søndag, august 14, 2011

FOR SENT

Så sidder jeg der ved morgenbordet, en god kop grøn æblete er skænket op, rundstykke og rugbrød ligger godt i maven, to søndagsaviser bliver kigget i, landmanden læser nogle emner, jeg andre. I dag er der fokus på første skoledag, og pludselig dukker et minde op, som jeg ikke kan få bekræftet, om det er rigtigt eller forvansket af årenes gang. Min mor er død, min far har Alzheimer, min søster husker helt andre ting end jeg fra vores barndom (jeg har dog ikke ringet og spurgt om dette minde), landmanden som er to år ældre kender ikke til det begreb. Nu tyr jeg til dig.

Jeg mener, at jeg før første skoledag var til en slags skolemodenhedstest på skolen sammen med mine kommende kammerater, jeg kan ikke huske indholdet, udover jeg mener, vi skulle farvelægge noget. Var det før skolestart eller var det første skoledag? Jeg kan ikke huske første skoledag, jeg har dette minde, og så har jeg mange minder om leg i skolegården med trække i ring som det store højdepunkt. Det var allersjovest, hvis de store ville være med, så dannede vi en kæmpe cirkel om en malet ring på asfalten. Legen gik ud på at trække, og dem, der gav slip, gik ud. Hold da op hvor kunne man blive slynget langt væk, hvis der var kommet voldsomt træk på kæden, og man slap. Det kostede adskillge asfaltsår, det var derfor, det var godt at holde i hånd med de store drenge, de kunne knuge ens hånd, så man var øm i flere timer bagefter.

Mens jeg sidder her og skriver, dukker ordet skolemodenhedstest op i min hjerne, jeg havde googlet prøve før skolegang osv, nu googler jeg skolemodenhedstest og finder et indlæg bl.a. om skolemodenhedsprøve, så mit minde kan altså godt passe. Jeg havde helt glemt, at der var indskrivning til skolen, og det var selvfølgelig der, prøven fandt sted. Og lige nu ved jeg, hvem jeg skal spørge om selve prøven, frk.R, hun er også ved at være glemsom, men sådan noget her kan hun huske. Jeg skal besøge min far i den kommende uge, vi skal vist snakke skolestart over en kop kaffe sammen med frk. R.

Så er det måske alligevel ikke for sent at få stadfæstet dette minde. Har du været til sådan en prøve?

P1020255

25 kommentarer:

 1. Jeg er årgang 1958 og jeg var til en skolemodenhedsprøve. Kan stadig huske lokalet, men hvad prøven gik ud på, erindrer jeg ikke.
  Venligst Susanne

  SvarSlet
 2. Hej Susanne,tak for din kommentar, jeg er årgang 57, og jeg kan mindes lokalet, solbrune børn og altså noget med farvelægning, det er alt :-)

  SvarSlet
 3. Jeps. Jeg er årgang 1963 og jeg har været til skolemodenhedsprøve. Dog var jeg det i børnehaveklassen(jeg boede/bor i en meget progressiv kommune - på uddannelsesområdet dengang - som faktisk siden 1912 havde haft børnehaveklasser). Jeg kan ikke rigtig huske selve testen, men jeg kan huske vi snakkede om det derhjemme, hvor mine forældre fortalte, at det var sådan noget med at man skulle tegne så lærerne kunne kunne se om man forstod at skorstenens røg og flaget på flagstangen skulle blæse samme vej. Helt traditionel Piaget kognitiv udvikling - så vidt jeg kan se. Mine børn er også blevet "testet" i børnehaveklassen.

  SvarSlet
 4. Tak Pollyanna for din kommentar om skolemodenshedsprøve, jeg husker nu noget med at tegne :-)

  SvarSlet
 5. Uh - det kan jeg ikke huske. Men faktisk husker jeg forbavsende lidt fra min barndom (synes jeg selv). Jeg kan dog huske, at vi blev testet i børnehaveklassen. Mon ikke det har været for at finde ud af, om 1. klasse var noget for os. Det var også noget med at tegne. Jeg kom til verden i 67, så mine oplevelser udspiller sig omring 73.

  SvarSlet
 6. Samme gode årgang som dig.. :-) Kan godt huske indskrivning og noget med at farvelægge tegning el. lign.. Synes godt nok det er langt tilbage at huske.. ;-D
  Nyd din søndag Lene.

  SvarSlet
 7. Jeg er årg. 61. jeg husker også udtrykket skolemodenhedsprøve, men heller ikke hvad den gik ud på. Har også ganske kort tid gået i skole om lørdagen. Det var en flok generte børn der kom første skoledag. jeg er opvokset på landet og kendte kun to i klassen. Husker vi på rundvisningen på skolen blev fortalt hvordan et toiletbesøg foregik, ikke alle på landet havde wc. God søndag.

  SvarSlet
 8. Tak Susanne, det er spændende at høre om forskellige tider, du er jo så 10 år yngre end mig. Børnehaveklassen må min yngste søster også have gået i, det kan jeg ikke huske lige nu :-)

  Tak i lige måde Inge, ja det er langt tilbage, men jeg tror hvis vi får flere fakta på bordet så dæmrer det måske ;-)

  Ellen, tak for dit bidrag, skolegang om lørdagen har jeg også haft og længere tid end både mine forældre og jeg kunne huske, vi googlede det nemlig,hele landet gik over til lørdagsfri 1970 men flere skoler var startet allerede i 67 :-)
  Min mand og familie havde heller ikke toilet i huset, mens min mand var barn, godt tænkt af skolen at landbørnene skulle ha introduktion til wc.

  SvarSlet
 9. Hejsa.
  Jeg er årgang 45, så det tror jeg er efter min indskrivning i skolen - startede i første klasse i 52.
  Har tilføjet mig som følger af din blog.
  Ha´en god søndag.
  Knus Hanne Bente
  www.finus.dk

  SvarSlet
 10. Hmmm det kan jeg ikke huske noget om, men dengang jeg startede i skolen var der ikke noget der hed børnehaveklasser, jeg gik i børnehave til jeg var 6 år og startede så i 1. klasse. Det kan da godt være at der har været en test, men jeg kan ikke mindes sådan én..God søndag aften til dig..

  SvarSlet
 11. Jeg var til sådan en prøve....Jeg gik i børnehave og skulle direkte i 1. klasse og de, der skulle direkte i 1. klasse skulle testes. Husker noget meget spændende med at skulle over på den store skole - havde fået besked af min mor på at vise, at jeg var en stor pige, så jeg sad rank på stolen og tegnede og fik da også lov til at starte i 1. klasse, da jeg var 6½ år ;-)

  SvarSlet
 12. Jeg er årgang 56, og jeg har også været til skolemodenhedsprøve. Jeg tror ikke det var alle elever, som skulle til den prøve. Det var fordi mine forældre gerne ville have mig i skole før jeg var gammel nok. Jeg er født i begyndelsen af februar, og det havde noget med de skæringsdatoer at gøre. Min nærmeste veninde og legekammerat, som havde fødselsdag om sommeren, skulle begynde i første, og de synes at vi skulle have skolestart sammen. En af opgaverne i prøven handlede om at kobinere billeder. Jeg kan huske at jeg tænkte meget over kombinationen "bål" og "en æske tændstikker".

  SvarSlet
 13. Hanne Bente, velkommen her og tak for din kommentar, jeg tror også det passer med indskrivningen :-)

  Tak i lige måde Annemarie, i min lille by var der slet ikke børnehaver, vi havde ung pige i huset, men de fleste andre kvinder udover lærergerningen var hjemmegående :-)

  Moster tulle, tak for din kommentar, så hos jer blev det brugt hvis man skulle direkte i 1, klasse. Jeg husker det også som noget særligt på trods af at jeg havde skolen som min legeplads (mine forældre var lærere på skolen) :-)

  Nina, tak for din kommentar, det må have været forskelligt fra egn til egn, hos os var det alle, der kom til prøve. Kombinationstegninger lyder som en naturlig del af denne test, men jeg kan ikke huske dem :-)

  SvarSlet
 14. Jeg husker begrebet, men er helt sikker på, at jeg ikke har været til sådan en prøve. Jeg tror, Nina har fat i noget rigtigt; nemlig at det kun var noget, man blev udsat for, hvis forældrene synes, deres pode skulle et år tidligere i skole end foreskrevet.
  Jeg kan nemlig rent logisk ikke helt se formålet med at sende alle til en modenhedsprøve, da alle jo lige som skulle i skole - modne til det eller ej...
  Det kan måske have været forskelligt fra landsdel til landsdel.

  SvarSlet
 15. Lene - jeg startede i skolen i 1971 og huskser også sådan en test ved indskrivningen dog ikke det konkrete indhold

  kh Anette

  SvarSlet
 16. Ellen, jeg kom ikke tidligere i skole, så jeg tror at vi alle var til den :-)

  Anette, tak for dit bidrag, jeg håber jeg kan føje mere til, når jeg har været hjemme hos min far :-)

  SvarSlet
 17. kære Lene
  Jeg er årgang 59 og husker tydeligt min "modenhedsprøve"
  Dengang skulle man i skole, altså 1. klasse - da børnehaveklasse ikke eksisterede - når man var fyldt syv år inden udgangen af juli i kalenderåret man begyndte skolen.
  Elever der fyldte syv mellem mellem 1. august og 28. februar året efter,kunne hvis de bestod en modenhedprøven få lov at komme i skole.
  Efter indskrivning blev man indkaldt til skolemodenhedsprøve uden forældrenes nærvær, hvor man blandt andet skulle vise at man kunne tage imod en kollektiv besked, tænke logisk, altså fx. lade flaget og røgen fra husets skorsten blæse samme vej på tegningen - holde styr på farver og former og og og. jeg bestod!! og var lykkelig for at få lov at komme i skole og "være stor"

  SvarSlet
 18. Jeg var også til skolemodenhedsprøve inden skolestart i 1967.
  Fru.Sørensen fortalte hvad vi skulle tegne.
  Flag på flagstangen. Røg fra skorstenen. Blomster i vinduet.
  Og så skulle hele moletjavsen blæse i den retning vinden kom fra ;)))
  Ellers havde man ikke en chance for skolestart ;)
  Helge sad og græd, mens han pillede sit navneskilt i småbitte stykker. fru.Sørensen var SÅ glad for at der endelig kom en sød pige der hed Helga som hende selv ;-)))

  SvarSlet
 19. Kære anonym, se nu er jeg fra marts og blev altså 7 inden jeg startede i skolen og alligevel var jeg til modenhedsprøven. Det med flaget og røgen bliver mere og mere tydelig for mig :-) Tak for dit bidrag.

  Hanne, tak fordi du også kan huske noget af denne prøve, jeg kan ligefrem se flaget for mig nu :-)

  SvarSlet
 20. Hej Lene
  Sjovt at du bringer dette op. Det er et af mine tydeligste minder fra min skolestart. Er fra 1964 og startede i 1. klasse i Blenstrup Skole (ved Skørping). Inden vi startede, var vi til denne test. Vi skulle tegne den tegning, som andre også nævner. Jeg er blevet fortalt, at jeg kom til at sætte flaget oven over knoppen og at røgen og flaget blæste i hver sin retning. Jeg fik dog lov til at starte i 1. klasse alligevel og det er såmænd også gået meget godt siden....
  Følger i øvrigt med glæde din blog. Det er dejligt at høre om hverdagen i Nordjylland og årets gang på en gård. Er selv vokset op på et lille husmandssted.
  KH Dorthe

  SvarSlet
 21. Dorthe, velkommen her, det var da godt at de lod dig komme i skole :-) Tak for din beretning til skolemodenhedsprøven og tak for dine ord om min blog :-)

  SvarSlet
 22. Jeg mener først den prøve opstod senere i vores område. Jeg er en årgang 55 og kunne have ventet med skolen et år, men begyndte som 6 årig. Jeg kan ikke mindes jeg har været til nogen prøve.

  SvarSlet
 23. Pia, skolemodenhedsprøve har vist haft forskellig udformning rundt om i landet efter kommentarerne at dømme :-)

  SvarSlet
 24. Lene, jeg er fra 1959 og var også til skolemodenhedsprøve - ude på landet i Vendsysset. MEN, jeg husker også, at mine forældre egentlig ikke havde planlagt, at jeg skulle starte skole før året efter, da jeg er fra november 1959 - startede så skolen i august 1966. Men, der skete det, at skolen ringede mine forældre op samme dag som prøven skulle foregå og spurgte om ikke de synes, jeg skulle til prøven. Kan også huske, at der blev travlt i det lille hjem, min far kom ind fra stalden, og jeg fik en hurtig ekstra klatvask henover vasken, der har nok ikke været tid til et rigtigt bad. Og så kørte vi ellers afsted - og jeg var spændt. Husker også den med røgen osv. Min sidekammerat hed Betty, og hun ville forfærdelig gerne "hjælpe" - hun var noget ældre end mig. Har faktisk aldrig tænkt over hvorfor skolen selv ringede til os, men måske fordi de manglede elever i den kommende 1. kl :-) Tak for den lille husker!!

  SvarSlet
 25. Selv tak Sole, det er så godt med alle jeres minder, de lægger puslebrikker til puslespillet, så vi til sidst får et helt billede :-)
  Ja de havde nok manglet elever, og jeg kan lige se jer få travlt med klatvasken :-)

  SvarSlet