tirsdag, februar 16, 2016

Metablogging

Dette indlæg er inspireret af et ord i en anden bloggers indlæg, og ordet blev ved at dukke op, og hvad betød det mon? Jeg startede i går aftes, men fik det ikke gjort færdigt, så nu hvor jeg alligevel har indset, at arbejde er den eneste aktivitet uden for huset, jeg i disse dage har energi til, så kan jeg jo hygge mig med dette.

Meta- betyder noget, der forholder sig til det, der kommer bagefter på en teoretisk, spekulativ, abstrakt måde. Metatekst var det, der blandt andet adskilte en god fra en dårlig opgave, da jeg tog min diplomuddannelse. Det at kunne indlede et afsnit med i helikopterperspektiv at kunne fortælle, hvad der ville ske, eller/og afslutte et afsnit på samme vis. Metablogging må så være at forholde sig til det at blogge, det kunne være noget om, hvorfor blogging er berigende, oplysende, sjovt eller noget helt andet.

Der var en gang, hvor jeg bloggede hver dag, og nogle gange flere gange dagligt. Det var en tid, hvor der som regel altid var nogen, der hurtigt svarede. I dag skal et indlæg gerne have nogle timer på bagen, før der er en kommentar, og der går lidt mere end 24 timer på bloggen, før kommentarer stopper. Egentlig er det ikke så længe siden jeg bloggede dagligt, for når jeg kigger på oversigten over indlæg, kan jeg se, at det først er i 2014, at de årlige indlæg er under antal dage i året. I 2007 og 2008 var jeg oppe på over 500 indlæg om året. Hvad skyldes det så? Det at blogge er ikke en envejs-kommunikation, ikke for mig i hvert fald. Det at blogge kræver en gensidighed, det nogle ville kalde interaktion, at to eller flere parter påvirker hinanden indbyrdes. Så når nogen kommenterer, sker der en påvirkning af mig, som giver mig lyst til at blogge igen. Nogen gange blogger jeg mere for at give mig selv lov til at tænke over emner, det som andre ville kalde refleksion, det at gennemtænke noget, det at fundere over noget. Det gør jeg glad og gerne, mundtligt som skriftligt. Så når jeg dykker i antal af indlæg, kunne det skyldes, at kommentarer dykker i antal. Måske fordi der er mange flere blogge, eller fordi instagram på mange måder har overtaget blogges funktion som social medie. Den vej har vi været på før, så lad os hoppe over til andre veje. Den nedadgående kurve kan også skyldes, at meget af det, jeg oplever, er beskrevet her. Landbrugets cyklus, sygeplejen, motorcykelture osv. Det gør, at jeg ofte føler, at det her har jeg da skrevet om, og så lader jeg mig begrænse og stopper. Men giver det mig mindre glæde? Nej, jeg nyder stadig min tid sammen med bloggen og hos jer andre. Så derfor er det ikke noget, jeg bekymrer mig om.

Nu vil jeg forsøge at fokusere på, at selv om jeg er halvsløj, kan jeg godt lægge vasketøj sammen og rydde op i sønnens værelse, mens jeg glæder mig til besøg af sønnen og kæresten i slutningen af ugen. Det bliver godt, rigtig godt. God aften til jer.


22 kommentarer:

 1. Alting udvikler sig konstant, og bloggeriet er ikke det samme, som da du startede eller som da jeg lidt senere startede. Du var i øvrigt en af dem, jeg fulgte nøje, inden jeg selv flyttede ind i blogland.
  Kommentarerne er blevet færre, men jeg får hele tiden flere læsere - mon ikke også det samme sker for dig? Måske har det noget med tiden at gøre - jeg læser flere blogge, hvor jeg ikke kommenterer, men hvor jeg måske burde gøre det - det sluger bare så forfærdelig meget tid i forvejen; det er lidt hurtigere bare at kigge passivt med.
  Hvor længe mon vi bliver ved? Det kan vi heldigvis ikke vide, men hellere stoppe helt end bruge instagram - hvis jeg skal lege med, vil jeg bruge masser af ord.
  Jeg håber du bliver ved, for du har så mange gode ting at sige.
  Og til sidst: Jeg vil egentlig også ellere have færre kommentarer end kommentarer, der virker som det modsatte af betablokkere ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ellen, jeg kan ikke huske hvordan læsertallet har været, men så er det godt at jeg fandt ud af at finde det i min "tæller" :-), du har ret, det er steget støt.Og ja jeg læser også flere steder og kommenterer mindre end tidligere. Jeg er glad for at vi holder stand, jeg bliver klogere og inspireret af dig.
   Ha, jeg er så enig, er der mon en antidot mod sligt? :-)

   Slet
 2. Jeg holder lige det hele lidt i gang med en kommentar, - har egentlig ikke så meget at tilføje, men dejligt, at du igen kan sætte tankerne i sving.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eva, det er godt at nogen vil holde hjulene i sving :-)

   Slet
 3. At blogge om at blogge er helt OK for mig, du gør dig nogle gode tanker, som jeg finder inspirerende.
  Du må have en dejlig dag, forhåbentlig med smukt og solrigt vejr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Inge, det er godt at vi kan inspirere hinanden :-) Og solopgangene i disse dag er smukke øjeblikke

   Slet
 4. Jeg læser blot med og kommenterer enkelte gange. Du giver masser af rigtig godt tankestof til mig. Tak for det.
  Jeg tænker vores manglende lyst til at kommentere på både dette og hint handler om at alt kan spores. FB er et eksempel - alle aktiviteter og alle kommentarer kan genfindes. Det er gået op for os hvor forfærdelig stort nettet er og hvor hurtigt alting kan spredes.
  Jeg er lidt skræmt og overvejer lige en enkelt gang mere, inden jeg skriver. Ha´en rigtig dejlig dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Anonym, tak for din kommentar, den vinkle med sporbarheden har jeg slet ikke tænkt på som årsag.

   Slet
 5. Mediet forandrer sig, men det er stadig mit favorit-medie i den "cyber-sociale sfære" (og der opfandt jeg vist et nyt ord i mangel af bedre), fordi jeg kan lide ordet og stadig mener, at den kan noget helt specielt. Kommentarerne bliver færre. Instagram overtager meget af det, som tidligere var gode blogge. Sådan er det vist bare, men jeg elsker fortsat at skrive. Det er kun tiden, der mangler :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Liselotte, tid er en mangelvare, men jeg er glad for at du, min inspiration og første blog, stadig holder ved :-)

   Slet
 6. Jeg kommer så lige med en kommentar efter de 24 timer :-) - Det er så ikke første gang jeg halter bagefter.
  Det bliver skønt at få besøg.
  Ønsker dig en kold og blæsende onsdag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Abildjyde, og jeg elsker hver en kommentar, tak :-)

   Slet
 7. Meta-blogging!.... Så fik jeg også lige noget nyt tilført til mit ordforråd idag :-).
  Jeg er enig i, ar det betyder utrolig meget hvad der sker i kommentarfeltet; jeg elsker selv at få besøg på min blog!
  Håber du bliver frisk snart!

  SvarSlet
  Svar
  1. Skøreliv, ja der kommer hele tiden nye ord til :-) Og jeg er glad for at have fundet din blog.

   Slet
 8. Da skal jeg endelig skrive en kommentar til deg, selv om det ikke er vanlig for meg. Det fortjener du virkelig! Jeg har fulgt deg siden jeg kom inn i denne verden - så det er jo noen år! jeg har stor glede av å lese om det du skriver både yrkesliv og familieliv, og se dine fine bilder fra deilige Danmark. Jeg selv holder til i Norge, og følger deg også på instagram under @aastasin. Håper du fortsetter å blogge i den takt som føles godt for deg :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åsta, tak for din kommentar, det er hyggeligt at vide, at vi kan følge hinanden på tværs af landegrænserne. Og nu vil jeg glæde mig til at følge dig via instagram :-)

   Slet
 9. Jeg er lidt bagud for tiden - men du når nok at se kommentaren alligevel. Tak for genhøret med "Må din vej gå dig i møde", den holder jeg så meget af.

  Den 10. oktober 2015 skrev jeg selv en blogpost om det at blogge: http://stegemueller.dk/blog/at-blogge/ kan det mon kaldes metablogging? Du skriver, at det at blogge kræver gensidighed. Det er jeg fuldstændig enig i. Det er interaktionen, der giver inspiration til nye indlæg. Og dine kommentarer hos mig, giver mig lysten til at se, hvad der sker hos dig. Jeg bruger et program, der hedder Sage til at vise, hvilke blogs der er nye indlæg på. Når "Underet" er vist med fed skrift, er det en af de første, jeg tyr til.

  Instagram bliver vist aldrig noget for mig. For det første er jeg vist ikke dygtig nok til at tage billeder, og for det andet elsker jeg at udtrykke mig med ord.

  Jeg synes, du har en rigtig fin blog. Især kan jeg godt lide, når du skriver om dit arbejdsliv. Der lærer jeg virkelig noget nyt (selvom jeg altså (heller) ikke har en pind forstand på kartoffelavl).

  SvarSlet
  Svar
  1. Slev tak, Hanne, det er jo det gode ved blogge, vi bliver klogere på områder vi ellers ikke ville høre om. Jeg er blevet så meget klogere på psykisk sygdomme gennem dig, så tak :-)

   Slet
 10. Jeg får aldrig mange kommentarer på bloggen - har aldrig fået det. Men efter jeg er begyndt at lægge link på facebook, er der ofte nogen som kommenterer der. Og jeg får regelmæssigt kommentarer og opmuntringer fra mennesker, jeg møder - så det er ok. Jeg har aldrig blogget flere gange om dagen - det er virkelig for meget! Jeg har ikke "opdaget" at du har gjort det :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Charlotte, at blogge var og er også for mig noget med at møde andre mennesker. Til tider synes jeg, at jeg sidder fast her ude på landet, fordi der altid er et eller andet som gemalen skal ordne, og jeg var og er stadig ikke god til selv at tage af sted. Så bloggen blev/er erstatning for at møde andre mennesker, som ikke er en del af min arbejdsplads her hjemme eller på sygehuset.
   Hvad angår din blog, så tror jeg også, at noget af det skyldes, at man ikke kan læse de andres kommentarer og blive inspireret af dem, fordi du har været nødt til at sætte godkendelsesfunktionen på.
   Facebook hopper jeg over, mit mellemnavn gør at jeg højst sandsynligt ville få mange fra barndommen eller ungdommen til at anmode om at blive venner, og det har jeg ikke lyst til.

   Slet
  2. Ja - måske skal jeg lave kommentar-muligheden om igen. Jeg var begyndt at få nogen, som skulle renses væk - sker det ikke for dig?

   Slet
  3. Charlotte, faktisk aldrig. Der var en periode, men der fangede blogger de fleste, så jeg blot skulle tømme spamkontoen. jeg havde for nylig lige tre, men det er også det eneste.

   Slet