tirsdag, august 09, 2011

GAVMILD

For nogle år siden fik jeg min første orkidé, jeg var noget spændt, for jeg har det med at glemme mine blomster, men den blomstrede fint og længe. Efterfølgende klippede jeg den lidt ned, som jeg havde læst, man skulle, og så visnede stænglerne. Til gengæld kom der talrige luftstængler, de groede og groede, bladene visnede undtagen et par stykker, og egentlig havde jeg opgivet den. Den blev sat ind på et værelse, fik kun lidt vand, blev vist plantet om en enkelt gang, og så pludselig efter flere år blomstrede den igen.

P1020224

Derefter røg den på værelset igen et stykke tid, og da vi kom hjem efter motorcykelferie, var der knopper på vej. Ind i stuen med den, og så har jeg ellers været i sommerhus. Hverdagen er tilbage, jeg bruger sygehusfridagene på at lave regnskab, udenfor hører jeg traktorer køre, om lidt ruller en lastbil ind på gårdspladsen efter denne sæsons første kartofler, det er som det skal være. Og inde i stuen er orkideen gået amok. Den blærer sig rigtig, det ser helt forkert ud med få blade forneden, masser af luftstængler på vej udover vindueskarmen, en lav potteskjuler og så en stængel op i vejret med talrige blomster på. Luftsstænglerne har jeg mest lyst til at klippe af, de pynter ikke ligefrem, men det må man vist ikke. Skidt pyt, jeg nyder synet af blomsterne.

P1020225

Må du også finde noget, der fryder dit øje i dag.

12 kommentarer:

 1. Flot orkidé, jeg er heller ikke så god til stueblomster, glemmer at vande dem...Godt den overlevede..;-D

  SvarSlet
 2. Annemarie, her hos mig kan man studere, hvilke planter, der er gode til at klare sig uden vand :-)

  SvarSlet
 3. Her samler orkideerne saft og kraft til blomstring i soveværelsesvinduet. Når de bryder ud i blomsterflor kommer de ind i stuen.
  Det må være en navnesøster der har ferieret i det nordjyske, der har vi ikke været omkring ;))
  I dag har mit øje nydt din georgine-gave, den trives i vildnisset.
  Kærlige hilsner

  SvarSlet
 4. Hvor er de flotte Lene, hos mig virker det at hade dem lidt og glemme dem helt, så vælter det frem med blomster.. :-)

  SvarSlet
 5. Fantastiske vækster disse orkideer, jeg har også et par stykker og behandler dem stort set som du beskriver og de beriger mig jævnligt med smukke smukke blomster:-) Jeg er vild med dem.

  SvarSlet
 6. Efter min erfaring er orkideer ret uberegnelige. Jeg har to, der altid blomstrer; det ene hold er ikke færdigt, før det næste er på vej.
  To andre er lidt mere tilbageholdne, men blomstrer dog sommetider.
  En femte er på nippet til at ryge ud og en sjette gjorde det, fordi den kun blomstrede, da jeg købte den og aldrig mere. Min tålmodighed holdt i et par år :-)

  Jeg opfører mig ens over for alle mine orkideer, men det kan være det er det, der er fejlen...

  SvarSlet
 7. Hanne, det passede ellers så fint med at der stod at mændene spillede golf ;-) Dejligt at georginerne blomstrer :-)

  Inge, her gik det uden had ;-)

  Charlotte, jeg har måttet overgive mig, kunne ikke fordrage dem tidligere, men det var vist sygehuskioskernes udgave af orkideer ;-)

  Ellen, du er for utålmodig ;-) Jeg tror jeg ventede mindst 3 år :-)

  SvarSlet
 8. Jeg har stort set kun orkideer. Alt andet tørrer ud under min manglende pleje. De kommer jævnligt. Og luftrødderne - ja, dem må man vidst leve med.

  SvarSlet
 9. Susanne, sjovt som det slet ikke passer med mit indre billede af en orkide som en sart mimose :-)

  SvarSlet
 10. orkider lever deres eget liv. Da vi flyttede ind for 10 mdr. siden, blev en orkide anbragt i badeværeslet, hvor blomsten passede fint i farven til fliserne :-) Den stod længe i blomst, men har naturligvis stået endnu længere uden. Nu blomstrer den igen - og fliserne passer stadig til farven:-)
  Jeg tror ikke, man skal gå for meget op i dem - det kan de mærke, så bliver de pige-fornærmede og vil ingenting:-)

  SvarSlet
 11. Charlotte, pigefornærmet ;-) ja hvorfor ikke. Jeg går slet ikke op i dem, måske derfor lykkes det :-)

  SvarSlet
 12. Jeg er rigtig god til at slå blomster ihjel, men det er godt at være god til noget :-) Jeg købte min første orkide for et par år siden, og den har nærmest blomstret lige siden, altså flere gange årlig. Helt utroligt :-)

  SvarSlet