tirsdag, august 28, 2007

FORUNDERLIGT

Jeg undres over min hjerne ind imellem. Den lagrer visse ting og andre ting er pist borte, og jeg kan ikke altid se systemet.

Jeg ved med min viden, at for at ting bliver lagret i hukommelsen, skal man være i stand til at fastholde sin opmærksomhed, kunne koncentrere sig, også selvom der er støj omkring en og kunne forstå det, man prøver at huske.

Der er mange steder, det kan gå galt, også for os ”normale” mennesker.

Eksempelvis har jeg lige genlæst Marianne Fredrikssons Huset ved havet, en smuk fortælling, og normalt når jeg genlæser, så er der passager der vækker genklang. Det var der ikke her, jeg kunne godt huske, at den handlede om en ung mands liv, om at han også havde evnen til at sanse mere end hvad andre kunne, men det var også det. Men når jeg tænker nærmere over det, tror jeg, at jeg, da jeg læste den første gang, måske netop ikke evnede at fastholde opmærksomheden på bogen, der var andre ting, der stillede sig i vejen, men jeg kan ikke huske hvilke.

Til gengæld oplevede jeg igen i weekenden, at jeg midt under en motorcykeltur søndag kom i tanke om, at jeg fredag havde glemt at skrive nogle aftaler ned, som jeg havde lavet i forhold til en patient. Jeg havde endda glemt at informere patienten. Jeg greb mobilen og ringede til afdelingen, ganske rigtig, ingenting stod dokumenteret, så nu kunne sygeplejersken så nå at informere patienten inden aftalen mandag. Det er ikke første gang, jeg oplever, at min hjerne, når den slapper af, pludselig kommer i tanke om noget, jeg har glemt på arbejde. Det kan være en time efter, en til to dage, sågar en uge efter. Der er ikke noget der ”trigger” hukommelsen, det kommer bare ud af den blå luft.

Hjernen er forunderlig, fantastisk at den kan holde til det, vi udsætter den for.

Men som de siger, de kloge hoveder, Use it or lose it.

7 kommentarer:

  1. Er det ikke netop, når man slapper af, at man pludselig husker ting? Jeg synes fx, det kommer, når jeg går tur eller vasker op.
    Ja, det er så rigtigt, hvad du skriver, at man skal bruge hovedet for ikke at miste evnen til at bruge det.
    Jeg undrer mig til stadighed over, at demente husker gamle dage klart og ikke aner, hvad der lige er sket.

    SvarSlet
  2. Madame,det er netop når man slapper af, at det kommer. Den med opvasken er i hvert fald et klassisk eksempel for mig, jeg skal bare have fundet ud af hvorfor.

    Når demente husker gamle dage, så er det fordi de erindringsspor er lagt ind i hjernen, hvorimod at de har svært ved at lave erindringsspor for nye ting. Deres evne til at indlære er blevet anderledes. F.eks. "unge" demente er jo godt klar over dette og bruger så forskellige tricks til at hjælpe dem selv.

    SvarSlet
  3. Hvor er jeg glad for dine indlæg, Lene :-) Jeg kender til det med koncentrationen. Når jeg er for påvirket psykisk af noget andet, kan jeg f.eks. ikke læse. Jeg forstår simpelthen ikke teksten. Jeg har også svært ved at huske...så jeg skriver sedler. I det hele taget har jeg fundet ud af, at jeg både husker og lærer bedst, når jeg skriver ting ned. Men ellers...genkender jeg udmærket, hvad du selv beskriver.
    Tager ofte "tænke-pauser", hvor jeg bare sidder og stirrer ud i luften, mens tankerne bliver lagt i de rigtige skuffer.
    Måske er jeg ikke den bedste til at kommentere dette indlæg, fordi jeg har en mindre hjerneskade. Omvendt vil jeg sige - at netop derfor er jeg personligt meget glad for dine små beskrivelser, fordi de fortæller mig, at jeg ikke er så "tosset" endda :-)
    Tak :-)

    SvarSlet
  4. Johanne, det sidste er jeg glad for, at du ved, for vi får jo alle problemer, når træthed, for meget om ørerne osv fylder. Jeg tror også det er vigtigt at vide dette, så man giver sig selv lov til at få de tænkepauser,man har brug for. Jeg har læst en bog til pårørende til hjerneskadede af Louise Brückner Wive
    http://www.hjerneskadeforeningen.dk/uploads/media/Haandbog_til_paaroerende.pdf
    hvor hun netop beskriver, at man kun har en vis mængde energi, og den skal man vælge, om man vil fyre den af på en gang eller fordele over hele ugen.
    Du virker til at være i god kontakt med dig selv, du ved hvor dine begrænsninger er, og jeg er så glad for at læse med hos dig. Du sætter kloge ord på mange ting. Tak Johanne

    SvarSlet
  5. Aha, Lene, så dét er forklaringen - jeg oplever det også rigtig tit i forbindelse med mit arbejde (er bibliotekar) hvor jeg har slået oplysninger op på et tidspunkt - så får jeg et beslægtet spørgsmål og kan godt huske at dét har jeg stødt på før, men ikke mere - hvis jeg "slipper" og slapper af - så står svaret pludselig og "blinker"!

    SvarSlet
  6. Jeg glemmer også ofte innholdet i bøker jeg har lest og filmer jeg har sett. Det er jo egentlig underlig. Man er jo midt i det mens man leser.

    SvarSlet
  7. et cetera, jeg skal have fundet ud af hvorfor, hvis man da ved det, men der er jo så mange kloge hoveder på mit arbejde, så mon ikke de kan give mig en forklaring :-)fakta er at det lige nøjagtig sker som du beskriver det.

    Hege, ja det er mærkeligt, jeg er nemlig også helt væk i bogen, mens jeg læser.Det hjælper mig når jeg fortæller andre om handlingen eller som nu skriver om det, så jeg vil tro om et halvt år, kan jeg huske mere denne gang om bogen :-)

    SvarSlet