokusere på kosten først. Det har været med god effekt, jeg har fået brudt den opadstigende kurve og fået den til at gå nedad. Langsomt, meget langsomt, men sådan opnår man også den bedste varige effekt ifølge kloge hoveder. Der er ikke noget, jeg ikke må spise, men fokus er på mængden og mellemmåltiderne. Mellemmåltiderne er mine bedste måltider, det er sjældent ved hovedmåltiderne, jeg spiser for meget, der har jeg egentlig fået indarbejdet gode vaner. Og jeg var glad, for selv med kage og slik i weekenden og indimellem også på hverdage tabte jeg mig alligevel, ikke meget, men jeg tabte mig! Og så var det belønningshjernen slog til. Uden at jeg var bevidst om det, tænkte den, da jeg blev syg, nå ja jeg taber mig jo, selv om jeg spiser slik og kage, men den glemte at fortælle sig selv, at jeg jo havde været bevidst om at reducere mængden meget, så det blev mindfulness spisning (fokus på nydelse mere end fokus på at spise så meget på så kort en tid) Så dagens vejeresultat er, at jeg er slået to uger tilbage.

DSC_0643

Derfor lokkede sneen endnu mere i morges, derfor havde jeg allerede trukket i træningstøjet og derfor blev min morgenstart en lille frisk gåtur på ca. 3 km. Og så husker jeg, når jeg skal købe ind til weekendens hygge, at lidt, men godt gør godt for krop og sjæl. Og skulle jeg blive fristet, så vil jeg minde belønningshjernen og mig selv om, at min krop de sidste dage har forsøgt at fortælle mig det, som vægten også sagde i morges. At der er sammenhæng mellem kropstilfredsheden (og her taler jeg ikke om det ydre look) og den mængde mad, jeg spiser.

Om lidt vil jeg vække sønnen, vi skal sy tunika på vikingernes måde, det er jeg spændt på. Ha en god fredag.

DSC_0647

PS Og fuldstændig som dengang jeg ikke fik 13, fordi jeg ikke vidste, hvad børneorm hed på latin, så har jeg det på samme måde med ordet den transteoretiske model. Jeg fik nemlig ikke 12, fordi jeg ikke kunne fortælle ret meget om den model ved min diplomeksamen. Årsag? Jeg havde aldrig i de bøger, jeg havde læst om Forandringens hjul eller The Wheel of stages stødt på ordet den transteoretiske model. Så jeg var faktisk i tvivl om det var det samme og sagde derfor ikke så meget. Og censor var glødende fan af den model, så han var skuffet over min manglende inddragelse af den model i diskussionsafsnittet. Og børneorm på latin? Oxyuris, det har så ændret navn, kan jeg se, da jeg googlede det.

18 kommentarer:

 1. Vi kender det nok alle. Forandringens hjul. Der er også hamsterhjulet, som er det hjul, hvor der ikke sker nogen som helst forandring. Vaner er så lette at få, men så svære at udrydde. Det gælder vist kun for dårlige vaner, for hvorfor er det ikke nemt at få en god vane?
  Det er også virkelig irriterende, at det tager fire dage at tage det på, der tager adskillige uger at komme af med igen :-)
  Jeg finder det faktisk en smule morsomt, at det tilsyneladende er lige så svært for dig at undvære slik, som det er for en ryger at undvære cigaretter. Tag mig det ikke ilde op, men tanken dukkede op, da jeg læste dit indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, sammenligningen er god nok, så du bliver ikke taget ilde op.modsat en ryger, så kan jeg faktisk godt undvære slik, indimellem er der gået måneder uden slik. Jeg skal bare ikke have det i huset i travle perioder eller når jeg er syg, for så bliver jeg tvunget til at finde gode alternativer. Det jeg har været god til er mentalt at få på plads hvorfor og især hvornår jeg føler trang til slik. Typisk når jeg synes, jeg har brug for trøst/belønning. Og det har de sidste dage da været et langt eksempel på :-) Men jeg må tilbage på sporet

   Slet
 2. Hvor er det træls, at du har taget på igen, når du egentlig gerne vil tabe dig. Men så er det jo super at starte dagen med tre kilometers gåtur. Vaner er så svære at lægge fra sig. Fx er jeg ryger og har været det i herrens mange år - vist siden 1981 - og egentlig har jeg et ønske om at stoppe, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal få begyndt.

  Du må også have en dejlig fredag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hanne, det var nu ikke så meget, men lidt har også sin ret :-) At holde op eller at ændre en vane kræver først man er motiveret for det og man ved, hvorfor man vil stoppe, ikke hvorfor andre synes man skal stoppe. Den dag du er besluttet på at du vil, så findes der i alle kommuner rygestopkurser, så det kan du jo overveje.

   Slet
 3. Vaner er svære, men med små "nøk" lykkes det os alligevel ofte at ændre / fjerne dårlige vaner og indføre gode vaner i stedet.
  God sy-fredag til både sønnen og dig. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Inge, jeg kan mærke at jeg rykker mig, og egentlig kan man sige at jeg er i den gode ende. Jeg lever generelt sundt, jeg har "kun" taget 5 kilo på i forhold til min vægt før jeg fik børn, så mon ikke jeg når det? Jeg tror det.

   Slet
 4. Tankevækkende, hvor mange tanker der kræves for ikke længere at tænke! Ser Anders And, med en engel på den ene skulder og en djævel på den anden, for mig. Den evige kamp mellem burde gøre og har lyst til at gøre...
  Jeg skal heller ikke have snoller i huset... Og sådan en tur til Tyskland har konsekvenser for mit bedre jeg....
  Faktisk kan jeg så undre mig over, at det i dag/med alderen? er sværere at spise mindre, kun tage et stykke chokolade... I de unge år og vel frem i 40'erne kunne jeg sagtens "styre" mig. Men i 50'erne og nu over 60 er det virkelig en udfordring, hvis det står foran mig.
  Der er skal åbenbart flere transteoretiske omgange til for at omvende mig... Eller sidder englen ved mit døve øre....

  SvarSlet
  Svar
  1. Anne, engle er ikke altid så kloge, de skulle undersøge hvor vores døve ører er ;-)

   Slet
 5. Det er et godt indlæg. Meget mere konstruktivt at forsøge at blive gradvist klogere i stedet for kun at blive gal på sig selv! Jeg har opdaget, at jeg er tilbøjelig til at tænke: "det går jo fint det her" (ved vægttab for eksempel) og så begynder jeg at slippe tøjlerne, hvilket jo er helt tåbeligt, for så virker det ikke mere ;-)
  Rigtig god weekend!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Livsglimt. Ja det farlige er når man lader autopiloten tage over :-)

   Slet
 6. Endnu en gang kloge ord på din kanal - vaner kan være svære - mon du ser "Lægen flytter ind"? Fortsat god fredag KH Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anette, tak for titlen på programmet, min kollega havde fortalt om det, men jeg kunne ikke huske hvad det hed :-)

   Slet
 7. Forandringens hjul - spændende at læse om, hvordan vi ændrer vaner, og hvor svært det er.
  Jeg nyder de flotte billeder hjemme fra dig. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Betty, det er spændende, hvad der er med til at ændre vaner. Og din historie fra vandskræk til vinterbadning er jo et studie værd :-)

   Slet
 8. Sikke spændende tanker, - Forandringens hjul har jeg aldrig hørt om, men jeg har erfaret, hvor svært det er at ændre vaner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, tak, det er jo spændende, hvad det er, der gør at nogen ændrer vaner uden at blinke, mens andre har voldsomt svært ved det. Noget af det som Forandringens Hjul så ikke tager med, men som andre teorier gør, er at omgivelserne har megen betydning. Både i det tætte netværk og i det offentlige rum.

   Slet
 9. At du skriver om forandringens hjul, får mig til at tænke på en samtale jeg lige har haft med min søn. Han er sanitetinspektør indenfor fødevare branchen. Han fortæller om hvor svært det er at finde egnede medarbejder, og fortæller om det at have stabil arbejdskraft, og oplæring tager ca. 6 mdr. Så din fortælling ramte lige ind.
  Jeg ved selv hvor lang tid det tager at ændre egne vaner, og det med at være vedholdende, 6 mdr. er længe, og derfor skal der ikke skydes med spredehagl, men tages små skridt, for en forandring kan blive en vane.
  Dejlige billeder, her var der kun slud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, små skridt bringer os også frem :-)

   Slet